Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU žitarice i uljarice
  • 17.12.2019. 09:00

EU do 2030. očekuje rast tržišta žitarica, ali pad proizvodnje uljarica

Europska komisija objavila je poljoprivrednu prognozu od 2019. do 2030. godine. Prema procjenama, potražnja EU za žitaricama i uljaricama i dalje će ostati visoka.

Foto: Pixabay/Rabenspiegel
  • 661
  • 117
  • 0

Europska komisija objavila je poljoprivrednu prognozu od 2019. do 2030. godine. Prema procjenama, potražnja EU za žitaricama i uljaricama i dalje će ostati visoka uglavnom zbog potreba u stočnoj hrani, iako će industrijska upotreba brže rasti.

Očekuje se da će tržište žitarica rasti te da će proizvodnja u EU doseći 320 milijuna tona u 2030. godini (u usporedbi s 312 milijuna tona u 2019. godini). Izvoz bi se trebao umjereno povećati zbog pojačane konkurencije na globalnoj razini, s povećanjem proizvodnje u crnomorskoj regiji.

Što se tiče proteinskih kultura, očekuje se snažan rast proizvodnje u EU koji će 2030. dostići 6,3 milijuna tona (u usporedbi s 3,9 milijuna tona u 2019.). Ovaj rast će biti vođen snažnom potražnjom biljnih proteinskih proizvoda i lokalno proizvedenih izvora proteina, kako za stočnu hranu, tako i za prehranu ljudi.

EU do 2030. očekuje porast proizvodnje maslinovog ulja i pad potrošnje vina

Poljoprivredne površine pod uljaricama blago će se smanjiti, iako se predviđa značajan rast površina pod sojom. Očekuje se da će proizvodnja uljane repice nastaviti opadati unatoč održanoj potražnji i njenoj agronomskoj vrijednosti u sustavima rotacije usjeva. Konačno, proizvodnja uljarica trebala bi ostati stabilna tijekom promatranog razdoblja, a to je 32 milijuna tona do 2030. godine.

EU prognoza: Afrička svinjska kuga i dalje će utjecati na globalno tržište mesa

Za sektor šećera predviđa se da će se smanjiti ljudska potrošnja za 0,8% godišnje u razdoblju od 2019. do 2030. godine. Procjenjuje se da će se površina šećerne repe u EU stabilizirati na oko 1,6 milijuna hektara u 2030. Proizvodnja u EU bi trebala doseći 18,5 milijuna tona u 2030. (u usporedbi sa 17,5 milijuna tona u 2019.).


Izvori

EC Europa


Tagovi

Žitarice Poljoprivreda Prognoza Šećer Uljarice Žitarice Proteinske kulture


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]