Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena žitarica
  • 28.02.2021. 18:00

Cijene: Tona pšenice dosegla 245, a uljane repice 485 eura

Glavni uzroci su velika potražnja Kine, ruske carine, La Nina, ledeni val u SAD-u, štete od hladnoće u Rusiji, ali i Covid kriza zbog koje si svi žele osigurati zalihe.

Foto: Depositphotos/masterwilu
  • 2.029
  • 433
  • 0

Svaki puta kada analitičari očekuju da će cijene žitarica krenuti padati dogodi se suprotno. Kako piše agrarheute, vjeruje se da su glavni uzroci tome velika potražnja Kine, ruske carine, južnoamerička La Nina, propadanje usjeva u SAD-u zbog ledenog vala, ali i Covid kriza. Trgovci također izvještavaju o mogućoj šteti od hladnoće u pojedinim dijelovima Rusije.

Tako su njihove cijene na terminskom tržištu u Parizu porasle na najviše razine u posljednjih nekoliko godina. Naime, europskom se pšenicom trgovalo za 245 eura po toni, a takav iznos nije zabilježen još od svibnja 2013. godine. Porasla je i ona za novu žetvu i to na 203 eura po toni. U samo tjedan dana je poskupjela za sedam posto, a kukuruz više od četiri posto, javlja allaboutfeed.

Što se tiče uljane repice, kod nje je zabilježen najveći skok na čak 485 eura. Time je dosegla razinu koja je zadnji puta zabilježena u listopadu 2012. U Kanadi su pak cijene za ovu uljaricu dosegle maksimume jer je nema na tržištu šest mjeseci prije nove vršidbe.

Nadalje, europske cijene za kukuruz popele su se na 230 eura po toni, a takva je vrijednost posljednji puta zabilježena u veljači 2013. godine. Rasle su i one za soju, pšenicu i kukuruz na terminskom tržištu u Chicagu, ali u manjim razmjerima.

Tako je rast kod pšenice potpomognut hladnim valom u SAD-u, a američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) je priopćilo da ondje padaju zalihe koje su u dobrom stanju. Ozima je u lošem stanju u Kansasu, ali i ostalim dijelovima pogođenim ekstremno hladnim vremenom, izvijestili su. Pad proizvodnje se očekuje i u Oklahomi i Teksasu. No, poboljšanja su moguća u Južnoj Dakoti, Coloradu i Montani.

Ukrajina uvozi soju, a u Brazilu problem s kukuruzom

Prema analitičarima, rast cijena na tržištu uljarica još više potiče potražnju jer si svi žele osigurati zalihe prije nego što cifre dodatno porastu. I kukuruz nastavlja taj trend su također nastavile rasti, jer su kiše odgodile berbu soje u Brazilu i time prolongirale sjetvu kukuruza za drugu berbu. 

Na tržište utječu i ostale sirovine poput nafte. Ako njena cijena nastavi rasti, to će utjecati i na žitarice i na uljarice.

Treba spomenuti i to da se cijena soje popela na najvišu razinu u posljednjih šest i pol godina. Naime, Ukrajina koja je poznati izvoznik te ratarske kulture, po prvi ju puta ove godine uvozi. Kako izvještavaju trgovci, brazilske zemlje će ovu državu opskrbiti s 51.600 tona ove uljarice. Također, njeni su prinosi u Ukrajini pali za oko 25 posto prošle godine na 3,4 milijuna tona, a konzultantska tvrtka APK-Inform je najavila da će izvoz u ovoj sezoni iznositi 2 milijuna tona.

Obilne kiše su ovog mjeseca omele žetvu te kulture u Brazilu, a otežavaju i sjetvu kukuruza. Unatoč tome, analitičari smatraju da bi ta zemlja ove sezone mogla imati rekordnu žetvu od 108,2 milijuna tona jer poljoprivrednici masovno povećavaju njegovu proizvodnju zbog visokih cijena na tržištu. Prema njima, površina zasijana kukuruzom mogla bi narasti za oko milijun hektara na 19,4 milijuna ha.

Kakav je bio utjecaj hladnog vala na usjeve diljem Europe?

Međutim, vremenski uvjeti im ne idu u prilog što bi moglo utjecati na cjelokupnu proizvodnju. Očekuje se da će druga žetva kukuruza činiti 80 posto ukupne brazilske proizvodnje te žitarice ove godine. To bi prema analitičarima dalo snažan poticaj proizvodnji i učinilo Brazil konkurentnijim na izvoznim tržištima u odnosu na SAD.


Tagovi

Cijene Žitarice Rast cijena Cijena pšenice Cijene kukuruza Cijena soje Cijena uljane repice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.