Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svetsko tržište žitarica
  • 12.11.2015. 08:00

EU prodala pšenicu najvećem svetskom kupcu!

75 procenata pšenice koju kupuje Egipat dolazi iz Rusije i Ukrajine. Međutim, ovaj put su poljoprivrednici iz EU ponudili više. Evropska komisija povećala je procenu za prinose žitarica iz Unije.

Foto: depositphotos.com, budabar
  • 260
  • 41
  • 0

Suvo vreme u Sjedinjenim Američkim Državama povećava zabrinutost za ozime useve pšenice. U Ukrajini se smanjuje područje pod uljanom repicom za žetvu u 2016. godini.

Evropska komisija povećala je procenu za prinose žitarica iz Unije, a kiša doprinosi napretku setve soje u Brazilu.

Rusija ostala bez kupca pšenice

Rusija je ostala bez kupca pšenice otkako je Egipat kupio 240 Kt pšenice od evropskih zemalja. Najveći kupac pšenice na svetu je egipatski GASC (General Authority For Supply Commodities) koji je ove godine kupio oko 120 Kt pšenice - 60 Kt od Francuske i Rumunije i iznenađujućih 60 Kt iz Poljske. Iako je Evropska unija ovog puta osvojila ponudu, od početka jula, 75% pšenice koju kupuje Egipat dolazi iz Rusije i Ukrajine.

Obilne kiše u Australiji

Vremenska prognoza i dalje upozorava na obilne padavine na australijskim poljima, pa zabrinutost sve više raste. To bi moglo da ošteti useve u razvoju, nakon suvog vremena u septembru koje je ionako smanjilo prinose za 1-2 Mt. U 2011. godini, oluje su pogodile pšenicu spremnu za žetvu na istočnoj obali, pa je polovina roda bila uništena. Prinos pšenice, ječma i kukuruza iz EU je kako se procenjuje u 2015. godini viši u poređenju sa septembrom, a to se dogodilo zbog poboljšanja vremenskih prilika.

Izvor informacija: hgca.com, Foto: depositphotos.com, budabar


Tagovi

Rusija Brazil Poljska Žetva pšenice Argentina Egipat Ukrajina Svetsko tržište žitarica GASC Setva soje Kupnja pšenice


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali da su za neke od značajnih inovacija u poljoprivredi zaslužne žene? 💡 Njihove vizije unapredile su poljoprivredne prakse, bilo da je reč o održivosti, tehnologiji ili biodinamici. Harijet Vilijams Rasel, Rejčel Karson i Mar... Više [+]