Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinske žitarice
  • 08.09.2022. 15:00

Cijene pšenice porasle nakon Putinove izjave - u Ukrajini ga optužuju za izmišljotine

Putin nema interesa od ukrajinske prodaje žitarica u vrijeme kada je prodaja iz njegove vlastite zemlje, i to u godini kada su ostvarili veliki urod, usporena, rekao je ekonomist Arlan Suderman

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 1.363
  • 69
  • 0

Izjava predsjednika Rusije, Vladimira Putina da su Rusija i svijet u razvoju "prevareni" dogovorom o koridoru za žitarice te da će tražiti izmjene sporazuma kojim bi se ograničile zemlje u koje ta roba odlazi, povisila je cijenu pšenice na terminskom tržištu. One su sada više za 7 posto, piše Bloomberg

Putin: Siromašne zemlje su prevarene dogovorom o koridoru za žitarice

Cijene pšenice na čikaškom tržištu budućnosnica za isporuku u prosincu porasle su 6,9 posto na 8,735 dolara po bušelu (323 eura za tonu), najviše od 11. srpnja. I cijena na pariškoj burzi joj je viša. 

Pšenica na burzama na dan

Kada je riječ o kukuruzu, njegova je vrijednost za isporuku u prosincu porasla za 1,8 posto na 6,88 dolara (275€/t), a cijena soje za studeni za 2,4 posto. 

Kako znamo, prošlog je tjedna cijena pšenice pala, a jedan od razloga je bilo povećanje izvoza žitarica iz Ukrajine.

Ruski interesi

"Putin nema interesa od ukrajinske prodaje žitarica u vrijeme kada je prodaja iz njegove vlastite zemlje, i to u godini kada su ostvarili veliki urod, usporena", rekao je Arlan Suderman, glavni ekonomist za robe u brokerskoj kući StoneX.

"Prihodi pomažu Ukrajini da se obrani, što je suprotno cilju Rusije", izjavio je. 

Ruske izmišljotine

Ukrajinski ministar vanjskih poslova, Dmytro Kuleba Putinove je tvrdnje nazvao izmišljotinama. Kuleba kaže kako je dvije trećine izvezenih ukrajinskih žitarica završilo na tržištima Azije, Afrike i Bliskog Istoka. 

Tvrdi da je oporavak ukrajinskog izvoza hrane kroz "koridor za žitarice" imao pozitivan učinak na smanjenje cijena na tržištu hrane. "U kolovozu, čim su prvi brodovi napustili ukrajinske luke, cijene pšenice pale su za najmanje 5 posto. To su činjenice, a ruske izmišljotine o slanju žitarica samo u Europu jednostavno nisu točne", rekao je ministar, navodi APK.

On smatra da Putin planira ucjenjivati svijet. Naime, dogovoreno je kako će sporazum o koridoru za žitarice vrijediti najmanje 120 dana. Kubela podsjeća da se taj rok bliži što ruski predsjednik planira iskoristiti za ucjene.

Pozvao je zemlje koje primaju njihove poljoprivredne proizvode da zahtijevaju od Rusije da ne ometa funkcioniranje ovog dogovora. 


Tagovi

Arlan Suderman Ukrajinske žitarice Koridor za žitarice Vladimir Putin Dmytro Kuleba Rast cijena


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer