Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 31.08.2019. 09:00

Crnomorsko tržište i dalje najvažnije u trgovini pšenicom

Američko Ministarstvo poljoprivrede, USDA, očekuje da će ruski izvoz pšenice, koji je počeo 1. srpnja ove godine dostići 34 milijuna tona, što je pad u odnosu na 35,7 milijuna, koliko je zabilježeno u prošloj godini.

Foto: Depositphoto/Friedamischke
  • 685
  • 63
  • 0

Rusija, najveći svjetski izvoznik pšenice, nastavlja isporuku pšenice na Madagaskar nakon petogodišnje pauze, navodi se u ruskoj državnoj agenciji. Služba, zadužena za kvalitetu snabdijevanja žitom, odobrila je isporuku 32.500 tona pšenice na Madagaskar prošlog tjedna. Američko Ministarstvo poljoprivrede, USDA, očekuje da će ruski izvoz pšenice koji je počeo u srpnju ove godine dostići 34 milijuna tona, što je pad u odnosu na 35,7 milijuna, koliko je zabilježeno u prošloj godini, navodi Black Sea Grain.

Saudijska Arabija otvara vrata crnomorskom uvozu žita

Organizacija za žitarice iz Saudijske Arabije, SAGO, otkupit će 10 posto svojih godišnjih potreba za pšenicom od kompanija koje su pod upravom Saudijske Arabije, a imaju sjedišta u inozemstvu. Saudijski investitori moraju posjedovati najmanje 51% ovakvih kompanija i trebali bi moći proizvesti 5.000 tona pšenice u istoj zemlji kako bi ispunjavali uvjete. Zainteresirane tvrtke moraju biti registrirane u Ministarstvu zaštite životne sredine, vode i poljoprivrede Kraljevine Saudijske Arabije, a SAGO će raspisati tendere dok cijene moraju biti u skladu s međunarodnim tržištima.

SAGO navodi da će ovog mjeseca ublažiti specifikacije štete od insekata za uvoz pšenice na svom sljedećem tenderu, otvorivši vrata crnomorskom uvozu i ojačavajući veze s Rusijom. Prošlog mjeseca također je započela sljedeća faza prodaje vlastitih tvornica za proizvodnju brašna, u okviru kojih će kvalificirani ponuđači predstaviti svoje financijske ponude.

Egipat kupio pšenicu na posljednjem tenderu

Najveći svjetski uvoznik pšenice, GASC održat će tender za kupovinu pšenice za brašno, koja će biti isporučena od 1. do 10. listopada 2019. godine. Podsjećamo, na posljednjem tenderu od 15. kolovoza 2019. godine, Egipat je kupio 295.000 tona pšenice iz Ukrajine i Rusije po prosječnoj cijeni od 217,86 dolara/toni, za isporuku od 15. do 30. rujna 2019. godine, prenosi UkrAgroConsult.

Turska povećala carine na uvoz suncokreta

Turska je podigla svoju carinu na uvoz suncokreta s 20% na 27% koja će se naplaćivati do 1. veljače 2020. Prag minimalne carinske vrijednosti, odnosno, referentna cijena, ostaje 450 dolara/tona. U prethodnom periodu stopa carine povećana je s 13% na 20% do 31. siječnja 2020, prenosi UkrAgroConsult.

Egipat je kupio 12.000 t suncokreta na tenderu

Egipatska državna uprava za snabdijevanje, kupila je 12.000 tona suncokretovog ulja na tenderu održanom 22. kolovoza 2019. Prema trgovinskim izvorima, suncokretovo ulje kupljeno je od kompanije ADM po cijeni od 758 dolara/t, s rokom isplate od 180 dana, za isporuku od 10. do 30. listopada.

U Ukrajini, za vrijeme žetve bez značajnih padalina 

Kada je riječ o vremenskim uvjetima u Ukrajini, u periodu žetve, velike vrućine bile su u periodu od 11. do 23. kolovoza, bez značajnijih padalina. Osiguranost zemljišta vlagom bilo je u granicama normale. Konkretno, sadržaj vlage u površinskom sloju tla bio je zadovoljavajući, kako bi se zemlja pripremila za sjetvu ozimih žitarica i uljane repice.

Izuzetak su bile centralne, južne i jugoistočne regije koje su imale nedovoljnu ili gotovo iscrpljenu vlagu u oraničnom sloju. Uglavnom, većina usjeva nalazi se u dobrom stanju.

Žetva suncokreta u Mikolajevskoj regiji

Od 20. kolovoza, poljoprivrednici Mikolajevske regije završavali su žetvu ranih žitarica i leguminoza i započeli sa žetvom suncokreta. Suncokret se skida s površine od 1,8 tisuća hektara. Prvih 2,8 tisuća tona sjemena, požnjeveno je s prosječnim prinosom od 1,53 tone po hektaru. Pored toga, na 1,4 tisuće hektara skinuto je 2,3 tisuće tona žitarica s prosječnim prinosom od 1,62 tone po hektaru. Ukupna površina pod kasnim žitom koje se žanje, iznosi 650 hiljada hektara, uključujući:

  • proso - 5,8 tisuća hektara;
  • heljda - 2,7 tisuća hektara;
  • kukuruz - 114,8 tisuća hektara;
  • sirak - 5,7 tisuća hektara;
  • suncokret - 488 tisuća hektara;
  • soja - 7,7 tisuća hektara

Usporedo sa žetvenim radovima, započela je i sjetva ozime uljane repice za žetvu 2020. godine jer je površina već dostigla 27,9 tisuće hektara, a što je 41% od prognozirane.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Žetva žitarica Sjetva ozmih žita Ruska pšenica Crnomorsko tržište Proizvodnja brašna Uvoz suncokreta Carine


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P