Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fitotoksičnost soje
  • 04.07.2021. 12:00

Fitotoksičnost uzrokuje žućenje i oštećenje lista soje - možete samo čekati kišu

Ne tretirajte soju nikakvim sredstvima za zaštitu bilja jer ćete dodatno "šokirati" usev, savet je profesora dr​ Bojana Stipeševića.

Foto: Nebojša Manojlović
  • 493
  • 24
  • 1

Rupice na listu soje kao i požutela nervatura lista pojava je koja poslednjih dana zabrinjava ratare koji ne znaju da li je reč o štetočini ili bolesti ove biljne kulture. 

Stručnjaci kažu kako na dnevnoj bazi dobijaju upite sa ovakvim primerima. Kako pojašnjava profesor dr Bojan Stipešević, reč je o fitotoksičnosti soje. 

Nema leka - osim kiše

Ovu je pojavu prouzrokovala primena sredstava za zaštitu bilja u vreme suše kojoj smo svedoci ovih dana.

"Sredstvo, ako se primeni po danu, gubi svoj nosač pa je aktivna materija još "aktivnija", odnosno njena koncentracija raste. Tada strada mladi deo lista", pojašnjava profesor i dodaje da ovo čak vredi i za prethodno primenjene zemljišne herbicide. 

"Soja je, kako bi se reklo, usisala aktivnu materiju, a zbog suše i toplotnog stresa herbicid napravi štetu usevu", ističe. 

Nažalost, za fototoksičnost soje nema leka. Stipešević ističe da bi možda pomoglo folijarno tretiranje auksinima, biljnim hormonima, ali, kada je ovako vruće, a kiše nema - ništa ne pomaže. 

Zemlja je popucala usled suše

"Najbitnije je da narod zna šta je uzrokovalo ovaj simptom i da ne prskaju 'nečim protiv nečega' jer će tada dodatno šokirati usev", jasan je ovaj stručnjak za ratarstvo. 

Toksine može izlučiti samo višak vlage

Jedan od onih koje je zanimalo šta se događa sa njegovim usevom je i Nebojša Manojlović koji ovu kulturu uzgaja na 10,8 ha. Opisuje kako na gotovo svakoj stabljici ima takvih listova, a ponegde je i čitav trolist na svojim vrhovima. Kaže, znao je da nisu grinje, crveni pauk ili nešto slično. 

"Detaljno sam pregledao donju stranu lista malim mikroskopom, ima ponegde koji leptir, ali ni to nije ništa značajno i njegovo se oštećenje prepoznaje, ali nisam znao od čega su listovi skvrčeni", opisuje.

Pojašnjava kako je do sada obavio tri tretiranja herbicidima. Prvo je bilo nakon setve, a pre nicanja, a druga dva kolektivna u fazi do treće troliske. 

"Rečeno mi je da ne mogu napraviti ništa. Soji treba kiša da se kroz višak vlage reši i viška toksina. Sada za vreme ove suše čuva svu vlagu koju ima, a sa njom i štetne materije", ističe. 

Zaključuje kako u soji trenutno ima nešto sirka kojeg neće tretirati kako ne bi dodatno stresirao i soju. 


Foto prilog


Tagovi

Fitotoksičnost soje Oštećen list List soje Suša Herbicidi Bojan Stipešević Nebojša Manojlović


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.