Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Syngenta
  • 27.11.2022. 09:00
  • Osječko-baranjska, Čepin

Ekstremne godine traže precizna rješenja: Kako odgovara Syngenta?

CALARIS® 400 SC i NICOGAN 40 OD bili su ove godine dobitna kombinacija u suzbijanju korova u kukuruzu, no ovaj herbicid je tek jedno od rješenja o kojem smo slušali na edukativnom druženju kojega je za svoje poljoprivrednike organizirala Syngenta

Foto: Maja Celing Celić
  • 1.704
  • 144
  • 0

Nakon dvije godine duge stanke zbog korona virusa, održano je edukativno druženje kojega je za poljoprivrednike, prvenstveno ratare Slavonije i Baranje organizirala tvrtka Syngenta. Okupili su se ovi vrijedni ljudi u velikom broju, kako bi uz profesionalne savjetodavce osvježili znanja, izmijenili iskustva te pokušali pronaći rješenja za izazove u novoj proizvodnoj sezoni. 

Velika sala hotela Zelenkrov u Čepinu kod Osijeka bila je gotovo dupkom puna, a iako umorni od posla netom završenog tog kasnog popodneva u studenom, poljoprivrednici su pažljivo slušali što im već dobro, s terena poznati stručnjaci, imaju za reći. 

Kako znamo, ova je godina bila iznimno teška za poljoprivrednu proizvodnju. Dugotrajna suša posebno se odrazila na prinos kukuruza, ali i drugih ratarskih kultura. 

"Ovo je bila jedna od najekstremnijih godina u posljednja dva, tri desetljeća. Imali smo velike probleme s ekstremnom sušom koja se nastavila iz prethodne godine", komentirao je Pero Barišić-Jaman, Syngentin prodajni predstavnik za područje Osječko-baranjske županije te podsjetio kako je posljednje dvije godine izostala zimska akumulacija vlage koja je tipična za ove krajeve. 

S obzirom da je ovo bila druga godina u nizu, posljedice su daleko veće, problematičnije nego što je to bilo u 2021. Prinosi su jako oscilirali - ovisno o nizu čimbenika; o tehnologiji, tipu tla, rasporedu i količini oborina i drugom. 

CALARIS® 400 SC i NICOGAN 40 OD - dobitna kombinacija

Korovima u usjevima suša kao da nije smetala, no njihovu suzbijanju je trebalo pristupiti oprezno, baš zbog pedo-klimatskih uvjeta. Kada je riječ o kukuruzu, Barišić-Jaman je istaknuo da Syngenta nudi šest kombinacija herbicida s tri aktivne tvari koje su različiti po vremenu primjene u odnosu na fenofaze kukuruza - kao i korovu. Kaže kako herbicidi partneri u kombinacijama pružaju sigurnu i pouzdanu zaštitu, kako u primjenama i fazama ranijeg rasta i razvoja kukuruza, tako i u fazama kasnog tretmana kojega poljoprivrednici sve više koriste, upravo zbog suše i to kada je biljka kukuruza u fazi između četiri i sedam listova.

Pero Barišić-Jaman podijelio je znanja i iskustva s poljoprivrednicima 

"U tom su segmentu definitivno dva naša herbicidna pripravka šlag na tortu u zaštiti kukuruza - već provjereni i dokazani ELUMIS® PEAK®75 WG, a u novije vrijeme kombinacija sredstva CALARIS® 400 SC i NICOGAN 40 OD koji sve više uzima maha jer su neovisni o oborinama, brzog i sigurnog djelovanja, pružaju najvišu moguću zaštitu i preko lista i preko zemlje", ističe ovaj stručnjak dodajući da sve veći broj proizvođača koristi ove kombinacija, a dio njih CALARIS® 400 SC i u kombinaciji s DUAL GOLD 960 EC.

Također, ova je tvrtka prošle jeseni u segmentu zaštite žitarica od korova, izašla i s kombinacijom FILON® 80 EC + LECTOR® DELTA koja je, saznajemo, izuzetno sigurna i povoljna jer suzbija širok spektar i travnih i širokolisnih korova. Primjenjuje se u jesenskoj ili ranoproljetnoj zaštiti. "Gdje nema travnih korova u žitaricama, u proljetnoj zaštiti preporučamo korištenje samog herbicida LECTOR® DELTA u dozi od 100 ml /ha. Može se primjenjivati od kraja busanja pa sve do drugog koljenca", savjetuje te dodaje da je riječ o izuzetno ekonomičnom, sigurnom i pouzdanom sredstvu. "Na površinama gdje se travni korovi pojavljuju kasnije, koji se nisu stigli oprskati u jesen, za njihovo suzbijanje Syngenta nudi AXIAL® 50 EC, preparat koji je specijalist s izuzetno dugim vremenom primjene i visokim stupnjem sigurnosti po pitanju efikasnosti i selektivnosti", još je jedna preporuka ovog savjetodavca.

