Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bc Institut
  • 19.09.2022. 16:30
  • Zagrebačka, Rugvica

Dan polja BC kukuruza i soje: Zavidni rezultati unatoč velikoj suši

Bc Institut koji slavi punih 125 godina djelovanja, održao je Dane polja BC hibrida kukuruza i sorti soje. Premda je ovo bila iznimno teška, sušna godina, rezultati ni ove nisu izostali.

Foto: Marinko Petković
  • 2.894
  • 195
  • 0

Dan polja BC hibrida kukuruza i sorata soje, održao je ove godine Bc Institut u svečanom ruhu obilježavanja 125. godišnjice tvrtke iz Rugvice. Bila je to prilika i za osvrt na sušnu godinu te stanje ratarskih kultura kod proizvođača, rekordera Josipa Spudića iz Duge Rese i Željka Mladića iz Zlatara, pogotovo kukuruza, koji se i ovoga ljeta našao na udaru klimatskih neprilika.

"Dan polja važan je za sjemenarsku tvrtku jer nam pruža mogućnost prezentacije rezultata oplemenjivanja novih hibrida, što je višegodišnji proces. Nove hibride stvaramo za naše korisnike, bilo što se tiče povećanja uroda, otpornosti na bolesti ili poboljšanja kvalitete", kazao je uvodno predstojnik njihova Zavoda za kukuruz dr.sc. Mirko Jukić, s kojim smo obišli veliko pokusno polje kukuruza na kojem je ukupno 25 hibrida, što starijih, što novih odnosno eksperimentalnih. Nadalje, direktor Sektora sjemenarstva, dipl.ing agr. Kristijan Puškarić (naslovna fotografija, op.a.), govorio je o izazovima u proizvodnji šest sorti soje. 

Mali Pajdaš - BC282 dao odlične prinose

Prema Jukićevim riječima, u tijeku je smjena generacije hibrida kod kukuruza koje odlikuje kvaliteta zrna i prepoznatljiva crvena boja. On je, nakon prvog BC180, izdvojio BC282 koji je najpopularniji hibrid u nekoliko zadnjih godina, pa nije ni čudo što je dobio naziv "mali Pajdaš", a karakterizira ga sve što moderan uzgoj zahtjeva: stabilan i rekordan prinos, brzo otpuštanje vode, odličan rani porast, izvrsna tolerantnost na sušu, što je posebno važno u sušnim godinama, kao što je bila ova, te srednje veliki klip dobro pokriven komuškom.

"Dakle, u sklopovima preko 80.000 biljaka po ha daje odlične rezultate, što mu osigurava čvrsta, visoka stabljika", napominje Jukić.

Unatoč izuzetni sušnoj godini, prinos je zadovoljavajući 

Kako se čulo, Bozon je u drugoj godini ispitivanja i nagodinu će se moći vidjeti u makro pokusima na poljima diljem Hrvatske, kao što je Panon bio unaprjeđenje hibrida BC323, tako je i Bozon njegova naprednija verzija, jer ima nešto krupnije zrno. "Slične je visine, kao što je i Panon, ali ima nižu vlagu i viši prinos. No, tek će makro pokusi pokazati što on sve može", uvjeren je predstojnik Zavoda za kukuruz.

Istaknuo je veterana u FAO grupi 300, hibrid BC344, koji je često znao pobjeđivati u makro pokusima kasnijih hibrida FAO grupe 500 i 600, posebno na samom istoku Hrvatske. Karakterizira ga niža, čvrsta stabljika, kvalitetno zrno, a daje jako dobre rezultate sušnih godina, te je nakon domaćeg tržišta, postao popularan i na regionalnom tržištu, jer su proizvođači zadovoljni. No, isto tako valja ga izbjegavati na kiselijem tlu, otkrio je Jukić.

Rekorder iz Duge Rese ima klip od 24 reda zrna kukuruza   

Vidjeli smo i novi hibrid Agram, koji je na prijelazu iz FAO grupe 300 u 400, a uz impozantan izgled, dugu i čvrstu stabljiku, on ima odlično razvijene klipove s 18 redi zrna zubana. Namijenjen je za intenzivnu proizvodnju silažnog kukuruza, visoke sklopove, te je u samom vrhu po prinosima posljednjih nekoliko godina. Tu su i dva hibrida za specijalnu namjenu, koji su osim za proizvodnju palente, žute i bijele, namijenjeni i za proizvodnju brašna, pod robnom markom Izidor

Najrodniji hibridi posljednje dvije godine iz FAO grupe 400 su BC415, bilo da se radi o idealnim godinama za proizvodnju ove žitarice, kao što je bila 2020. ili sušna godina, kao što je bila ova. Dao je rekordan prinos kod Orahovice na pokusnim poljima od 8,5 t/ha, što je za ovu nepovoljnu godinu, jako dobar prinos. On ima ogroman klip od čak 22 reda zrna, ističe Jukić. No, kako smo čuli, Josip Spudić iz Duge Rese je imao rekordan prinos, od čak 24 reda zrna.

