Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski duhani
  • 16.09.2019. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Višnjica

Duhanci na 20. Dan polja duhana: strojni berač odlično zamjenjuje radnu snagu

Jubilarni, 20. Dan polja duhana, održao se ove godine u Višnjici u organizaciji Hrvatskih duhana, najvećeg otkupljivača duhana u Hrvatskoj već više od 60 godina!

Foto: Karolina Rastija
  • 1.310
  • 114
  • 0

Jubilarni, 20. Dan polja duhana, održao se ove godine u Višnjici u organizaciji Hrvatskih duhana, najvećeg otkupljivača duhana u Hrvatskoj već više od 60 godina.

Hrvatski duhani žele povećavati proizvodnju duhana u Hrvatskoj zbog čega osiguravaju stabilno okruženje za proizvodnju, a globalni sustav BAT-a omogućava otkup svog proizvedenog duhana. Uz to, Hrvatski duhani provode različite programe financiranja svojih kooperanata. Kratkoročna financiranja proizvodnje po sezoni iznose otprilike 60 milijuna kuna, a odobreni dugoročni krediti za nabavu opreme i razna ulaganja u 2019. iznose ukupno 12 milijuna kuna.

Pred proizvodnjom duhana je svijetla budućnost

"Hrvatski duhani ponose se svojim kooperantima koji uspješno primjenjuju najnovija znanja i tehnologije i zato verujemo da duhan i u idućim godinama može osiguravati kvalitetnu egzistenciju velikom broju obitelji. Kao siguran partner kojem je najvažniji cilj održiva proizvodnja, nastavljamo ulagati u svoje kooperante kako bismo podigli njihov prihod, razinu osobne zaštite i okoliša. Proizvodnja duhana u Hrvatskoj ima respektabilnu i uspješnu tradiciju, a uvjeren sam kako uz ustrajnu predanost imamo održivu i svijetlu budućnost.

dvc
Flavio Oliveira, direktor Hrvatskih duhana

Kako bismo osigurali održivost duhanske proizvodnje u Hrvatskoj, kontinuirano pratimo troškove proizvodnje. Ove smo godine već najavili rast otkupne cijene u prve četiri otkupne klase za duhan tipa svijetla virginia, riječ je o poticanju kvalitete i istovremenoj brizi za profitabilnost proizvođača duhana", rekao je Flavio Oliveira iz Brazila, koji je u veljači ove godine preuzeo funkciju direktora Hrvatskih duhana.

Nagrada za vjernost i uspješnu suradnju

I ove godine Hrvatski duhani, koji uspješno posluju unutar British American Tobacco Grupe, nagradili su svoje kooperante. Kao zahvalu za dosadašnju uspješnu suradnju i poticaj za njezin nastavak, nagradom Zlatni list za budućnost u vrijednosti 10.000 kuna nagrađen je Bernard Štrbak, a Zlatni list za vjernost dobio je Alojz Ferlindeš.

vd
Nagradom Zlatni list za budućnost u vrijednosti 10.000 kuna nagrađen je Bernard Štrbak

"Preuzeo sam gospodarstvo 2004. godine, a radim u poljoprivredi od malih nogu. Prinosi bi trebali biti dobri, vidi se da je dosta velik, no samo da ne bude ranijeg mraza da ga uspijemo pobrati. Ovo nam je prva godina da duhan beremo strojno, treba radnika i dalje, ali manje, on zamjenjuje oko šest ljudi. Hrvatski duhani nam pomažu s repromaterijalom, avansiranjem za radnike, pomogli su jednim dijelom kredita za nabavku mehaničkog berača.

Ove godine posadili smo duhan na 17,5 hektara, povećali smo zbog strojnog berača, do sada je bilo na 8,5 hektara. Strojna berba se pokazala dobrom, bili smo zabrinuti kako će to ići. Vjerujem da će mi se berač isplatiti do maksimalno pet godina. Nabavili bi još sušne kapacitete, kontejnere sa punilicama da bude još lakše u proizvodnji. Cijena stroja je bila 50 tisuća eura u Francuskoj, 2011. godina, novi su dosta skuplji, ali išli smo na rabljeni.

Ova nagrada daje poticaj u budućnost, vidi se da cijene rad i nadamo se da ćemo i dalje ovako poslovati", ispričao je dobitnik Zlatnog lista za budućnost, Bernard Štrbak iz mjesta Josipovo kod Slatine.

vd
Dodjela nagrada Zlatni list

"Moja obitelj se duhanom bavi već 40 godina, i to će, nadam se, nastaviti moj unuk. Ove godine nas je kiša omela u sadnji duhana, pa je ona kasnila neka tri tjedna. Odrazilo se to na duhan, kasnija je i berba. Nedostatak je radne snage pa smo ove godine išli u strojnu berbu, nabavili smo berač preko HD-a, mučili smo se dok nismo naučili i stekli iskustvo. Nadam se da ću povećati površinu pod duhanom za 3-4 hektara sigurno. HD nas prate u proizvodnji, prate nas kreditima i avansima za sve potrebe, kao i nabavku strojeva.

