Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup pšenice
  • 27.06.2019. 13:00

Donesen Pravilnik o ugovornim odnosima pri otkupu pšenice

Pravilnikom su propisane obveze sklapanja pisanog ugovora između proizvođača i prvog kupca pšenice te kvalitativni parametri i njihova laboratorijska kontrola, kao sastavni elementi ugovornih odnosa pri otkupu pšenice.

Foto: Pixabay/Marzena7
  • 2.605
  • 181
  • 0

Donesen je Pravilnik o ugovornim odnosima pri otkupu pšenice, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

"Pravilnik o ugovornim odnosima pri otkupu pšenice objavljen je u Narodnim novinama broj 62/19, a njime se osigurava provedba Uredbe (EU) br. 1308/2013 o uspostavljanju zajedničke organizacije tržišta poljoprivrednih proizvoda. Pravilnikom su propisane obveze sklapanja pisanog ugovora između proizvođača i prvog kupca pšenice te kvalitativni parametri i njihova laboratorijska kontrola, kao sastavni elementi ugovornih odnosa pri otkupu pšenice. Uvjeti po kojima se otkupljuje pšenica predmet su dogovora koji je zaključen pisanim ugovorom između proizvođača i prvog kupca pšenice.

Obveza sklapanja pisanog ugovora ili pisane ponude

Pored obveze sklapanja pisanog ugovora između proizvođača i prvog kupca pšenice, Pravilnikom se propisuju i kvalitativni parametri pšenice i njihova laboratorijska kontrola kao sastavni elementi ugovornih odnosa pri otkupu pšenice, pri čemu se pšenica, radi praćenja kvalitete svrstava u kvalitativne klase (Premium, I. klasa, II. klasa, III. klasa i IV. klasa). Osim sklapanja pisanog ugovora, prvi kupac može sastaviti i pisanu ponudu ugovora o isporuci pod čime se podrazumijevaju javno objavljeni uvjeti prvog kupca koji su obvezujući, sadržavaju sve odredbe koje sadrži i pisani ugovor te se prilažu otkupnom bloku", navode iz Ministarstva. 

Pisani ugovor ili pisana ponuda o isporuci pšenice mora sadržavati sve elemente bitne za poslovni odnos između proizvođača i prvog kupca, a osobito elemente koji se odnose na:

  • minimalne zahtjeve kvalitete za isporuku
  • za svaki kvalitativni parametar polaznu ili standardnu vrijednost i utjecaj njegove promjene na izračun cijene

te posebno sljedeće kvalitativne parametre:

  • hektolitarsku masu izraženu u kg/hl
  • udio proteina izražen u % na suhu tvar
  • vlagu izraženu u %
  • primjese izražene u %.

"Prvi kupac pšenice jasno mora navesti u ugovoru koju kvalitetu prihvaća za otkup te na koji način se parametri kvalitete odražavaju na cijenu odnosno na koji način se na temelju pojedinog parametra kvalitete izračunava cijena. Prema tome, potrebno je u ugovoru navesti cijenu ili način izračuna cijene za standardnu kvalitetu pšenice te kako se provodi korekcija cijene s obzirom na odstupanje kvalitativnih parametara u odnosu na standardnu kvalitetu. Na takav način se osigurava transparentnost sustava otkupa kako za proizvođače tako i za kupce. 

Iznimka vezana uz zadruge      

Iznimno, obveza sklapanja pisanog ugovora ili pisane ponude nije potrebna kada član zadruge isporučuje pšenicu zadruzi i ako pravila zadruge sadržavaju odredbe sa sličnim učinkom kao odredbe iz članka 168. stavka 4. točaka (a), (b) i (c) Uredbe (EU) br. 1308/2013 te u slučaju kada je između proizvođača i prvog kupca sklopljen ugovor o zajedničkoj proizvodnji koji sadrži i elemente iz članka 168. stavka 4. Uredbe (EU) br. 1308/2013 odnosno sve elemente koje sadrži i pisani ugovor. Također, prema odredbama ovoga Pravilnika, proizvođač i prvi kupac imaju mogućnost slobodnog pregovaranja o svim elementima pisanog ugovora ili pisane ponude kao i o svim dodatnim uvjetima, pri čemu se odredbe ovoga Pravilnika ne primjenjuju na pisane ugovore o isporuci pšenice sklopljene prije stupanja na snagu ovoga Pravilnika", objašnjavaju nadalje. 

Inače, zaključuju, u izradi Pravilnika o ugovornim odnosima pri otkupu pšenice kao članovi Povjerenstva sudjelovali su predstavnici Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku te Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. S predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore i Žitozajednice d.o.o. koji su također bili imenovani članovi Povjerenstva za izradu Pravilnika, izvršene su i dodatne pojedinačne konzultacije te je prije donošenja samog Pravilnika postignuto suglasje predstavnika svih dionika na tržištu o odredbama Pravilnika. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Pšenica Otkup Pravilnik Ugovorni odnos


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!