Velika pomoć savjetodavca s terena

A da većinu toga određuje stanje na terenu, otkrio nam je ratar Zdenko Perić iz Punitovaca koji sije pšenicu na 40 do 50 ha, kukuruz na 40 do 45 ha, suncokret, uljanu repicu i od ove godine ječam na 20-ak hektara. On na uzgajanim kulturama od sredstava za zaštitu koristi kompletnu Syngentinu paletu, a drži i pokusna polja više od 10 godina. 

Kaže, nema recepta jer je svaka godina drugačija pa treba kombinirati. Otkriva nam da je u jesen prošle godine kupio LUMAX®, a kako je bilo sušno, znao je da će morati tretirati širokolisne korove, ali ne i uskolisne. Ipak, pričekali su s tretmanom. "Kolega Perica me je savjetovao i onda smo išli na relativno kasni tretman kukuruza s Lumaxom + Nicogan 0,5 l/ha + ovlaživač. Efekt je bio odličan. 

Pitamo ga, koliko je važna podrška ovakvog savjetodavca i stručnjaka. "Puno znači jer pravi savjetnik ako i nema svojih sredstava, znat će preporučiti što koristiti da biste uspjeli u svojoj proizvodnji", kaže nam ovaj dugogodišnji ratar kojemu puno pomažu i sortni pokusi

"Dođu hibridi kojih još uvijek nema u širokoj proizvodnji, ali vidiš rezultate i znaš što možeš uzgajati u budućnosti. Primjerice, sijao sam Sureli HTS hibrid suncokreta dvije godine pokusno, a ove sam godine ušao s 50 posto tog sjemena u svojoj proizvodnji. Sureli HTS se pokazao bolji u odnosu na druge hibride, i po uljnosti i po prinosu", otkriva nam te kaže kako će iduće godine također sijati Sureli HTS, a od kukuruza će opet sijati SY Andromedu, budući da mu je prinos zrna za kiseli šrot ove godine bio zaista dobar, bez obzira na sušu.

Kroz Syngentine hibride proveo nas je Saša Dec, prodajni predstavnik za Posavinu i istočnu Slavoniju

Da je suša ove godine predstavljala dodatni izazov, otkriva nam i ratar Atila Sabo iz Karanca. Kaže, zaista su morali paziti kod primjene herbicida u pravo vrijeme, zbog vlage i vrućine. "U zadnje vrijeme koristimo Calaris s Nicoganom, to je jako dobra kombinacija, ali i ELUMIS® PEAK®75 WG, takozvani klokan je jako dobar. Hvala Bogu, mogu reći da smo uspjeli. Količinski koristimo dosta Syingentinih preparata, herbicida i pesticida. Bez obzira što su uvjeti bili teški ili nikakvi, imali smo pozitivna iskustva, a isto čujem i od drugih kolega ratara", priča nam ovaj Baranjac koji je već četvrta generacija poljoprivrednika u obitelji. "Ove godine smo slavili pola stoljeća kako imamo kombajn u kući, a to nije mala stvar", ponosno ističe Sabo čija se obitelj osim ratarstvom, bavi i vinogradarstvom te vinarstvom. 

Također, već deset godina ima i sortne pokuse na pšenici i hibridnom ječmu. Na žitaricama od prvih dana primjenjuje fungicid ELATUS® Era. "Čim se pojavila, odmah smo probali, i dan danas ju mogu pohvaliti. Ovo što čujemo na predavanjima je možda nekome mala stvar, ali ono što je dokazano na njivama i parcelama se vidi i po prinosu i po kvaliteti", komentira Atila Sabo i dodaje da mnogi griješe jer kupuju jeftina sredstva koja ujedno nisu kvalitetna. "Za Syngentine proizvode ne možemo reći da su jeftini, ali ako gledamo općenito, sigurno je među jeftinijima jer je efekt odličan", zaključuje.

ELATUS® Era je perjanica u zaštiti žitarica od bolesti, a VIBRANCE® DUO tretman sjemena više od fungicida!

Kada je riječ o zaštiti od bolesti, savjetodavac Pero Barišić-Jaman upravo sredstvo ELATUS® Era naziva Syngentinom perjanicom. "Preporučamo ju za primjenu u fazi zastavice ili u klasanju, ovisno o tome hoće li se proizvođač odlučiti na dvije ili tri fungicidne zaštite. U slučaju da se preparat koristio u zastavicu, tada preporučamo MAGNELLO® za primjenu u klas, u nešto nižoj dozi od službeno registrirane. Može ići u dozi od 0,7 do maksimalno 1,0 l/ha , ovisno je li bio program od dvije ili tri zaštite", precizira ovaj stručnjak.

Na prezentaciji su se osvrnuli i na novi pripravak za tretiranje sjemena koji predstavlja nešto više od fungicida. Riječ je o sredstvu VIBRANCE® DUO koji, naglašava Barišić-Jaman, rješava sve bolesti koje se prenose sjemenom, a pored toga pruža i zaštitu mlade biljke relativno dugo u vegetaciju. Druga prednost je njegovo djelovanje na gljive iz roda rizoktonija, što daje dodatnu sigurnost za potencijalno novog uzročnika. Kao važan faktor ističe i biološki utjecaj ovog sredstva na razvoj korijenovog sistema.