Ove godine duhan smo posadili na 23 hektara, nagodinu planiram povećati proizvodnju za tri hektara. Imam četiri sušnice od 105 rama. Zahvaljujem se i tehnolozima koji nam puno pomažu u toku same proizvodnje", rekao je Alojz Ferlindeš, dobitnik Zlatnog lista za vjernost.

OPG Mirko Čavrić nabavio opremu za preko milijun kuna

Nakon službenog dijela, uputili smo se na OPG Mirka Čavrića iz Španata, koji je uložio više od milijun kuna u posljednjih godinu dana u tri sušnice na kontejnere, liniju za punjenje i pražnjenje, sadilicu i toper. S oko 400.000 kuna u toj investiciji su im pomogli Hrvatski duhani, s kojima odlično, kaže, surađuju i za koje proizvode duhan na 17 hektara površine. 

dv
OPG Mirko Čavrić nabavio opremu za branje i pakiranje duhana za preko milijun kuna

"Stroj je veliko olakšanje jer nema više buđenja u 3 ujutro po radnike, sad se budimo oko pola 7 i nemam potrebe ranije. Prije sam imao na 12 hektara 10-ak radnika dnevno. Planiram povećavati proizvodnju ako se cijena bude povećavala. Navodnjavam više od pola proizvodnje, nekih 10 hektara i jako dobro se pokazalo s obzirom na ovu sušu, a nagodinu planiram sve navodnjavati.

Imao sam problem s buhačem, kojeg sam se uspješno riješio, prvo kontaktnim, kasnije sistemičnim sredstvom. Sadimo sorte DH 27 i DH 36 i zadovoljan sam njima", rekao je Mirko Čavrić iz Španata.

Na usjevu Borisa Đukića primijenjen stajnjak i kalcizacijski materijal

Nakon toga uputili smo se na polje duhana proizvođača Borisa Đukića, proizvođač već 25 godina. Parcela je navodnjavana, provedene su sve agrotehnološke mjere prema preporuci, uz napomenu da je primjenjen stajnjak i kalcizacijski materijal prije samog procesa sadnje i pripreme tla. 

fcd
Navodnjavano polje duhana proizvođača Borisa Đukića

Na Danu duhana predstavljen je program održive proizvodnje duhana kojim Hrvatski duhani kroz različite inicijative potiču svoje kooperante na provedbu iznimno važnih i korisnih agrotehničkih mjera za povećanje prinosa i kvalitete, kao što su: kalcizacija, zelena gnojidba, primjena organskog peletiranog gnojiva i navodnjavanje.

Ulaganja u kalcizaciju i zelenu gnojidbu

U 2018. i 2019. Hrvatski duhani donirali su svojim proizvođačima kalcizacijski materijal za otprilike 2.000 hektara, sjeme za zelenu gnojidbu za preko 1.500 hektara, 432 tone organskog peletiranog gnojiva, koje će se primijeniti na preko 800 hektara proizvodnih površina, komplete osobnih zaštitnih sredstava za korištenje tijekom rukovanja i primjene sredstava za zaštitu bilja, kao i osobna zaštitna sredstva za berbu duhana.

dv
Hrvatski duhani donirali su sjeme za zelenu gnojidbu za preko 1.500 hektara

Uz to, u zadnje dvije godine s ukupno 37 proizvođača Hrvatski duhani sklopili su ugovore za kupnju 29 strojnih berača. Kooperanti koji su se odlučili za nabavku strojeva povećali su ugovorene površine za 100 hektara u odnosu na prošlu godinu, odnosno za 35 posto više u odnosu na njihovu proizvodnju 2018., a dodatno je dogovoreno uslužno branje za još 19 kooperanta. 

Duhan je jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura koja iz godine u godinu bilježi rast otkupnih cijena i izrazito je važan za podravski i slavonski kraj jer je jedna od rijetkih kultura koja iz nedovoljno kvalitetnog tla izvlači maksimum.

Više fotografija s 20. Dana polja duhana pronađite u galeriji ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Hrvatski duhani Otkupna cijena duhana Mehanička berba Flavio Oliviera Zlatni list Višnjica 20. Dan polja duhana BAT


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Hrvatski duhani d.d.

Osječka ulica 2, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0)33 730844, e-mail: Hrvatski_Duhani@bat.com