Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 08.06.2020. 15:30
  • Vukovarsko-srijemska, Lovas

Dan polja u Lovasu: Predstavljene po dvije nove BC sorte pšenice i tritikala

Moramo priznati da smo zadovoljni poslovanjem u ovom dijelu 2020. godine. Na vrhuncu prodajne proljetne sezone, iskreno, nije izgledalo da će biti dobro, rekao je dr.sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave Bc Instituta

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.578
  • 314
  • 0

Na već tradicionalnoj lokaciji u Lovasu, tvrtka Bc Institut d.d. Zagreb održala je Dan polja. Ovog vrlo turbulentnog proljeća, u vremenima pojave koronavirusa, organizacija manifestacije te vrste nikada nije bila teža i neizvjesnija, kažu u ovoj tvrtki. Premda su sve pripreme počele još i prije sjetve, tek su u zadnji trenutak ipak odlučili održati Dan polja.

"Ratari su odmah bili odgovorni. Nisu ostali doma. Radili su i napravili posao", rekao je Đuro Lukić, voditelj marketinga ove tvrtke.

Ni Miroslav Knežević, direktor Agro-Tovarnika d.o.o., domaćina Dana polja, nije mogao sakriti sreću i zadovoljstvo jer su okupili prijatelje, kooperante i partnere, što je prije dva mjeseca bilo teško i za očekivati. Osvrnuo se Knežević i na proteklu poslovnu godinu.

Ipak se dobro poslovalo u prvom dijelu ove godine

"Struka će reći svoje, ali spomenuo bih da su i Arator i Agro Tovarnik 2019. poslovali pozitivno. Na današnji dan smo stabilni i možemo se financijski pozitivno zaduživati. Apeliram na kooperante da kao i uvijek s nama mogu sa sigurnošću poslovati. Imamo kapaciteta, imat ćemo dobre uvjete i brzu isplatu", dodao je.

vf
U ovom trenutku prodajemo oko osam tisuća tona sjemena strnih žitarica, rekao je dr.sc. Ivica Ikić

"Preživljavamo ova teška razdoblja i moramo priznati da smo zadovoljni poslovanjem u ovom dijelu 2020. godine. Na vrhuncu prodajne proljetne sezone, iskreno, nije izgledalo da će biti dobro", rekao je dr.sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave Bc Instituta te dodaje:

"Kada su se granice zatvorile, bilo je teško. No, čim su otvorene, promet se donekle normalizirao, realizirali smo zacrtane ciljeve. I kada je u pitanju prodaja jarih strnih žitarica i soje, rezultati su dobri. Sjeme kukuruza izvozimo na preko 20 tržišta i bilježimo povećanje izvoza od preko 45 posto. Moram reći da je najveći napredak u prodaji na tržištu Ukrajine gdje smo prije dvije godine osnovali i svoje poduzeće. Tamo nam se nude jako velike mogućnosti koje ćemo probati što je moguće više iskoristiti. Što se tiče Hrvatske, očekujemo dobre proizvodne rezultate u žetvi ozimih strnih žitarica. U ovom trenutku prodajemo oko osam tisuća tona sjemena strnih žitarica. To znači i pšenice, ječma, tritikale, zobi, pira. Imamo nove sorte pšenice i tritikala", pohvalio se Ikić.

Stalno razmišljaju, kaže, i o novim projektima. Mnogi su primijetili da na vrećicama s jedne strane piše Bc Institut, a s druge je logotip Izidor. Objasnili su kako je to njihov novi brend - finalni proizvod Bc hibrida kukuruza. Za početak su to brašno, kokice i palenta, a plan je nakon toga svake godine izaći s novim proizvodom.

"Nadam se da je porasla svijest da u našoj državi poljoprivreda mora funkcionirati. Sada ćemo greške iz povijesti znati ispraviti jer hrane će trebati. Potrebno je više vjere u domaće proizvode i rad domaćih ljudi", rekao je Ikić.

