Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS digitalni alat
  • 10.03.2020. 16:30

Digitalni alat myKWS modernim proizvođačima olakšava uzgoj kukuruza

Proizvođači sada mogu dobiti više detaljnijih informacija i savjeta vezanih za obradu tla, gnojidbu, sjetvu, zaštitu usjeva, žetvu, hranidbu životinja. Osim multimedijalnih pregleda hibrida i sorti te komunikacije putem društvenih mreža, na ovaj način željeli smo pružiti i edukativni dio, poručuju iz KWS-a

Foto: KWS
  • 626
  • 43
  • 0

Besplatna usluga myKWS digitalni je alat koji modernom proizvođaču kukuruza može pomoći pri donošenju relevantnih odluka vezanih uz uzgoj kukuruza, a putem e-maila ga informira o svim novijim i važnijim temama.

Naime, od sredine veljače ove godine tvrtka KWS se može pohvaliti redizajniranom web stranicom, gdje je uz moderniziranu standardnu ponudu sortimenta, sadržaj upotpunila detaljnom tehnologijom uzgoja za svaku kulturu.

Digitalna platforma myKWS olakšava pripremu za sjetvu i praćenje razvoja usjeva

“Sada će proizvođači moći dobiti više detaljnijih informacija i savjeta vezanih za obradu tla, gnojidbu, sjetvu, zaštitu usjeva, žetvu, hranidbu životinja. Osim multimedijalnih pregleda hibrida i sorti te komunikacije putem društvenih mreža, na ovaj način željeli smo pružiti i edukativni dio gdje proizvođači mogu doći do informacija koje su od velike važnosti za njih i proizvodnju“, poručuju iz ove tvrtke.

Kalkulator izračuna jedinica i gustoće sjetve

Novitet nije samo nova web stranica, već i digitalna platforma myKWS gdje registracijom poljoprivrednici ostvaruju pravo na korištenje brojnih alata i kalkulatora što svakom modernom proizvođaču uvelike olakšava pripremu za sjetvu kao i samo praćenje razvoja usjeva. "Vjerujemo da će testirati postojeće alate koji su trenutno vezani za kukuruz, no svakako kroz predstojeće mjesece planiramo dodati još nekoliko drugih alata koje će moći primijeniti i na ostalim kulturama", objašnjava Maja Družijanić, voditeljica marketinga.

Ono što je posebno zanimljivo na platformi je alat Varijabilna norma sjetve na kojoj se pomoću satelitskih snimki polja prepoznaje potencijal pojedinog područja te tako proizvođač može optimizirati sjetvu kukuruza.

O čemu se točno radi, objasnio je voditelj selekcije hibrida, Dominik Mikolčević. "Različiti prinosi tla mogu se procijeniti na temelju satelitskih snimaka snimljenih tijekom proteklih nekoliko godina. Ti se podaci pretvaraju u sjetvene mape. Što je boja plavlja ili zelenija, to je veći potencijal prinosa parcijalnog područja posljednjih godina. Povećavanjem gustoće sjetve na ovim područjima može se iskoristiti njegov puni prinos."

"Što je karta crvenija, manji je potencijal prinosa posljednjih godina i tu treba prilagoditi gustoću biljaka području. Smanjenjem gustoće sjemena može se smanjiti konkurencija između pojedinih biljaka za raspoloživim resursima, poput vode ili hranivih sastojaka. Tako biljke mogu postići bolji razvoj čak i na lošijim tlima“, pojasnio je Mikolčević.

Što je boja plavlja ili zelenija, to je veći potencijal prinosa

Koje su prednosti sjetve s ovim alatom?

Obradiva zemljišta su heterogena. Tipovi i svojstva tla razlikuju se unutar polja. Neka mikro područja nude uvijek dovoljno vode i dobre uvjete uzgoja, a druga manje.

Na ove razlike u mikro područjima može se reagirati podešavanjem gustoće sjetve. "U dobrim uvjetima tla može se iskoristiti postojeći potencijal prinosa povećanjem gustoće sjetve. Ako su uvjeti u tlu manje dobri, može se smanjiti gustoća sjetve i tako smanjiti konkurencija između biljaka kukuruza u potrebama za vodom i hranivim tvarima. Promjenom gustoće sjetve može se prilagoditi količina sjemena specifičnim uvjetima tla pojedinom uzgojnom području“, zaključuju iz KWS-a.

Ako još niste, pregledajte novu web stranicu ili testirajte i vi KWS digitalne alate koji će vam pomoći u nadolazećoj sjetvi registracijom na platformi myKWS.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

MyKWS Digitalni alat Kukuruz Proizvođači Sjetva Usjevi Varijabilna norma sjetve Satelitska snimka KWS


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]