Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Intervju
  • 24.01.2021. 16:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Darko Babić: U Osijeku planiramo otvoriti mješaonicu gnojiva, stižu i nove sorte sjemena

Trenutno imamo oko 4,6 tisuće kooperanata, a na domaćem tržištu opskrbljujemo sjemenskim materijalom, gnojivima i zaštitom bilja, proizvodnju na 100.000 hektara, kaže direktor RWA Hrvatska.

Foto: RWA Hrvatska
  • 2.369
  • 214
  • 0

Godina iza nas je posvema bila specifična, od mraza, poplava i potresa do Covida, što je zasigurno ostavilo traga u poslovanju mnogih subjekata, ne nužno s negativnim predznakom. Jedna je od takvih i tvrtka RWA Hrvatska d.o.o. za koju je, prema riječima direktora dr. sc. Darka Babića, ova turbulentna godina uspješno završila.

Preuzeli ste 2017. kormilo hrvatskog RWA, koji je člania grupacije RWA BayWa, jedne od najvećih poljoprivrednih zadruga u Europi, i eto, možemo reći, tek što se 'uhvatili zalet' već vas je zadesila ova nezgodna 2020. Kako ste ju prebrodili?

Iz svake godine možemo nešto naučiti. 2020. je stvarno bila izazovna, ne samo zbog Covid situacije. Paralelno s tim, nama se lani, nekako nakon dvije godine ustrojavanja poklopio i završetak organizacijskog restrukturiranja unutar tvrtke. Tako smo do kraja izvršili implementaciju poslovnog sustava SAP i u skladu s tim podesili sve svoje poslovne procese. Na njega se nadovezao i moderni CRM program kojim pratimo poslovni odnos s kooperantima.

Još su nam neki projekti ostali za 'finiširati' kako bismo mogli zaokružiti restrukturiranje i doći na nivo kvalitete poslovanja i usluge kakvoga smo željeli. U svakom slučaju, držimo se korektnih načela poslovanja, pri čemu smo transparentni u potpunosti. Također smo u prosincu s još dva djelatnika ojačali i prodajno-savjetodavni tim, tako da u 2021. ulazimo dobro ekipirani.

Darko Babić preuzeo je kormilo RWA Hrvatska d.o.o. krajem 2017. (Foto: R. Prusina)

Kako ocjenjujete prošlu godinu općenito iz perspektive poljoprivrednog sektora, odnosno s aspekta vaših kooperanata?

Zapravo i nije izašla tako loša sa stajališta poljoprivrednika, jer su merkantilne cijene ustvari bile dobre. Tko god je imao solidan prinos mogao je i solidno zaraditi. Naši su kooperanti zadovoljni što se tiče 2020. jer su unatoč Covid ograničenjima na vrijeme dobili sav potreban repromaterijal i na kraju isplatu u roku dva tjedna. Dakle, svu proizvodnju koju smo ugovorili smo i isplatili u dogovorenim rokovima i po konkurentnim cijenama.

Među vodećim dorađivačima sjemena

Jeste li ipak morali na neki način prilagoditi poslovanje?

Bila je otežana komunikacija s poljoprivrednicima u savjetodavnom smislu, odnosno našeg stručnog tima na terenu prema kooperantima – farmerima. Tako da smo morali improvizirati, uglavnom interaktivnim pristupom i pojačavanjem prisustva na webu, gdje su naši korisnici mogli naći sve potrebne informacije ili su upućivani linkovima na naše članke i video priloge.

Kroz taj smo komunikacijski kanal pokušali savjetodavno podržati naše poljoprivrednike i vjerujem da smo u tome u dobrome i uspjeli, jer su nam statistike posjećenosti i naše web-stranice i ostalih na koje smo povezani, kao i društvenih mreža, stvarno impresivne. Imali smo oko 500.000 klikova mjesečno.

Među vodećim su dorađivačima sjemena (Foto: RWA)

Možete li izdvojiti nešto posebno što je najviše obilježilo poslovanje u prošloj godini? 

Kao najimpresivniju crticu iz 2020. bih u prvom redu istaknuo da smo se u sektoru sjemenarstva izdvojili kao najveći dorađivač sjemena u Republici Hrvatskoj, a samim time i vodeći u tržišnom udjelu. Naglasio bih da u Hrvatskoj i proizvodimo sve količine sjemena. 

Jako smo zadovoljni i akvizicijama. Pridobili smo velik broj novih partnera. Inače, gledano regionalno, RWA je bio više prisutan u zapadnom dijelu Hrvatske, no s Osijekom smo pojačali aktivnost i na ovom području, pa smo tako najviše novih kooperanata i dobili na istoku Hrvatske.

Polovica proizvodnje ide u izvoz

S koliko trenutno poljoprivrednika surađujete?

Trenutno imamo oko 4.600 kooperanata, a na hrvatskom tržištu ukupno opskrbljujemo sjemenskim materijalom, gnojivima i zaštitom bilja, proizvodnju na 100 tisuća hektara. S dobrog dijela tih površina kroz naše tvrtke RWA i URL AGRAR i otkupljujemo merkantilne proizvode za koje ustvari osiguravamo i plasman na tržište, bilo za industriju RH ili EU. Sjemensku robu koju proizvodimo također prodajemo i na domaćem i na EU tržištu. 

