Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mehanizacija
  • 13.04.2021. 16:00

Dolazi peta generacija N i T serije Valtra traktora: Još pametniji i udobniji

Novi traktori nemaju samo dobar izgled. Oni su jednostavni, pametni i izuzetno udobni. "Precizna poljoprivreda u središtu je nove generacije", ističe potpredsednik Miko Lehikoinen odgovoran za prodaju i marketing.

Foto: Valtra
  • 217
  • 210
  • 0

Rođendanska proslava 70 godina Valtre se nastavlja novim iznenađenjima, baš kao što su najavili. Nakon što su početkom godine na tržište lansirali petu generaciju A serije traktora, stiže i peta generacija N i T serije, predstavljena na on-line pres konferenciji iz fabričkog sedišta u Suolahtiju (Finska).

"Novi traktori nemaj samo dobar izgled, već su i jednostavni za upotrebu, imaju mnogo novih pametnih funkcija i izuzetno su udobni u radu. Precizna poljoprivreda u središtu je nove generacije, a svaki novi model dostupan je s Valtra Connectom“, istakao je potpredsednik Miko Lehikoinen odgovoran za prodaju i marketing pojašnjavajući da su poboljšanja u novoj seriji "smišljena" na osnovu povratnih informacija Valtrinih kupaca o nagrađivanim traktorima četvrte generacije.

Glatko "šaltanje"     

Već je ulaskom u kabinu očigledno kompletno preuređenje. Tu je potpuno nov upravljač sa još lakšim prilagođavanjem položaja, odvojenim komandama za brisače i svetla kao i ažuriranim legendarnom Valtrinom Powershutlle ručicom menjača. Sada je glatka promena smera vožnje još jednostavnija, čak i na Active modelima sa mehaničkom hidraulikom, a posebno prilikom prebacivanja sa različitih kontrola poput SmartTouch-a ili TwinTrac shuttle-a.

Usput, i menjač je sada nešto veći, ali i dalje "po meri ruke", karakteristično za Valtra traktore.

Na svim modelima unapređen je i prenos sa još lakšom izmenom brzina, posebno na PowerShiftu koji ima dodatnu opciju za potpuno automatizovanu izmenu brzina od B ranga pa na dalje, i nazad. Novom karakteristikom boosta već od starta na PowerShift modelima praktično se postiže maksimalni obrtni moment i vučna snaga već pri samom pokretanju u rasponu brzina B i C ranga što je posebno značajno kod radova sa velikim opterećenjima.

Ekran u visini pogleda

Ali, među prvim novinama na traktorima 5. generacije serije N i T u oči upada ekran na A-stubu sa svim ključnim informacijama u visini pogleda - "tačno gde ih želite", kažu inženjeri Valtre. Ovaj ekran zamenio je tradicionalnu kontrolnu ploču iza upravljača.

Nova generacija - pametna, a jednostvana

Na vrhu ekrana uvek se prikazuju zadate informacije, poput brzine vožnje, brzine motora i vremena, a ispod toga odabrani podaci za upravljanje traktorom, kao i podaci o radio stanicama i pametnom telefonu putem bluetooth-a.

Logika i smeštaj ikonica su kao na SmartTouch-u pa omogućavaju jednostavnost upotrebe kao kod pametnog telefona, kažu, pojašnjavajući da se na donjem delu manji "ekrani" mogu skrolovati do onog željenog.

Ovaj ekran može da se koristi na HiTech i Active modelima za podešavanje svih postavki motora, hidraulike i menjača, a na modelima Versu i Direct, ekran sa A-stubovima i SmartTouch dele zadatke prema potrebama i sklonostima rukovaoca.

Još udobniji rad sa pametnima rešenjima

Udobnija kabina omogućava produktivniji rad rukovaoca ističu inženjeri, navodeći redizajnirane detalje "koji život čine lakšim". Tako se na modelima SmartTouch sedište još više okreće udesno, desna upravljačka ploča ima praktičan držač za telefon i opcije USB utičnice za punjenje mobilnih elektronskih uređaja, a Premium enterijer uključuje kožom presvučen volan, delimično hromirane pedale i gumene obloge na dnu odeljaka.

