Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 20.08.2016. 12:00

Crnomorske zemlje izvoze 30% svjetskog ječma

Zemlje Crnomorskog slijeva imaju šansu preuzeti vodstvo u trženju žitarica - posebno ječma.

Foto: pixabay.com
  • 107
  • 5
  • 0

Svake sezone, zemlje Crnomorskog slijeva potvrđuju svoje mjesto na tržištu žitarica i povećavaju svoju prisutnost na ključnim pozicijama. U 2016/17 njihove tendencije se šire na ječam, osim dosadašnjih doprinosa u proizvodnji pšenice i kukuruza, piše blackseagrain.net.

Sezonu 2015/16 prati snažna konkurencija zbog rekordnog uroda ječma (148 MMT; +6.7 MMT s obzirom na 2014/15). Veće zalihe su primijećene kod EU zemalja. Argentina, koja je proizvela dodatnih 2 MMT ječma, uspjela je osigurati još niže cijene od crnomorskih zemalja još na početku sezone 2015/16. No, to nije bila prepreka za Ukrajinu, Rusiju i Kazakhstan tkoji su izvezli drugu najveću količinu ječma tijekom zadnjih šest sezona, što čini 32% svjetskog izvoza te žitarice.

Uzimajući u obzir pad proizvodnje ječma u EU i usporavanje žetve u Francuskoj i Njemačkoj te vlažno vrijeme tijekom žetve u Argentini, u novoj sezoni 2016/17 zemlje Crnomorskog slijeva imaju šansu preuzeti vodstvo u trženju žitarica.

Foto: pixabay.com


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Izvoz Ječam Rusija Ukrajina


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."