Kad smo već kod tržišta, kakva je sada pozicija RWA, koliko izvozite?

Za sada polovicu proizvodnje, no težnja nam je ostvariti omjer 70% : 30% u korist domaće industrije. Mišljenja smo da je bolje da što više robe ostaje u Hrvatskoj i da se tu prerađuje, ako govorimo o pšenici i o pekarskoj industriji, odnosno proizvodnji tjestenine. S druge strane, puno radimo i merkantilnog kukuruza kojega prodajemo i našoj industriji stočne hrane, no, rekao bih nedovoljno.

Puno toga nam još ide u izvoz, tako da tu još imamo prostora unaprjeđenja plasmana na domaćem tržištu. Nije isključeno da u dogledno vrijeme idemo i u vlastiti projekt proizvodnje stočne hrane, no rano je govoriti.

Novi projekti i investicije

Kad spominjete nove projekte, u kojem će smjeru ići razvoj tvrtke u narednih 12 mjeseci i koje su nove investicije u planu?

Brojni su projekti koje namjeravamo realizirati. Jedan od najvažnijih je otvaranje pogona mješaonice mineralnih gnojiva u Osijeku, čime bismo omogućili poljoprivrednicima na istoku Hrvatske razvoj u smjeru precizne poljoprivrede, jer gnojiva će biti rađena 'po mjeri poljoprivrednika', odnosno na temelju analize njihova tla. Probna faza ovog koncepta proizvodnje bila je u našem silosu u Koriji, a sada ćemo ga nastaviti u Osijeku i odavde distribuirati u Hrvatskoj. Ova nova koncepcija proizvodnje gnojiva je za nas bolje organizacijsko rješenje sa stanovišta smanjenja troškova zbog riječnog transporta sirovina.

Od prošle godine imaju i vlastiti transport (Foto: RWA)

Ostale investicije odnosile bi se uglavnom na povećanje skladišnih i silosnih kapaciteta na području cijele Hrvatske. Započeli smo sa silo-bagovima kao skladišnom opcijom u Koriji i to bi proširili na naše ostale lokacije. Zbog povećanja posla na istoku Hrvatske nužnost nam je povećati i ukupne skladišne kapacitete u Osijeku. Inače, uz svoje četiri lokacije skladišnih kapaciteta odlično surađujemo s još 40-ak silosa.

PZ Velika Pisanica: Hibrid smanjene vlage dao nikad bolje prinose kukuruza

Što poljoprivrednici mogu očekivati od noviteta u vašoj ponudi? Hoće li biti novih selekcijskih kreacija na vašoj sortnoj listi?

Kontinuirano radimo na novom sortimentu sjemenske soje, pšenice, ječma, zobi, stočnog graška, sirka, pa sve do uljane tikve, no posebno bih naglasio impresivna istraživačka postignuća s Limagrain (LG) i G-SEED (RWA) hibridima kukuruza i suncokreta, gdje je naša nova genetika i u 2020. godini ostvarila rekordne prinose, te je zapažena i tražena kod sve većeg broja proizvođača. U svim segmentima će inovativni pristup i u ovoj godini našim proizvođačima donijeti nove proizvode, te im tako osigurati još više i stabilnije prinose. Nove materijale testiramo u pokusima na stotinjak lokacija, dakle, nove sorte su nam stalno u istraživanjima odnosno u određenim fazama priznavanja, tako da će biti i noviteta u sortimentu.

U ponudi je i kreditiranje proizvodnje 

Osiguravamo sav repromaterijal i kompletnu uslugu. Od prošle godine imamo i svoje transporte. U našoj ponudi je i kreditiranje proizvodnje tako da financiramo svoje proizvođače s oko 200 milijuna kuna godišnje. Zapravo smo lani ostvarili dvostruko više prometa. 

Sve u svemu, u prošloj je godini bilo teže poslovati, morali smo se prilagođavati situaciji i možda bi rezultat bio još bolji da nije bilo Covida. No, zadovoljni smo napretkom posla i ostvarenim vrlo dobrim poslovnim postignućem zahvaljujući čemu smo osigurali podršku naše matične grupacije RWA BayWa kako bi i u 2021. mogli nastaviti s novim investicijama u RWA Hrvatska d.o.o.  


Fotoprilog


Tagovi

Darko Babić RWA Hrvatska Sjemenska proizvodnja Pakiranje gnojiva Kreditiranje proizvodnje


Autorica

Renata Prusina

Više [+]

Diplomirana inženjerka agronomije s dugogodišnjim novinarskim i uredničkim iskustvom. Članica nekoliko novinarskih asocijacija među kojima je i TotY. Osim svojim perom, voli bilježiti i objektivom.


Partner

RWA Hrvatska d.o.o.

Zapadno predgrađe18, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 333 300, fax: +385 31 283 526, e-mail: rwa-hrvatska@rwa.hr web: https://rwa.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)