Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strne žitarice
  • 04.06.2021. 13:30
  • Vukovarsko-srijemska, Lovas

Dan polja: Sortiment žitarica Bc Instituta dokazao kvalitetu, žetva će biti rekordna

Radi se o modernim i otpornim sortama kojima, u suradnji s poljoprivrednicima, nastojimo podići konkurentnost domaćeg agrara, rekao je na Danu polja dr. sc. Ivica Ikić, predsjednik Uprave Bc Instituta

Foto: Damir Rukovanjski
  • 2.093
  • 189
  • 1

Već tradicionalno, ljeto u Srijemu počinje Danima polja strnih žitarica u Lovasu. I tako već desetljećima. Lijepo vrijeme i na samoj manifestaciji, ali i povoljni uvjeti tijekom vegetacije, te plodna zemlja dali su odlične rezultate pšenice, ječma, zobi i tritikala na ovom repezentativnom pokusu Bc Instituta postavljenom u suradnji s tvrtkama Arator d.o.o., Agro -Tovarnik d.o.o. i Poljoprivredne zadruge Lovas.

Opsesija, Darija, Mandica, Senzacija, Premija, Trenk, Zmaj… redale su se pred nama sorte koje ispred svih tih živopisnih imena nose predznak BC. Predstavio ih je na prvom ovogodišnjem okupljanju poljoprivrednika na samom istoku Hrvatske, rezerviranom za pregled pokusa koje postavlja PZ Lovas, dr. sc. Marko Maričević, oplemenjivač Bc Instituta.

BC Goran - najprodavaniji tritikale

Dr. sc. Maričević je istaknuo da je sjetva demonstracijskog pokusa obavljena u optimalnom agrotehničkom roku za ozime strne žitarice na području Lovasa i Tovarnika krajem listopada. Sva agrotehnika je prilagođena intenzivnoj proizvodnji tih poljoprivrednih kultura s ciljem testiranja genetskog potencijala sorata u pokusu te njihove međusobne usporedbe. Za zaštitu je bila zadužena tvrtka BASF čije su varijante sa sjemenskim fungicidom Systiva za zaštitu mlade biljke od najvažnijih bolesti posebno istaknute.

Ozimi tritikale, odnosno pšenoraž, zadnjih se godina sije u Hrvatskoj na oko 20 tisuća hektara. Te su površine u stalnom porastu, a prodaje se, čuli smo, najviše BC Goran koji zauzima čak 65 posto površina i koji, kako smo vidjeli, odlično izgleda i ove godine. Nešto je kasnije vegetacije, bujne mase što na kraju rezultira visokim prinosom. Unatoč svojoj visini, otporan je i na polijeganje. Ali zato je BC Trenk, ozima sorta tritikala ranije vegetacije i odlične tolerantnosti na bolesti, nešto niže stabljike. Otporan je na žutu hrđu i pepelnicu i zahtijeva manje ulaganja u zaštitu. "Novi tritikale BC Zmaj se pak može sijati i u ozimom i u jarom roku sjetve", naglasio je dr. sc. Maričević.

Pšenice široke adaptabilnosti 

Oplemenjivanje ozime pšenice ipak je posebna priča i jako važna u ovom domaćem Institutu gdje je rad na oplemenjivanju te ratarske kulture započet davne 1947. godine pod vodstvom dr. sc. Josipa Potočanca. Sadašnji rad na stvaranju BC sorata ozime pšenice koncipiran je na kreiranju visokorodnih sorata odlične kvalitete zrna i široke adaptabilnosti, koje u potpunosti odgovaraju zahtjevima suvremenog tržišta. Rad više generacija rezultirao je priznavanjem 98 sorata ozime, šest jarih i tri durum pšenice.

Lukić i Maričić predstavljaju odabrani sortiment

Kako smo čuli, BC Darija se čak pokazala nešto bolja u sušnijim područjima od BC Anice kojoj je jako slična. Tako da iako je potonja jako tražena, ima i onih koji na svojim područjima žele prije BC Dariju. BC Mandica je dosta kasnija sorta te proširenija u zapadnim dijelovima Hrvatske.

BC Senzacija prošle godine je bila predstavljena kao njihova nova sorta, ili, kako je rekao Maričević, kao konkurencija BC Opsesiji. U prošlogodišnjim je pokusima bila nešto prinosnija od svoga navedenog "uzora" pa ostaje za vidjeti hoće li i ove.

