Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Zvonimir Kalić
  • 28.02.2017. 18:00

Đakovačka eko konoplja na 10 ha proizvodnje

Zvonimir Kalić je hrabro krenuo s proizvodnjom industrijske konoplje pod 10 ha u eko uzgoju.

Foto: OPG Zvonimir Kalić Facebook
  • 5.200
  • 665
  • 1

Uzimajući u obzir da je konoplja biljka koja može zadovoljiti sve ljudske potrebe, a koja se koristi kao hrana, lijek, energent, sirovina za izradu odjeće, građevinski materijal i stočna hrana, marljivi je Zvonimir Kalić prije četiri godine zbog dobrobiti bolesnog, a sada već pokojnog punca te očuvanja zdravlja cijele obitelji hrabro krenuo s proizvodnjom industrijske konoplje pod 10 ha u eko uzgoju.

Sorta Futura najbolja za naše uvjete

"S obzirom na to da industrijsku konoplju nije teško uzgojiti, posadili smo sjeme sorte Futura za koje smo dobili preporuku i prepustili uspjeh Božjoj volji. Prihranjujemo ju ekološkim sredstvima i ne koristimo navodnjavanje jer biljka voli malo vlage, a više sunca.

Prinosi i do tone, a planiraju i proširenje proizvodnje

Ulaganja su bila dosta visoka jer je konopljino sjeme dosta skupo, no zahvaljujući dobrim prinosima koji nekad iznose 500-600 kg, a nekad i tonu, planiramo proširiti proizvodnju i preradu, te ići i na vanjsko tržište", priča Zvonimir Kalić.

Od konopljinog eko ulja do čokoladica sa sjemenkama od konoplje

Zahvaljujući tome, tržište Slavonije i Baranje dobiva 100%-tno eko konopljino brašno koje se dobiva usitnjavanjem i mljevenjem odmašćenih sjemenki industrijske konoplje, hladno prešano konopljino ulje nastalo prešanjem čistog sjemena koje se opreša i ocijedi, a potom (ulje) taloži 7-10 dana, nakon čega se može se i ne mora filtrirati prije točenja u flaše, proteinski prah za sportaše, konopljine sjemenke, čaj, tijesto, kolačiće, med s proteinskim prahom i čokoladice sa sjemenkama od konoplje.

Zvonimir Kalić

Kao najprodavaniji proizvod ističu najuravnoteženije prirodno ulje za prehranu bogato esencijalnim masnim kiselinama čiji je okus sličan oraščićima. "Za litru ulja potrebito je 5-6 kg lijepo očišćene, čiste konoplje", objašnjava Zvonimir Kalić.

Sportaši su ludi za konopljinim proteinskim prahom

No ne zaostaje tu ni najbolje izbalansiran biljni protein koji sadrži sve aminokiseline, uključujući i 9 esencijalnih, odnosno lako probavljiv proteinski prah od konoplje koji regulira metabolizam masti, pomaže kod mršavljenja, obnavlja i jača mišićnu masu, regulira probavu i izbacuje suvišnu vodu iz organizma.

Prvi eko proizvođači konoplje u Hrvatskoj!

"Konopljin proteinski prah uzimaju zbog zdrave prehrane, a pokazao se dobrim jer pojačava mišićnu masu i smanjuje masnoću. Osim proteinskog praha, kupci vole i kolače koji se prave od konopljinog brašna bez glutena koje se teško diže, zbog čega se miješa s drugim brašnom", dodaje Kalić koji se često susreće s upitima kao što su "ima li konoplja tetrahidrokanabinola THC-a", na što odgovara kako ga u normalnim agrookolišnim uvjetima ima 0,2% u suhoj tvari te potrošače educira o razlici između indijske i industrijske konoplje koja je sve traženija na domaćem tržištu.

Foto: OPG Zvonimir Kalić Facebook


Povezana biljna vrsta

Industrijska konoplja

Industrijska konoplja

Sinonim: Kanabis, kanab, kinap | Engleski naziv: Hemp | Latinski naziv: Cannabis sativa L.

Konoplja je poznata kao biljka za proizvodnju vlakana od prije oko 5 000 godina, a znatno kasnije kao ljekovita biljka za korištenje hašiša. Potječe iz srednje Azije. Nastala je... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

OPG Zvonimir Kalić Eko konoplja Industrijska konoplja Konopljin proteinski prah Konopljino ulje


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]