Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine
  • 30.04.2020. 15:00

EFSA kreirala digitalne kartice štetočina: Lakše prepoznavanje i suzbijanje

Kartica sadrži sliku štetočine, odlike, rasprostranjenost i izgled tokom svih faza rasta. Isto tako, detaljno je opisan njegov životni ciklus i koji usev napada. Objašnjeno je i na koji način možemo da ga uočimo u polju i na biljci kao i posledice koje ostavlja za sobom.

Foto: JumpStory
  • 184
  • 15
  • 0

Prva serija kartica za nadzor biljnih štetočina sada je dostupna u interaktivnom formatu i lako se koristi, stoji u saopštenju Evropske agencije za bezbednost hrane EFSA-e.

Trenutno se na stranici EFSA-e može naći 10 kartica od mogućih 28 koliko bi ih trebalo biti, a njihov je cilj pomoći državama članicama u planiranju i suzbijanju štetočina kao i poljoprivrednicima u boljem prepoznavanju.

"Ove kartice, kao i brojne radionice koje smo održali s našim partnerima u pojedinim državama članicama, ključne su za uspostavljanje snažnih, koordiniranih nadzornih aktivnosti širom Evrope", rekao je Sibren Vos iz EFSA-inog tima za zdravlje biljaka.

Kartice sa štetočinama kao i sve infomacije možete pronaći ovde.

Kartica sadrži sliku štetočine, odlike, rasprostranjenost i izgled tokom svih faza rasta. Isto tako, detaljno je opisan njegov životni ciklus i koje useve napada. Objašnjeno je i na koji način možemo da ga uočimo u polju i na biljci kao i posledice koje ostavlja za sobom.

Dok prolazite kroz karticu, s desne strane se menjaju slike zavisno od toga šta čitate. Na primer, ako čitate o njegovoj rasprostranjenosti, prikazuje se karta u kojoj je nacrtano gde se sve ta štetočina nalazi.

Iz EFSA-e su poručili kako će preostalih 18 kartica biti objavljeno kasnije ove godine.


Tagovi

EFSA Štetočina Digitalne kartice Karta Sibren Vos


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljoprivrednici u Vojvodini ostali su bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nemarnog i nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede e-agrar, saopštila je politička organizaacija Akcija progresivne Voj... Više [+]