Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prskalice
  • 24.06.2021. 16:00

Da li su vaše prskalice ispravne? Obavezna provera od 2022. godine

Ovom proverom poljoprivrednici neće morati da kupuju nove, već samo da postojeće dovedu u ispravno stanje, ukazuje profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Aleksandar Sedlar.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 1.556
  • 382
  • 0

Provera prskalica koje poljoprivrednici koriste u proizvodnji postaće obavezna za sve proizvođače i to od naredne godine. To će biti nalik proveri tehničke ispravnosti vozila, objašnjava za naš portal profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Aleksandar Sedlar.

"Trebalo bi redovno ih proveravati jer ćemo na taj način imati ispravne prskalice, a višestruko je značajno jer, prvenstveno, čuvamo životnu sredinu. Ona koja je ispravna će imati manji rashod, manji drift, a čuvaćemo reke i zemljište", ukazuje Sedlar.

Takođe, dodaje, povećaće se efikasnost nanošenja preparata na biljke, proizvođači će moći i da uštede, kao i da ostvare finansijski benefit.

"To su sve stvari koje nosi kontrola prskalice. Ljudi koji treba da budu obučavani su visokokvalifikovani inženjeri, oni će biti obučeni da urade i kontrolu mašine i da objasne samim poljoprivrednicima kako da je kalibrišu i održavaju."

Važnost komponenti

A ispravna prskalica, napominje, mora imati komponente koje zadovoljavaju uslove za njeno korišćenje.

"Ne može imati nosač rasprskivača koji curi, plastičnu pumpu koja pukne i onda curi na sve strane. Iako mnogi smatraju da mora imati tri rezervoara, to nije tačno. Važno je da na njoj ništa ne curi, ni na granama ni na rezervoaru", dodaje naš sagovornik.

"Dizna" je najvažniji element prskalice: Koliko je često menjati? 

Prilikom kontrole trebalo bi obaviti merenja, protok pumpe, proveriti pravac barometra i ispravnost raprskivača.

"Najbolje je prekontrolisati je pred svaku sezonu. Ovom obaveznom proverom, kontrola će biti sprovođena na svakih pet godina. Kada to jednom uradi stručnjak, proizvođač kasnije većinu sam može proveriti."

Stanje prskalica u Srbiji nije zadovoljavajuće

A trenutno stanje prskalica u Srbiji, smatra, nije na zadovoljavajućem nivou. Ne svih, napominje, ali ukazuje da veliki broj poljoprivrednika ne održava redovno svoje mašine.

"Imamo pregled iz 2011. koji pokazuje da u našoj zemlji imamo 132.000 prskalica bez orošivača, a Nemačka ima 130.000. Centralna Srbija ne zaostaje po broju za Vojvodinom, ali zaostaje u starosti, veličini i tehničkoj ispravnosti", ukazuje Sedlar.

A navodi, kao ozbiljan problem, činjenicu da je dosta tih mašina kupljeno sa već postojećim nedostacima.

"Već u prodaji nisu zadovoljavale sve potrebne uslove. Mnogi su kupovali jeftinije, a to nije prednost već mana. Bolje je uložiti više i dobiti kvalitet i duži rok trajanja. Sa ovom obaveznom proverom, trebalo bi i urediti samo tržište prskalica da ne bi svako mogao da prodaje šta poželi."

Kako pripremiti atomizer za rad?

Naglašava i da stara prskalica nije automatski i neispravna, te da se može popraviti i koristiti kao i nova. Važno je da se, osim pumpe, rasprskivača, provere manometri, creva i ostali delovi neophodni za njeno funkcionisanje.

"Stvar je u shvatanju principa rada prskalice i u tome da se održava. Dakle, neće ovom proverom poljoprivrednici morati da kupuju nove, već samo da postojeće dovedu u ispravno stanje. Mi smo inače imali puno akcija u Vojvodini gde su proizvođači donosili svoje na proveru i imali smo odličnu reakciju", napominje Sedlar.

Ovim će se omogućiti i da, dodaje sagovornik Agrokluba, do biljaka na efikasniji način dođe potrebna količina pesticida, a i sama proizvodnja će biti unapređena. A obavezna provera regulisana je Zakonom o sredstvima za zaštitu bilja i stupiće na snagu 1. januara 2022. godine.


Tagovi

Prskalice Obavezna provera Aleksandar Sedlar Drift Rasprskivač Pesticidi


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.