Maričević se osvrnuo i na dobro stanje njihove najstarije brkulje, BC Lorene. Što se tiče hektolitarske mase te proteina i dalje se ističe njena vrhunska kvaliteta, ali je nešto niži urod na uštrb te kvalitete. BC Ljepotica ima nešto slabije parametre u kvaliteti, ali je zato brkulja prinosnija. I na svim pokusima BC Ljepotica je pri vrhu.

Od novog sortimenta posebno privlači pažnju BC Vlatka. Ima nešto krupnije zrno i bolji hektolitar.

Ječmovi su posebno zanimljivi kod našeg domaćeg oplemenjivača. BC Favorit je standardno tražen i svake se godine kupuje sve više. Višeredni ječam BC Srećko se posebno dobar pokazao u sušnim godinama. BC Gospodar je nešto ranije vegetacije i stoga povoljan za one koji planiraju i postrnu sjetvu zbog ranije žetve.

Sorte za podizanje konkurentnost 

Iskustvo i tradicija duga više od 124 godine, te znanje i predanost njihovih stručnjaka oplemenjivača, sjemenara i svih onih koji su dio Bc tima, čine ih ponosnima i sretnima što mogu stvarati tako dobre sorte strnih žitarica koje će ratare učiniti zadovoljnima, a njih u institutu motivirati na daljnji razvoj i unapređenje ponude, istaknuo je između ostalog Đuro Lukić, direktor sektora marketinga podsjećajući na veliku tradiciju Instituta na ovim prostorima.

Prema riječima predsjednika Uprave dr. sc. Ivice Ikića, želja je uvijek, uz već poznate sorte, predstaviti i novitete, ali su posebno sretni što u kontaktu uživo s poljoprivrednim proizvođačima mogu razmijeniti informacije, savjete i iskustva. Danas se radi o modernim i otpornim sortama kojima ova tvrtka u suradnji s poljoprivrednicima nastoji podignuti konkurentnost domaćeg agrara. 

Stalno razmišljaju i o novim projektima, među kojima je njihov brand Izidor. Od njega, kako je rekao Ikić, ne odustaju i ovo su kukuruzno brašno i palenta već prepoznatljivi proizvodi u jednom domaćem trgovačkom lancu. "Želja je Uprave i djelatnika našeg instituta da bude više vjere u domaće proizvode i rad domaćih ljudi", zaključio je na kraju.

U očekivanju dobre žetve

Kao što se moglo vidjeti, pšenica i ječam su u dobroj kondiciji te su i očekivanja od ovogodišnje žetve, koja će ove godine kasniti u odnosu na prošlogodišnju, doista velika. Predviđa se da će biti rekordna kao i lani, a otkupna cijena od 1,30 kuna po kilogramu poticaj je daljnjoj proizvodnji. Koliko se god pšenice proizvede tržište će je prihvatiti, pogotovo otkad se primjenjuje Kodeks, te se otkupljuje po kvalitetnim razredima. 

Strne žitarice na poljima kod Lovasa obećavaju dobru žetvu

Miroslav Knežević, direktor Agro-Tovarnika d.o.o., domaćin Dana polja, nije mogao sakriti zadovoljstvo jer su okupili prijatelje, kooperante i partnere. Zadovoljan je što se ove godine zna i cijena pšenice na vrijeme i očekuje dobru žetvu.

Porazgovarali smo i s Perom Palijanom iz Tovarnika koji ječam sije na 40-tak posto površina, a pšenicu na nekih 20 hektara. Sije sorte BC Anicu i BC Opsesiju. Zadovoljan je trenutnim stanjem usjeva, a na dane polja dođe da vidi kakvih ima novosti. OPG Kolarević iz Tovarnika također sije ove dvije pšenice i ističe da su vrlo dobrom stanju.

Cilj oplemenjivanja je stvoriti sortu svih onih poželjnih svojstava koje mora imati jedna sorta pšenice – i dobar urod i kvalitetu, otpornost i stabilnost u proizvodnji. I upravo u predstavljanju sortimenta u Lovasu stekli smo dojam da je cilj postignut i da će se letvica, da tako kažemo, i dalje podizati, a kvaliteta rasti.


Fotoprilog


Tagovi

Bc Institut Đuro Lukić Ivica Ikić Marko Maričević Lovas Tovarnik Srijem Uzgoj pšenice Uzgoj ječma


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]