Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žito
  • 04.03.2016. 18:30

Dronovi će prikupljati podatke za osječko Žito

Žito već obučava vlastite kadrove za projekt snimanja i prikupljanja podataka s poljoprivrednog zemljišta s ciljem analize aktualnog stanja na njemu, odnosno zdravlja zasijanih kultura.

Foto: Pixabay
  • 1.642
  • 258
  • 0

Osječka Žito grupa u vlasništvu Marka Pipunića obučava vlastite kadrove kako bi pokrenula projekt snimanja i prikupljanja podataka s poljoprivrednog zemljišta, a s ciljem analize aktualnog stanja na njemu, odnosno zdravlja zasijanih kultura.

U tome će im pomoći bespilotne letjelice, takozvani dronovi, izvijestili su na svojim korporativnim stranicama. Oni, pak, osiguravaju prikaz aktualne situacije na poljoprivrednim površinama, olakšavaju planiranje i praćanje svih zahvata na terenu, a s povezivanjem prikupljenih s meteo podacima, korištenom mehanizacijom i drugim dostupnim podacima, unaprijedit će poljoprivrednu proizvodnju.

Bespilotne letjelice iznad poljoprivrednih površina

Letenje se obavlja po POI (Point Of Interest), ciljano na površine i kulture predviđene za pregled i analizu. Tom se prilikom, napominju, koriste različite visine letenja, ovisno o samoj namjeri leta. Po završetku leta podaci se obrađuju, a uz korištenje generiranog NDVI indeksa (Normalized Difference Vegetation Index) prikazuje se stvarno, ljudskom oku nevidljivo stanje snimane površine. Na temelju tako prikupljenih podataka definirat će se potrebne aktivnosti, kao što su navodnjavanje i upotreba zaštitnih sredstava.

Projekt snimanja i prikupljanja podataka s poljoprivrednih zemljišta s ciljem analize stanja na njemu Žito će prezentirati uz tvrtku IN2 30. ožujka koja organizira DRONEfest u Zagrebu, prvu poslovnu konferenciju o bespilotnim letjelicama u Hrvatskoj.

Foto: Pixabay


Tagovi

Žito Marko Pipunić IN2 POI Dron DRONEfest Zagreb NDVI indeks Bespilotna letjelica Poljoprivredna mehanizacija


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]