Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje usjeva
  • 29.06.2021. 07:30

Ekstremne vrućine krajem lipnja smanjuju dobre izglede za prinos žitarica?

Procjene prinosa ozimih usjeva u Europskoj uniji revidirane su na bolje. No, ekstremne vrućine krajem lipnja stvaraju neizvjesnosti, ističu u lipanjskom izdanju JRC Mars Biltena.

Foto: Depositphotos/simply
  • 420
  • 37
  • 0

Više temperature i odgovarajuća opskrba vlagom dovele su do ubrzanog rasta ozimih i jarih žitarica. Prema lipanjskom izdanju JRC Mars Biltena, procjene prinosa ozimih usjeva u Europskoj uniji revidirane su na bolje.

Prema njima, izgledi za meku pšenicu, ječam, raž i uljanu repicu sada su iznad petogodišnjeg prosjeka. Očekivanja od jarih usjeva su različita i neizvjesnija jer je rano za predviđanja.

U velikim dijelovima Europe, niže proljetne temperature od uobičajenih imale su utjecaje na usjeve, no, sve toplije vrijeme u kombinaciji s padalinama ubrzale su fenološki razvoj ozimih i jarih kultura, čime su poboljšani izgledi za prinos. Međutim, ekstremne vrućine krajem lipnja ipak bi mogle utjecati na njegovo smanjenje, no više informacija o tome će biti dostupno u idućem izdanju ovog izvješća.

U baltičkoj regiji više bolesti i štetnika

Natprosječno niske temperature krajem petog i početkom šestog mjeseca, u srednjoj su Europi produžile kašnjenje rasta ozimih usjeva, ali pomogle izbjeći stres biljaka tijekom suše. Deficiti kiše u središnjoj Italiji i Portugalu imali su ograničene negativne utjecaje na ozime usjeve u odmakloj fazi razvoja, dok su viškovi oborina u jugozapadnoj Španjolskoj i južnoj crnomorskoj regiji imali pretežno blagotvorne učinke.

Prevlažni uvjeti u baltičkoj regiji doveli su do povećanog pritiska od štetnika i bolesti, ali i otežali terenske aktivnosti. Nadalje, u sjevernoj Njemačkoj i južnoj Danskoj manjak sunčevih zraka u vrijeme cvjetanja ozimina smanjilo je potencijal prinosa.

U JRC Mars Biltenu ističu da su žitnu kampanju u sjevernoj Africi obilježili kišni deficiti često popraćeni natprosječnim temperaturama u Alžiru, središnjem Tunisu i zapadnoj Libiji. Kao posljedica toga, izgledi za prinos ovih ratarskih kultura su iznad petogodišnjeg prosjeka u Tunisu i Maroku, ispod ovog prosjeka su u Alžiru, dok su oni za Libiju i Egipat u skladu s njim.

Toplinski val izazvao prisilnu zriobu pšenice: Manji prinosi zbog šturih zrna

U Ukrajini su do kraja svibnja bili povoljni uvjeti, što je dovelo do dobrog napretka bilja i obećavajućih prinosa. No, očekuje se da će olujno vrijeme koje je naknadno zabilježeno na jugu i istoku te zemlje imati negativan utjecaj na kvalitetu i količinu pšenice, povećavajući neizvjesnost oko očekivanog uroda.

Svjetska proizvodnja: 2.301 milijarde tona

Međunarodno vijeće za žitarice (IGC) predviđa da će se ukupna svjetska proizvodnja u ovoj sezoni povećati za 85 milijuna tona, do novog rekorda od 2.301 milijarde tona žitarica. Rezultat je to rasta prinosa pšenice, kukuruza, zobi, prosa i pšenoraži.

Ipak, s obzirom na rekordne prognoze potrošnje za hranu, stočnu hranu i industrijske svrhe, predviđa se samo blagi porast zaliha. S nešto većom ukupnom mjesečnom potrošnjom i smanjenim početnim zalihama, njihov prijenos na kraju sezone 2020/2021 smanjen je za 5 milijuna tona.

Očekuje se da će svjetska trgovina žitom tijekom lipnja i srpnja biti najviša u povijesti. Zbog većeg uvoza kukuruza, ječma i sirka u Kinu, prognoza za svjetsku trgovinu na kraju sezone povećana je za 5 milijuna tona, na 425 milijuna tona.


Tagovi

Prognoza usjeva JRC MARS Bilten IGC Stanje usjeva Prinosi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]