Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 05.08.2019. 10:30

Cijene ruske pšenice rastu, Argentina postaje konkurentan izvoznik suncokretovog ulja

Analitičari procjenjuju da će cijene ruske pšenice u naredna dva do tri mjeseca rasti za oko sedam do deset posto. Zemlje jugoistočne Azije, sjeverne Afrike i Bliskog Istoka glavni su uvoznici ruske pšenice.

Foto: Depositphoto/robert_g
  • 1.094
  • 132
  • 0

Očekuje se da će cijene pšenice ruskog porijekla porasti u naredna dva do tri mjeseca nakon procjena o smanjenju proizvodnje za 2019. godinu (srpanj - lipanj). Analitičari procjenjuju da će cijene ruske pšenice u naredna dva do tri mjeseca rasti za oko sedam do deset posto. Zemlje jugoistočne Azije, sjeverne Afrike i Bliskog Istoka glavni su uvoznici ruske pšenice.

Obično cijene pšenice padaju tijekom žetve zbog povećanja ponude. Žetva pšenice u Rusiji počinje oko polovice lipnja i traje do polovice kolovoza. Međutim, sušno i toplo vrijeme u glavnim zemljama izvoznicama pšenice, dovelo je analitičare i američko Ministarstvo poljoprivrede (USDA) do toga da u lipnju smanje ukupne procjene za proizvodnju pšenice za 2019. i 2020. godinu.

Proizvodnja ruske pšenice se smanjuje?

SovEcon, jedna od vodećih ruskih konzultantskih kuća u sektoru poljoprivrede, uradila je niže procjene ruske proizvodnje pšenice na 73,7 milijuna tona, u odnosu na 83,4 milijuna tona u travnju ove godine, prenosi Ukragroconsult.

"Mislim da će rusku pšenicu i dalje preferirati mlinari/kupci pšenice iz jugoistočne Azije jer je ona i dalje najkonkurentnija pšenica u usporedbi s nekom koja je drugog porijekla", rekao je viši analitičar za žitarice i uljarice u jugoistočnoj Aziji, Oskar Tjakra. Zemlje jugoistočne Azije, uključujući Indoneziju i Filipine, glavni su uvoznici pšenice. Rusko prisustvo na regionalnom uvoznom tržištu poraslo je tijekom posljednjih nekoliko godina i očekuje se da će se povećavati i dalje, kako postaje sve konkurentnije Australiji, koja je tradicionalno najveći izvoznik u regiji.

Argentina postaje konkurencija Ukrajini na indijskom tržištu suncokretovog ulja?

Zbog očekivanog porasta u proizvodnji suncokretovog ulja, Argentina je zainteresirana povećati isporuke Indiji i to može predstavljati konkurenciju Ukrajini na indijskom tržištu, smatraju u argentinskoj Komori za proizvodnju biljnih ulja (CIARA).

Domaća prerađivačka industrija u Argentini u stanju je proizvesti 1,2 milijuna tona suncokretovog ulja u 2021. godini pa će se i količine za domaće potrebe i količine za izvoz, izjednačiti. Dakle, zahvaljujući porastu proizvodnje suncokretovog ulja, Argentina će moći isporučiti Indiji 400.000 tona robe - što bi bilo više od 50 posto od sadašnjeg nivoa.

Glavni razlog rasta isporuke argentinskog suncokretovog ulja na indijsko tržište je njegova visoka kvaliteta, kao i činjenica da je ta država najveći uvoznik biljnih ulja iz Argentine. Od skoro, Indija kupuje uglavnom sojino ulje od Argentine. U 2019. Indija može uvesti oko 9,8 milijuna tona biljnih ulja, uključujući 1,8 milijun tona sojinog ulja i 1,6 milijun tona suncokretovog ulja.

Prema CIARA-i, 3,8 milijuna tona suncokretovog sjemena uzgajano je u Argentini u sezoni 2018/19, a 3,2 milijuna tona od ove količine je prerađeno. Istovremeno, izvoz sirovog suncokretovog ulja iznosio je 573.000 tona, uključujući 82.000 tona u Indiju. Indija je u srpnju 2019. uvezla 175.000 tona suncokretovog ulja, uključujući 65.000 iz Argentine.

UkrAgroConsult ne dijeli mišljenje CIARA-e o količini uvoza suncokretovog ulja u 2019. godini iz Indije. Predviđanja su da će uvoz suncokretovog ulja u Indiju dostići 2,2 - 2,4 milijun tona u 2019. godini, a udio Ukrajine u ovome vjerojatno će dostići dva milijuna tona. Ova brojka je 0,5 - 0,6 milijuna tona iznad CIARA- ine prognoze. 

Bangladeš se okrenuo crnomorskoj regiji za uvoz pšenice

Bangladeš je iz Rusije uvozio 200.000 tona pšenice, prema međudržavnom sporazumu iz 2017. godine nakon što je Daka odbacila tri isporuke ruske pšenice ukupne vrijednosti 150.000 tona zbog pojačane kontrole kvalitete. Zemlja se posljednjih mjeseci okrenula crnomorskoj regiji za pšenicu jer je ponuda iz Indije opala zato što indijsko žito nije zadovoljilo rastuću domaću potražnju, kako navodi Ukragroconsult.

Pšenica se kupuje po 267,30 dolara po toni, u ovu cijenu uključeni su troškovi, osiguranje i troškovi prijevoza robe, kao i ostali troškovi povezani s lukama. Ruska državna firma Prodintorg isporučit će pšenicu, s tim da će prva serija od oko 52.000 tona stići u prvom tjednu kolovoza.

Snažna potražnja za pšenicom u Bangladešu odražava promjenu potrošačkih sklonosti ka kruhu kao i sve veća upotreba pšenice kao zamjene za skuplju rižu od strane sve većeg stanovništva Bangladeša od 160 milijuna, priopćila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO).

Ukrajina iskoristila sve kvote za bescarinski izvoz pšenice i kukuruza na tržište EU

Do 22. srpnja 2019. godine, Ukrajina je u potpunosti iskoristila svoje bescarinske kvote za izvoz sljedećih poljoprivrednih proizvoda u EU: med, šećer, žitarice, brašno, prerađeni škrob, sok od grožđa i jabuka, pšenicu, kukuruz i maslac. Sedam kvota za bescarinski izvoz iz Ukrajine u EU zatvoreno je do istog datuma prošle godine. Pored toga, ukrajinski izvoznici iskoristili su 79 posto kvota za izvoz ječma u EU, kao i 75 posto odgovarajućih kvota za meso peradi, 58% za slad i pšenični gluten, a 53% za škrob, prenosi Black Grain.

Bjelorusija postavila nove mjesečne rekorde u uvozu soje

Prema nacionalnom zavodu za statistiku Bjelorusije, mjesečni uvoz soje u tu zemlju dostigao je visokih 82.000 tona u svibnju 2019. godine, oborivši dosadašnji rekord od 69.000 tona, postavljen u siječnju 2019. godine.

Otprilike 385.000 tona soje uvezeno je ranije ove godine (rujan - svibanj 2018/19) ili 65 posto više nego u istom periodu prošle sezone, prenosi UkrAgroConsult. Najveći izvoznik je Ukrajina, koja je činila preko 95 posto ukupnog uvoza.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Uvoz soje Bescarinske kvote Potražnja za pšenicom Žetva pšenice Cijena pšenice Smanjenje proizvodnje


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/