S ponosom ističu da su već danas, dva od tri njihova nova traktora opremljena automatizovanim upravljanjem ili naprednim rešenjima za pametnu poljoprivredu. SmartTouch terminal kroz TaskDoc funkciju već prikuplja podatke s traktorovog, ISOBUS priključka i radnog okruženja, a povrh toga je i Valtra Connect te umreženost u Agriruouter koji povezuje različite brendove (njih 13 za sada) i šalje odabrane podatke partnerima. Podaci se sada do kancelarijskog kompjutera šalju bežično.

Sve to, uz linijsko poravnavanje i kontrolu sekcija i ostale funkcije za povećanje preciznosti na polju, kao i potpuno novu karakteristiku Auto U-pilot, sa automatskim (u centimetar) uključivanjem kontrole mašine i priključka pri "U" okretanju traktora na uvratini, nalazi se u Technology ProX paketu koji novi traktori pete generacije sada imaju kao izbor.

Pametni prednji utovarivač meri robu

"Verujemo da će tehnologija precizne poljoprivrede igrati ključnu ulogu u postizanju ciljeva održivosti. Prava doza, na pravom mestu i u pravo vreme će povećati produktivnost zemljišta i profitabilnost poljoprivrednika. Dobra vest je, da je Valtra spremna da podrži poljoprivrednike u ovoj promeni”, rekao je ovom prigodom Lehikoinen.

Pametni prednji utovarivač

Što se pametne poljoprivrede tiče, dodajmo i to da Valtra lansira potpuno novu aplikaciju Precision Lift & Load za modele SmartTouch iz G, N i T serije, koja će od ove jeseni biti fabrički ugrađena opcija, a kasnije i kao paket za naknadnu ugradnju SmartTouch traktora 5. generacije.

Ova nova aplikacija omogućava korišćenje i merenje utovara na potpuno nov način, zahvaljujući funkciji vage utovarivača koja meri opterećenja različitih materijala. Podaci vaganja/merenja prikupljeni aplikacijom "prebacuju" se u Excel tablicu za potrebe fakturisanja.

Dalje, aplikacija poboljšava radnu produktivnost i sigurnost, jer se mogu postaviti gornje i donje granice kretanja utovarivača i maksimalni uglovi, automatski zaustavljajući utovarivač kad se dostignu ograničenja. Zanimljiva je i funkcija koja omogućava da se, na primer, kanta protrese tako da ne ostane vlažne krmne smeše u njoj.

Aplikacijom se, itekako, upravlja preko ekrana osetljivog na dodir na nagrađivanom SmartTouch-u, jednostavno kao na pametnom telefonu. Ovim je duga tradicija Valtre kao "rođenog" traktora-utovarivača, uključujući i najzahtevnije zadatke u pogledu hidrauličke snage, podignuta lestvicu više, ponosno ističi njihovi inženjeri.

Dostupno odmah

Dodajmo na kraju, da je na ovoj virtuelnoj prezentaciji naglašeno da su svi Valtrini traktori opremljeni AGCO Power motorima sa SISU diesel DNK koji zadovoljavaju peti stepen emisije (Stage V), a među kojima eco-varijante, kao na primer kod modela T175, daju maksimalnu vučnu snagu već na 1.200 obrtaja u minuti, što ne znači samo manje buke u kabini nego i manju potrošnju goriva.

T serija pete generacije dostupna i u rođendanskoj crvenoj

Inače, proizvodnja modela pete generacije N i T serije u Suolahtiju je ovih dana već počela, pa su praktično novi modeli kupcima već dostupni. Postoji mogućnost izbora četiri modela N serije od 135 do 165 konjskih snaga (u boost-u 145 do 201 KS) i osam modela T serije od 155 do 235 KS (u boost-u 175 do 271 KS).

I ne treba zaboraviti da je i peta generacija N i T traktora zahvaljujući Unlimited studiju dostupna u posebnoj rođendanskoj crvenoj metalik boji, ali i najnovijoj metalik ružičasto-zlatnoj. Ali, nije sve u boji. Zadatak ove studije, naglašavaju, nije samo kreirati otkačen/cool traktor, nego ga skrojiti prema specifičnim potrebama svakog kupca.


Tagovi

Valtra 70 godina Traktori AGCO Power motori Miko Lehikoinen


Autorka

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s višegodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija između kojih je i TotY. Osim perom, voli da beleži i objektivom.


Partner

Agroklub d.o.o SRB

Bulevar oslobođenja 78, 21000 Novi Sad, Srbija
e-mail: info@agroklub.rs web: https://www.agroklub.rs/