Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pro-eco
  • 16.07.2016. 10:30

Ekološko rješenje za uskladištene žitarice!

Nužno je znati na vrijeme prepoznati pojavu skladišnih štetnika kako bi se zaustavio njihov razvoj i smanjile moguće štete na uskladištenim proizvodima.

Foto: smart.art/bigstockphoto.com
  • 2.413
  • 118
  • 0

Štetni insekti i grinje predstavljaju konstantnu prijetnju tijekom čuvanja proizvoda u skladišnim i silo objektima. Otkrivanje njihovih populacija u masi proizvoda nije uvijek ni jednostavan zadatak, jer se najčešće radi o vrlo sitnim organizmima čije prisustvo uočimo tek ako se masovno razmnože, a štete na uskladištenim proizvodima su već učinjene.

Tvrtka Pro-eco preporuča Silico-Sec® - ekološki siguran i netoksičan prah namijenjen za suzbijanje skladišnih štetnika, kukaca (žižaka - Sitophilus spp., žitnog kukuljičara - Rhyzopertha dominica, brašnara - Tribolium spp., surinamskog brašnara - Oryzaephilus Surinamensis, moljca - Ephestia spp.) i grinja na uskladištenim žitaricama i uljanoj repici, u praznim ili punim skladištima te mlinovima. Nužno je znati na vrijeme prepoznati pojavu skladišnih štetnika kako bi se zaustavio njihov razvoj i smanjile moguće štete na uskladištenim proizvodima.

Djeluje tako da ošteti vanjski voštani sloj insekta kojeg tretiramo, što rezultira dehidracijom i smrću štetnika. Primjenjuje se preventivno i kurativno, pri čemu treba kontrolirati vlagu i temperaturu.

Sastoji se od 100% dijatomejske zemlje koja u sebi sadrži silicij dioksid. Spada u skupinu akaricida i insekticida. Novi je preparat na tržištu i potpuno je prirodan i netoksičan.

Načini tretiranja

Izravna primjena na žitarice:

  • Na uskladištenim žitaricama preventivno (prije pojave štetnika) u količini 1kg/t
  • Na uskladištenim žitaricama kurativno (nakon pojave štetnika) u količini 2 kg/t

Broj primjena je jednom godišnje. Način primjene: strojem za primjenu pesticida u obliku prašiva ili ručnim posipavanjem kod uskladištenja na pokretnoj traci (ubacivanjem u žitarice u pokretu). Vrijeme primjene: kod uskladištenja, tijekom prebacivanja ili kod opasnosti od napada

Tretiranje površina:

Nanijeti na suha, čista i prazna skladišta.

  • u praznim skladištima 1 kg/100m² (10 g/m²), broj primjena je 10 puta godišnje. Primjenjuje se strojem za primjenu pesticida u obliku prašiva (pištolj za zaprašivanje s kompresorom ili pokretnim motorom) prije uskladištenja, preventivno ili kurativno
  • u mlinovima, silosima i plodnim skladištima 1 kg/100 m², broj primjena je 12 puta godišnje. Primjenjuje se strojem za primjenu pesticida u obliku prašiva (pištolj za zaprašivanje kompresorom ili pokretnim motorom), preventivno i kurativno

Vlažnost zrna žitarica ne smije biti veća od 14%, dok vlažnost uljane repice ne smije biti veća od 7,5%. Važno je prije primjene skladišta dobro očistiti.

Na površini žitarica preparat ostavlja bijelu boju što u konačnici nimalo ne utječe na boju brašna kao ni na kvalitetu konačnog proizvoda. Koristi se i u konvencionalnom i u ekološkom uzgoju. Skladištenje je, ukoliko je pravilno, u suhim i mračnim skladištima u originalnoj ambalaži neograničeno.

Za sve dodatne informacije o primjeni i djelovanju obratite se tvrtki Pro-eco na jedan od niže navedenih kontakata.

Foto: smart.art/bigstockphoto.com


Tagovi

Pro-eco Silico-sec Zaštita Skladišta Kukci Štetnici Špricanje Mlin Silos


Partner

Pro-eco d.o.o.

Varaždinska 40c, 42220 Novi Marof, Hrvatska
tel: 042/408-560, e-mail: proeco@proeco.hr web: https://www.proeco.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]