Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata za duhan
  • 18.01.2017. 07:30

Duhancima isplaćeno gotovo 50 milijuna kuna

Hrvatski duhani izvijestili su kako su isplatili svojim proizvođačima gotovo 50 milijuna kuna za svu otkupljenu količinu duhana, odnosno 10 milijuna više nego prethodne godine.

Foto: adris.hr
  • 4.643
  • 566
  • 0

Hrvatski duhani izvijestili su kako su isplatili svojim proizvođačima gotovo 50 milijuna kuna za svu otkupljenu količinu duhana, odnosno 10 milijuna više nego prethodne godine, što je jedna od najvećih isplata za duhan u zadnjih nekoliko godina.

Obavljene su isplate za svu otkupljenu količinu duhana tipa svijetla virginia i burley. Ukupno je do 20. prosinca proizvođačima na cijelom području proizvodnje duhana isplaćeno 49 milijuna kuna, što je jedna od najvećih isplata za duhan u zadnjih nekoliko godina, naglašavaju iz tvrtke Hrvatski duhani.

Cijena virginije najviša u povijesti

Isplaćeno je i gotovo 300 tisuća kuna kroz participaciju troškova za provođenje mjere navodnjavanja te 1,2 milijuna kuna kao poticaj za ostvarene prinose iznad 2 t/ha, a u cilju podizanja prinosa i suzbijanja ilegalne trgovine duhanom.

Iz Hrvatskih duhana kažu da će otkup duhana tipa burley završiti tijekom siječnja, kada bi trebale biti isplaćene i preostale količine duhana.

Direktor Hrvatskih duhana Zlatko Pleša ističe kako je cijena svijetle virginije najviša u povijesti te da ona uz sve dodatke iznosi 12,20 kuna po kilogramu. Pleša je također istaknuo kako su iz vlastitih sredstava odobrili i dugoročne investicije proizvođačima duhana u iznosu od 4,5 milijuna kuna u svrhu povećavanja površina pod navodnjavanjem, kupovine poljoprivrednog zemljišta, ulaganja u kapacitete za sušenje i opremu za proizvodnju duhana.

Foto: adris.hr


Povezana biljna vrsta

Duhan

Duhan

Sinonim: - | Engleski naziv: Tobacco | Latinski naziv: Nicotiana tabacum L.

Duhan se dobro prilagođava klimi i tlu, ali se prema uvjetima uzgoja mijenjaju njegova morfološka svojstva. Slabiji duhan sadrži manje od 1 % nikotina, srednje jak između 1 i 2 %,... Više [+]

Tagovi

Duhan Hrvatski duhani Isplata Poljoprivrednici Virginia Troškovi Cijena


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]