Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 31.05.2022. 18:00

Cijene žitarica: Turbulencije na tržištu se nastavljaju

Promjene vremenskih uvjeta, politički pregovori i druga događanja su rezultirali naglim skokovima i padovima cijena koje su i dalje visoke.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 4.622
  • 289
  • 0

U proteklom tjednu cijene žitarica su ostale visoke, a na tržištu se događale skokovite promjene rasta i pada. 

I dalje su razlozi suša i toplinski val koji je zahvatio žitorodna područja, a rekordan rast je usporila vijest da bi Rusija, koja očekuje rekordnu žetvu, mogla dozvoliti i izvoz žitarica iz Ukrajine.

No, očekivanja su da će se turbulencije na tržištu nastaviti. Trenutno svaka vijest o promjenama vezanim za ovu vrstu robe izaziva promjenu. Prije dva tjedna cijene pšenice su skočile na 444 eura, a ona iz novog roda je u petak (27. svibnja) trgovana za 415 eura po toni.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Na burzama u SAD nije bilo trgovanja zbog državnog praznika, navodi  Agrarheute

Rusija, Ukrajina i žitarice

Ove dvije zemlje proizvode oko trećine svjetske pšenice. S jedne strane se Ukrajina, koja je glavni izvoznik, suočava s punim skladištima, blokadom izvoza, ali i proizvodnje. Rusija je s druge strane pod sankcijama i ne može žitarice prodati bez teškoća vezanih za financijski i logistički sektor.

Međunarodne organizacije strahuju od ozbiljne krize koja će pogoditi siromašnije zemlje Afrike i Bliskog istoka.

Kiša je donijela olakšanje (Foto: R.Vojnović)

U svjetlu pregovora s Rusijom i otvaranja crnomorskih luka, zbog ponovnog izvoza ukrajinskih žitarica, svijet je u očekivanju mogućeg diplomatskog dogovora.

Na koju će stranu 22 milijuna tona ukrajinskih žitarica - preko Bjelorusije ili Turske?

Posljedica nedostatka, posebno pšenice, je globalni zaštitni refleks. Države su odlučile zaštititi domaće tržište ograničavanjem trgovine određenim osnovnim životnim namirnicama kao što su žitarice, ulje, brašno. Svi pokušavaju nadopuniti zalihe, ali su vrijednosti na svjetskom tržištu toliko visoke da je uvoz za mnoge zemlje nedostupan.

Politički pregovori se nastavljaju, a Rusija je pokazala spremnost odblokirati crnomorske luke u zamjenu za smanjenje sankcija i omogućavanje trgovanja, prvenstveno poljoprivrednim proizvodima i gnojivima. 

Suša - veliki problem

Toplinski val i nedostatak vlage u zemljištu pogađa Indiju i Francusku. Indija je drugi po veličini proizvođač pšenice na svijetu. Nakon toplinskog vala i predviđanja smanjenog uroda proglasila je zabranu njezinog izvoza, ali je poslije dozvoljen za ugovorene količine. To je dovelo do naglog skoka, a zatim do pada njezinih cijena na svjetskom tržištu.

Usjevi u Francuskoj su također bili izloženi visokim temperaturama i nedostatku vlage u zemljištu. Kiša koja je pala donijela je olakšanje, ali se i dalje najavljuje sušan period i vrućina.

Urod je pod velikim utjecajem vremenskih prilika. Kina i Brazil su sklopile sporazum kojim se odobrava uvoz brazilskog kukuruza.


Tagovi

Tržište žitarica Žitarice Cijena žitarica Cijena pšenice Prehrambena kriza Suša


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]