Impresivan rast i broj kultivara - Bc Institut slavi 125 godina!

Na pokusnim poljima je i novi hibrid BC401, koji je nova verzija BC415, ali ima nešto nižu vlagu. Međutim, on tek treba dobiti zeleno svjetlo sortne komisije Hrvatske, pa ćemo tek onda vidjeti njegove rezultate. Također, novi hibrid je i BC402, koji ima čvrstu, visoku stabljiku, razvijen klip i krupno zrno, 16 do 18 redi u tipu zubana, a već je nekoliko godina u pokusu i ostaje dugo u jesen neobran, ali i postojan na polju, ističe Jukić.

Široka paleta različitih hibrida za tržište  

Na Danu polja je bio i Željko Mladić iz Zlatara, koji ima proizvodnju kukuruza na 85 od 200 ha obradivih površina zemljišta. Inače, OPG Mario Mladić bavi se proizvodnjom mlijeka, te ima 81 grlo u proizvodnji, koju je pokrenuo prije skoro 30 godina. Sin Mario je, kaže, završio Agronomski fakultet, a prvu modernu štalu su izgradili još 2008. godine te sada idu u izgradnju dvije nove, jer su prošli i na EU fondovima. Ipak, nije zadovoljan s otkupnom cijenom, za koju drži da bi trebala biti 4 kune po litri za isplativu proizvodnju mlijeka, koja sada to nije.    

Legendarni hibrid Pajdaš 

Jukić je za silažu preporučio hibrid koji je već veteran u proizvodnji. Riječ je o BC418B, a koji je postavio standarde kvalitete i u Mađarskoj. Tu je i legendarni Pajdaš, koji je punih 10 godina, bio najprodavaniji hibrid na domaćem tržištu. Na prijelazu iz FAO grupe 400 u 500 je hibrid Instruktor, koji nije toliko rodan, kao BC415, ali je kvaliteta ono što ga čini posebnim na tržištu.

Vidjeli smo da domaća tvrtka iz Rugvice ima široku paletu različitih hibrida, od najranijih iz FAO grupe 200 do najkasnijh iz grupe 700. Udarni, koji je zamijenio Pajdaša kao najprodavanijeg na tržištu, je jedinstveni BC572, koji se potvrdio i na tržištu Italije, što se tiče proizvodnje dječje hrane. FAO grupa 500, pak, pruža stabilnost u proizvodnji zrna. Tu je hibrid Majstor, kojeg su samo nakon tri godine proizvodnje prepoznali ne samo domaći proizvođači kukuruza već i oni u BiH i Srbiji, kaže Jukić. On ima dugi, zeleni list, crvenkasto krupno zrno što je odličan izbor i za silažu.

Novi kralj silaže je BC747                                                                                                     

Novi hibrid je i BC575 koji je prepoznat i na tržištima Turske i Irana, gdje nema proizvodnje  kukuruza bez navodnjavanja, a ima guste sklopove, veliki broj zrna, koji je odličan izbor i za silažu. Predstavljeno je i nekoliko eksperimentalnih hibrida, BC601 i BC678, koji su napredak u selekciji, tzv. kraljevi silaže, za sve stresne uvjete, od suše do smanjene gnojidbe dušikom. Naime, BC747 je, kažu, novi kralj silaže. Ima široke klipove, čak 22 do 24 reda zrna.

Direktor Sektora sjemenarstva Kristijan Puškarić, istaknuo je da su u posljednjih pet godina značajno napredovali u odabiru certificiranog sjemena soje, kojim  su odgovorili na potrebe domaćih proizvođača. Istaknuo je sortu Pedro, koja će ove godine, kaže, biti sorta s najvećom količinom certificiranog sjemena na hrvatskom tržištu.

Uzdanica Bc Instituta - sorta soje Pedro 

Uz poznate, kao što su Bahia, Amma i Ascasubi, tu su dvije nove sorte soje, koje će i dodatno još proširiti s ranim, ali i kasnim sortama soje.

"Osim u Hrvatskoj, ove međunarodne sorte koje su proizvedene u Bc Institutu, dostupne su i na regionalnom tržištu", zaključio je Puškarić.


Fotoprilog


Tagovi

BC Institut Hibridi kukuruza Sorte soje BC hibridi Mirko Jukić Kristijan Puškarić Josip Spudić Željko Mladić


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.


Partner

Bc Institut d.d. Zagreb

Dugoselska 7, Rugvica, 10370 Dugo Selo, Hrvatska
tel: +385 (0)1 2781-510, e-mail: bc-uprava@bc-institut.hr web: http://www.bc-institut.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.