"Korijen biljke čije je sjeme tretirano s VIBRANCE® DUO je puno bogatiji korijenovim dlačicama i to ne samo u baznom dijelu nego cijelim profilom, a one su posebno bitne jer usvajaju hraniva i vlagu te na taj način biljci pomažu da bolje podnese sušu i stres", kazuje i pojašnjava da se ovo sredstvo nanosi u doradama za tretiranje sjemena i proizvođači sjeme tretirano ovim pripravkom mogu naručiti već za sljedeću sezonu. "Njegova cijena je svega u protuvrijednosti desetak kilograma sjemena pšenice skuplja od standardnih tretmana, a korist je puno, puno viša", napominje.

O bolestima žitarica govorio je i Dražen Rajnović, prodajni predstavnik za Podravinu 

Kada su u pitanju štetnici kod žitarica, najpoznatiji i najčešći je lema, a nju, kaže, suzbijamo insekticidom KARATE ZEON®. "Taj preparat od svih piretroida ima najduže djelovanje jer mu je aktivna tvar zaštićena mikrokapsulom i usporena je razgradnja na suncu", opisuje.  

Odlična stabilnost proizvodnje u 2022. 

Nakon višemjesečne suše, tijekom rujna stigle su prve značajnije količine oborina koje su olakšale pripremu i sjetvu jesenskih kultura. Tragom toga u Syngenti su zabilježili pojačan interes za ječam i pšenicu. Kada je u pitanju ječam, Syngenta nudi hibride SY Jallon i SY Dooblin koji su ove godine u odnosu na prethodnu zauzeli za oko 40 posto veće površine u Hrvatskoj, saznali smo na prezentaciji. Za uzgoj pšenice nude pet sorata i sve su brkulje (Falado, SY Starlord, SY Passion, Gabrio, Bologna), a rezultati kako kod ove kulture, tako i kod ječma su fenomenalni, naglašeno je. 

"Naše pšenice imaju genetski potencijal negdje oko 12 tona po hektaru. U praksi smo s njima ostvarivali prinose od 10, 10 i pol tona. Ove su godine prinosi bili šareniji, a kretali su se od 7,5 do deset tona, ovisno o tehnologiji uzgoja, gnojidbi, tlu i drugom", kaže Barišić-Jaman. 

Upravo zbog novih izazova koje uzrokuju klimatske promjene, Syngenta zadnjih godina daje naglasak ne samo na novu genetiku i sredstva za zaštitu bilja nego i na sigurnost i stabilnost proizvodnje koja je, saznajemo na prezentaciji, u urodima 2022. bila odlična. 

Pero Barišić-Jaman omiljen je među ratarima Slavonije i Baranje

Kod pšenice bilježe rekorde, a njihovi suncokreti drže 75 do 80 posto u regijama cijelog svijeta. "Nudimo hibride s različitim načinima zaštite, od klasičnih imamo NK Brio, pet hibrida suncokreta koji su IMI tolerantni i mogu se prskati herbicidnim pripravcima na osnovi aktivne tvari imazamoks gdje Syngenta preporuča Listego, što se odnosi na NK Neoma, SY Bacardi, SY Neostar, SY Fergus i SY Michigen", otkrio je Saša Dec, prodajni predstavnik za Posavinu i istočnu Slavoniju.  

Kada je u pitanju treća skupina, to su tzv. Sulfo hibridi (tolerantni na herbicidnu aktivnu tvar tribenuron metil), Sumiko i Sureli HTS koji su postali vrlo traženi jer daju iznadprosječne prinose, uljnost i stabilnost proizvodnje. "Postoji i četvrta skupina, takozvani high oleic gdje nudimo SY Experto hibrid koji daje ulje izuzetno visoke kvalitete", pojasnio je Dec u kratkom osvrtu na novosti Syngentine ponude hibrida kukuruza i suncokreta.

Govoreći o hibridima kukuruza, nekoliko je skupina po FAO grupama, ali isto tako prema tolerantnosti na stres, sušu te prema namjeni. Razvijaju Artesian hibride čija genetika nosi jači razvoj korijena, povećanu tolerantnost na stres te u stresnim uvjetima donosi za oko 15 posto veće prinose.

"Sigurno najpoznatije zvijezde našeg programa iz te skupine su SY Carioca, SY Andromeda i SY Minerva. Tu je i posebna skupina Powercell hibrida koji imaju dvojnu namjenu, kako za proizvodnju u zrnu, tako i za visokokvalitetnu silažu. Ovisno o namjeni možemo ponuditi rješenja svim proizvođačima", zaključio je ovaj stručnjak.


Fotoprilog


Tagovi

Syngenta Pero Barišić Jaman Vibrance Duo Calaris Nicogan Sureli Carioca Minerva Andromeda Saša Dec


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]