Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kampanja šećerne repe
  • 29.09.2015. 11:20

Digestija spasila proizvođače šećerne repe!

Prinosi šećerne repe se kreću od 40 to 70 tona po hektaru. Prinosi će biti manji, a rezultati laboratorijskih analiza ukazuju na bolju digestiju.

  • 445
  • 16
  • 0

Nešto manji prinosi, ali zato i znatno viša kvaliteta šećernih proizvoda odlike su dosadašnjeg, uvodnog dijela ovogodišnje kampanje šećerne repe na području istočne Hrvatske. Stručnjaci kažu kako će prosječna kampanja trajati između 40 i 50 dana te kako će njena uspješnost biti u zadovoljavajućim okvirima.

Ove godine je šećernom repom zasijano 13 i pol tisuća hektara, što je za četvrtinu, odnosno 25% manje površina nego prethodnih godina. Tvornica šećera Osijek zahuktala je kampanju u kojoj će otkupiti šećernu repu sa 6 i pol tisuća hektara, od kojih je 5.300 u Hrvatskoj, a 1.200 u Mađarskoj i Srbiji. Kampanja je počela nešto ranije, 12. rujna, suša je učinila svoje.

Digestija spasila godinu

Prinosi se kreću od 40 to 70 tona po hektaru. Prinosi će biti manji, a rezultati laboratorijskih analiza ukazuju na bolju digestiju repe, između 15,5 i 16. Ove su godine otkupne cijene utvrđene na vrijeme. Sa 230 kuna po toni, usuglasili su se svi subjekti.

I u županjskoj Sladorani počela je kampanja. Maksimalne mjere štednje koje se provode radi opstanka proizvodnje repe i hrvatske industrije šećera obilježile su ovu kampanju. Ove godine očekuje se između 550 i 600.000 tona šećerne repe na sirovinskim područjima Sladorane i Vira.

Viro i Sladorana plaćaju više

Važno je da sva repa bude izvađena do 15. studenoga kako bi mogli pripremiti repište za sjetvu drugih kultura, govore u toj tvornici. Uz početak kampanje, krenulo se i s organizacijom proizvodnje šećerne repe za sljedeću godinu. Najavljeno je da će otkupna cijena slatkog korijena u 2016. godini biti 250 kuna za tonu na bazi digestije od 16%. Za svakih daljnjih 1% digestije Viro i Sladorana plaćat će dodatnih 20 kuna.

Zahvaljujući dodatnom poticaju od 300 eura po ha iz EU-a, a koji je zajamčen do 2020. godine, s pravom se može očekivati da će interes za repu kao najdohodovniju kulturu biti i dalje visok. U uvjetima pada cijene šećera, šećeranama je jako teško poslovati. Do ukidanja kvota 2017., kažu, treba izdržati. Sve tri šećerane proizvest će čak i više od dodijeljene kvote od 192 tisuće tona šećera.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Kampanja Šećerna repa Osječka tvornica šećera Viro Otkupna cijena Prinosi Digestija Suša


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije