Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 24.05.2022. 18:00

Cijene za novu žetvu žitarica su više nego ikad?

Tržište je i dalje haotično. Suša, pregovori, izvozne takse, zabrane diktiraju daljnji rast cijena

Foto: Ranka Vojnović
  • 230
  • 38
  • 0

Ovogodišnji je urod pod velikim pritiskom krizne situacije na tržištu, prvenstveno situacije u Ukrajini i svega što ona sa sobom donosi. Cijene za novu žetvu žitarica su više nego ikada, a sve ukazuje na očekivane nestašice i probleme u snabdijevanju.

Na evropskom tržištu fjučersa cijene pšenice za novi usjev su se kretale od 420 do 440 eura po toni. U ovoj njihov je rast nastavljen, navodi Agrarheute

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Krajem prošle sedmice za novu žetvu stočnog ječma ponuđeno je skoro 385 eura po toni, a za tonu novog kukuruza 400 eura.

Suša, povećane takse, zabrana izvoza

Francuska poljoprivredna agencija FranceAgriMer dala je lošiju procjenu usjeva za pšenicu i ječam. Posljednja tri mjeseca suša i nedavne visoke temperature su umanjile izglede za dobar urod. Tek je 73 posto francuske krušne pšenice u dobrom ili vrlo dobrom stanju, u odnosu na 82 posto kako su procijenili prethodne sedmice. Ako ne bude kiše, to će dodatno smanjiti prinose, jer neće doći do nalijevanja zrna.

Vrijeme je za nalijevanje zrna (Foto: M.C.Celić)

Godišnji obilazak usjeva u SAD obavljen je u Kanzasu, najvećoj državi koja se bavi uzgojem pšenice. Pregled je otkrio da ovogodišnja žetva ima najmanji potencijal prinosa od 2018. godine.

Argentina želi da poveća izvozne takse kako bi se izborila s visokim cijenama hrane na domaćem tržištu i inflacijom od skoro 60 posto. Ona je najveći izvoznik prerađene soje, drugi najveći izvoznik kukuruza i jedan od najvećih izvoznika pšenice. Izvozne carine su trenutno 12 posto za pšenicu i kukuruz te 33 posto za soju.

Veliki pritisak na cijenu žitarica napravila je Indija koja je uvela zabranu izvoza. Nakon toga je došlo do ublažavanja mjera, jer se očekivao odličan urod. Vreli talas je smanjio očekivanja i požeo rekordne prinose.

U Ukrajini ugrožene tri žetve

Kada je u pitanju ukrajinska nova žetva, treba znati da je sjetva daleko ispod prošlogodišnje. Manje zasijanih površina znači i manje roda. 

Ministar agrarne politike za hranu Ukrajine Mykola Solsky izjavio je kako će u njegovoj zemlji ove godine biti ugrožene tri žetve - prošlogodišnja koja se ne može izvesti u uobičajenim količinama, ovogodišnja koja neće biti u potpunosti požeta te jedna sljedeće godine koja neće moći biti zasijana u punom obujmu, navodi APK-Inform.

Dodao je da će Ukrajina požnjeti 50 posto prošlogodišnjeg uroda, budući da je većina ozime pšenice zasijana na jugu i istoku zemlje, u regijama koje su pod aktivnom vojnom aktivnošću.

Osim toga, zasijano je mnogo manje jarih žitarica. Zvanični podaci pokazuju da su poljoprivrednici obradili 188.600 hektara jare pšenice, 927.500 hektara jarog ječma i 4,17 miliona hektara kukuruza.

Ovogodišnji urod neće se sav moći požnjeti (Foto: Depositphotos/Sunday_Morning)

Drugi problem se tiče transporta. Od početka maja ta je zemlja izvezla 643.000 tona žitarica- oko 617.000 t kukuruza, 16.000 t pšenice i 8.000 t ječma. Prošle godine u istom periodu izvezli su 1,8 miliona tona žitarica. Logistički problemi ne dozvoljavaju izvoz većih količina.

Cijene pokazuju uzlazni trend

Farmer je prenio da je veliki uticaj na skok cijena pšenice na svjetskim tržištima imala odluka Indije o zabrani izvoza. Malom padu je pak doprinijela informacija o razgovorima generalnog sekretara UN o nastavku izvoza hrane iz Ukrajine. Visoke cijene pšenice povukle su za sobom i povećanje cijena kukuruza.

Šef UN-a: Pet je koraka za sprječavanje ogromne gladi - Svjetska banka nudi 30 mlrd dolara

Na francuskom MATIF-u za pšenicu u ugovoru za septembar bilo je potrebno izdvojiti 420,75 eura po toni. Na godišnjem nivou kotacije su porasle za 96,8 posto. Cijena kukuruza je iznosila 360,35 €/t što je povećanje u odnosu na prošlu godinu od 42,4 posto.

Kada je u pitanju čikaška berza pšenica je u julskom ugovoru pala za 2,6 posto i za nju je trebalo izdvojiti 429,43 €/t. U odnosu na prošlu godinu kotacije su porasle za 75,6 posto. Cijena kukuruza u ugovoru o isporuci u martu pala je za 0,6 posto i bila je 306,58 €/t.


Tagovi

Cijene žitarica Cijena kukuruza Cijena pšenice Tržište žitarica Rast cijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !