Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dan polja pšenice
  • 10.06.2021. 09:00
  • Virovitičko-podravska, Čađavica

Dan polja pšenice: Axereal najavio nove francuske sorte proizvedene u Hrvatskoj

Pokusi na novom sortimentu su već počeli na poljima u Novoj Gradiški. One se proizvode ili dorađuju u Hrvatskoj što može biti ponos i dika svima nama, čulo se na Danu polja ove tvrtke u Čađavici.

Foto: Goran Gazdek
  • 2.688
  • 220
  • 0

"Ova godina pogoduje pšenici. Vlage ima dosta, no sada su nam potrebni sunčani dani da to sve lijepo sazori", rekao nam je mladi ratar Mladen Karamarković na čijem je imanju u Čađavici održan Dan polja pšenice tvrtke Axereal Croatia d.o.o.

Kiše su joj, dodao je, pogodovale, a gnojivo koje su bacili u prihrani se otopilo. Malo više je dobila na visini, ali u formaciji je dobio i klas da bude 'kakav treba biti'. "Dosadašnji rezultati su jako dobri, a konačne ćemo vidjeti kad kombajn uđe u polje“, napomenuo je. 

Atipični vremenski uvjeti za proizvodnu godinu

Okupljenim poljoprivrednim proizvođačima predstavljeni su pokusni rezultati uzgoja sorti Basilio, Rubisko i Cellule.

"Basilio je francuska ozima pšenica, naša najranija sorta koje u proizvodnji imamo najviše. Do sada je imala jako dobre prinose. Srednje rana sorta Cellule dolazi nešto kasnije, a ima 12,5 - 13 posto proteina. To je sorta dobre kvalitete koju karakteriziraju vrlo visoki prinosi“, pojasio je Ivan Pozder iz Axereala. 

Zadovoljni smo kako sorte izgledaju i jedva čekamo žetvu, čulo se u Čađavici 

Predstavio je i vrlo dobre rezultate sorte Rubisko, od prošle godine prvi puta u prodaji. Ova srednje rana sorta dolazi 5 - 7 dana kasnije od Basilia.

Ocijenio je kako usjevi dosta dobro izgledaju te se očekuju dobri prinosi. 

"Vremenski uvjeti bili su malo atipični za proizvodnu godinu pšenice. Bilo je dosta oborina i nešto niže temperature. Nismo uočili previše problema s bolestima, tek nešto malo kod onih koji nisu na vrijeme zaštitili klas. Zadovoljni smo kako sorte izgledaju i jedva čekamo žetvu“, dodao je Pozder.

Cilj je razvijati sortiment koji će u budućnosti biti uspješniji od svih ostalih na području Hrvatske, a radi se o francuskim sortama koje su prilagođene našem tržištu.

U Axerealu trenutno rade na razvoju novih sorti, oplemenjivanih za podneblje Hrvatske i Mađarske te Srbije. Pokusi su već počeli na poljima u Novoj Gradiški i ostalim lokalitetima, a na tržištu bi se trebale pojaviti za dvije do tri godine.

Tehnološko-komercijalni savjetnik Igor Češek istaknuo je planove u razvoju tvrtke i suradnje s poljoprivrednim proizvođačima, naglasivši da Axereal nije firma koja je ovdje došla jučer da bi sutra otišla. 

Proizvodnja ili dorada obavlja se u Hrvatskoj 

U planu je, naglasio je, širenje i na ostatak bazena uz rijeku Dravu. Cilj je razvijati sortiment koji će u budućnosti, prema dosadašnjim rezultatima, biti uspješniji od svih ostalih sortimenata na području Hrvatske, a radi se o francuskim sortama koje su prilagođene našem tržištu.

Sorte prilagođene ovom podneblju se i proizvode u Hrvatskoj

"One se proizvode ili dorađuju u Hrvatskoj što nas čini posebno sretnim jer to nisu sorte iz uvoza što može biti ponos i dika svima nama“, kazao je Češek i zaključio kako su ovi Dani polja pokazatelj da su na dobrom putu da postanu vodeći otkupljivač u Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj županiji.


Fotoprilog


Tagovi

Axereal Uzgoj pšenice Ivan Pozder Igor Češek Mladen Karamarković


Autor

Goran Gazdek

Više [+]

Novinar sa stažom dužim od tri desetljeća. Radi na Radio Daruvaru, Glasu Slavonije i Bjelovarskom listu gdje je neko vrijeme bio glavni urednik, surađivao s brojnim dnevnim i tjednim listovima, magazinima i revijama. Danas kao slobodni novinar piše za Novosti, Deutche Welle, Gospodarski list i Hinu. Urednik je na portalima Virovitica.net i Pivnica.net. Direktor je Fra Ma Fu festivala – festivala reportaže i reportera. Potpredsjednik je Hrvatskog novinarskog društva.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]