Već dobro poznate sorte i ove godine u odličnom stanju

Okupljenim poljoprivrednicima predstavljene su dvije nove sorte pšenice te dva nova tritikala iz Bc-ove kreativne radionice. Sa sortama na pokusnom polju svih strnih žitarica upoznao nas je dr.sc. Marko Maričević koji je istaknuo i da je sjetva demonstracijskog pokusa obavljena u optimalnom agrotehničkom roku za sjetvu ozimih strnih žitarica na području Lovasa i Tovarnika. Agrotehnika je prilagođena intenzivnoj proizvodnji tih poljoprivrednih kultura s ciljem testiranja genetskog potencijala sorata u pokusu te usporedbe između njih. Svi su usjevi zbog suše u određenoj fazi malo patili, ističu, ali zadnje kiše su to ispravile. Primijenjen je regulator rasta te dvije primjene fungicida, kazao je Maričević.

vf
Velik broj posjetitelja na Danu polja u Lovasu

Kod pšenice je jasno da je najrasprostranjenija Anica, a zatim najrodnije hrvatske sorte BC Opsesija i BC Mandica. Jako se dobro pokazuje i golica BC Darija, kao i brkulje BC Lorena i BC Ljepotica, a tu su i već spomenute nove sorte BC Senzacija i BC Vlatka.

Kristijan Puškarić, direktor sektora sjemenarstva istaknuo je kako sjemenarstvo mora biti prepoznato kao strateški interes u Hrvatskoj: "U Bc-u razmišljamo na taj način da tržištu ponudimo od sjemena najbolje što imamo i u dovoljnim količinama."

v
Na pokusnom polju mogle su se vidjeti i neke najrodnije hrvatske sorte

Nove sorte pšenice i tritikala

Uz već provjerene sorte iz ponude, na pokusnom polju posjetitelji su imali priliku upoznati i najnovije Bc sorte ozime pšenice: BC Senzaciju i BC Vlatku te dva nova tritikala: BC Trenk i BC Zmaj.

vf
Najnovija Bc sorta ozime pšenice BC Vlatka

"Ozimi tritikale je odličan i zadnjih 10 godina se sije u Hrvatskoj na oko 20 tisuća hektara. Te su površine u stalnom porastu, a prodaje se najviše BC Goran koji zauzima čak 65 posto hrvatskih površina. To je moderni tritikale odličnih uroda, ali u zadnje vrijeme moramo paziti jer se ponovno pojavila bolest žute hrđe. Naime, sorta nije otporna na nju pa ne vrijedi više ono pravilo koje spominju poljoprivredni proizvođači u okolici Zagreba da tritikale ne treba prskati. Mora se raditi i dvije do tri zaštite tijekom vegetacije", kaže Maričević vodeći nas kroz pokusna polja u Srijemu između sela Lovas i Tovarnik.

Kod tritikala se jako dobro pokazuje i BC Ranko, ali i dvije nove, već spomenute sorte. BC Trenk je ozima sorta rane vegetacije i odlične otpornosti na bolesti dok je BC Zmaj novi tritikale koji se može sijati u jarom roku sjetve. U Bc Institutu pored dvorednih ječmova imaju i višeredne, a i ta kultura je u stalnom porastu po broju zasijanih hektara njihovim sortama. BC Favorit, BC Srećko, BC Bosut, BC Gospodar i BC Vedran standardno su se pokazali i ove godine na pokusima u Lovasu. Najtraženija ozima zob u Hrvatskoj je pak BC Marta, a u ovom zagrebačkom Institutu, kako ga mnogi zovemo, imaju se s pravom pohvaliti i dobrim, ozimim pravim pirom imenom BC Vigor koji je vratio interes za ovu vrstu pšenice u ekološkoj proizvodnji.

Više fotografija s Dana polja pogledajte u galeriji ispod teksta.


Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut Ivica Ikić Marko Maričević Lovas Agrotovarnik Dan polja Nove sorte pšenice


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]