Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupna cijena
  • 10.01.2016. 09:20

Cilj je 900 stalnih proizvođača šećerne repe!

Županjska Sladorana povećala je otkupnu cijenu šećerne repe te će proizvođačima u ovogodišnjoj proizvođačkoj sezoni plaćati 270 kuna za tonu slatkog korijena. U potrazi je i za kooperantima.

Foto: nata_zhekova/bigstock.com
  • 980
  • 243
  • 0

Županjska Sladorana povećala je otkupnu cijenu šećerne repe te će proizvođačima u ovogodišnjoj proizvođačkoj sezoni plaćati 270 kuna za tonu slatkog korijena.

U toj hrvatskoj tvornici šećera procjenjuju kako će tim potezom ispraviti nepravdu nanijetu proizvođačima prije dvije godine kada je poradi vlastite opstojnosti Sladorana bila prinuđena sniziti otkupnu cijenu repe na 240 kuna - što je rezultiralo nezadovoljstvom dobrog dijela proizvođača od kojih je određen broj i napustio proizvodnju slatkoga korijena.

2017. se ukidaju proizvođačke kvote

"Želimo da nam se proizvođači ponovno vrate i da dobijemo i neke nove. Bilo je teško tada proizvođačima objasniti zašto to činimo, a morali smo. Nikako ne smijemo zaboraviti koji su teret tada ponijeli proizvođači i moramo im na tome biti zahvalni", kaže izvršni direktor Sirovinske službe Sladorane Ivo Rešić te podsjeća kako se 2017. godine ukidaju proizvođačke kvote te utrka na tržištu šećera u EU postaje potpuno otvorena, a tko ne bude dovoljno spreman, mogao bi lako ispasti iz nje.

Povećanje cijene i izdašni poticaji

"Povećanjem otkupne cijene želimo ponovno vratiti povjerenje i interes za šećernu repu kako bi bili što spremniji za 2017. godinu kada dolazi do gašenja kvotne proizvodnje. Uz to, ne treba zaboraviti kako proizvođačima sljeduje i minimalni poticaj od 290 eura po hektaru plus osnovni poticaj. Također, Sladorana nudi kompletno kreditiranje proizvodnje kao i plaćen utrovar, pročišćavanje, transport i otkup", nabraja mjere kojima u Sladorani namjeravaju vratiti proizvođače..

Brojnim projektima do boljitka

Rešić napominje kako je Sladorana pokrenula brojne projekte kako bi detektirala probleme koji joj stoje na putu ka ostvarivanju vrhunskih proizvođačkih rezultata. "Primijetili smo primjerice da na vađenju ostvarujemo gubtike od 20 pa i više posto. Gotovo 90 do 100% onoga što imamo još možemo nadograditi. Ako mi ostvarujemo višegodišnji prosjek od 50 tona po hektaru, a neki Belgijanac 90 i nešto tona, to ne treba gledati kao da on ima povećan prinos spram nas nego da mi imamo veće gubitke od njega", kaže te posebice izdvaja projekt 70 puta 17 koji za cilj ima dosezanje proizvodnje šećerne repe od 70 tona po hektaru uz digestiju 17%.

Naprednije zemlje proizvedu 15 kg šećera od 100 kg repe

"To je ono što mi smatramo da možemo i što neki naši proizvođači već ostvaruju. Naravno da to nećemo ostvariti kod svih proizvođača, ali se kod većine možemo tome približiti. Bliska budućnost je jako bitna i nemamo vremena. Konkurencija na tržištu šećera je jako žestoka. Zadnjih nekoliko godina imamo velikih probema s digestijom zbog cerkospore koja je postala neobuzdana i kada bi dobili borbu s tom bolesti dobili bi i nekoliko postotaka veću digestiju, a tih nekoliko postotaka znače puno vreća šećera više", pojašnjava dadajući kako iz 100 kilograma repe Sladorana primjerice proizvede 12,5 kilograma šećera, dok istodobno naprednije europske zemlje proizvode 15-16 kilograma.

Ulaganja u stručno znanje

"U tih 100 kilograma repe imate razliku od nekoliko kilograma šećera i ako to pomnožite s velikim brojevima onda dođete do podataka koji vas tjeraju na dodatna ulaganja u stručno znanje", napominje Ivo Rešić podsjećajući kako je šećerna repa izuzetno dohodovna kultura koja ostvaruje iznimnu dobit, a uz to podiže i produktivnost svakog gospodarstva.

"Cilj nam je da imamo oko 800 do 900 stalnih proizvođača. Nadamo se da ćemo u tome i uspjeti", kaže taj mladi stručnjak ne propustivši kazati kako je Sladorana u potpunosti isplatila proizvođače za prošlu godinu, i to dva mjeseca prije roka.

Foto: nata_zhekova/bigstock.com


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Šećer Šećerna repa Sladorana Otkupna cijena Digestija Cerkospora Proizvođači Projekt Ivo Rešić


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!