Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 09.03.2022. 13:00

Cijene pšenice dostigle rekord svih vremena

Tržište pšenice je pod jakim turbulencijama. Uvoznici nerado kupuju po trenutnim cijenama. Traže se alternative ukrajinskoj i ruskoj

Foto: Depositphotos/ALesik
  • 5.836
  • 432
  • 0

Pšenica je u utorak na pariškoj burzi Euronext ostvarila nagli pad budući da su se budućnosnice povukle s rekordnih razina, a kao rezultat zabrinutosti zbog opskrbe, uzrokovanog invazijom Rusije na Ukrajinu, navodi Reuters.

Tako je referentna vrijednost svibanjske pšenice pala za 26,5 eura, ili 6,7 posto, na 370 eura po toni, udaljavajući se od najviših cijena u ponedjeljak od 424 €/t. 

Manje aktivne ožujske budućnosnice, koje se ističu ovog tjedna, završile su u padu od 6,5 posto na 395 eura, nakon što su u ponedjeljak postavili rekord svih vremena za Euronext od 450 eura.

Istovremeno je ona u Čikagu pala za 10 posto kako bi dosegla proširenu granicu varijacije cijena i najnoviji četrnaestogodišnji maksimum.

Alžir i Tunis odgađaju kupovinu

Uvoznici nerado kupuju po trenutnim cijenama, pri čemu se smatra da je Tunis odbio obaviti kupovinu na tenderu, a vjeruje se da je Alžir odgodio poseban tender za srijedu.

Trgovci i uvoznici iz EU su tražili alternative za ukrajinsku i rusku pšenicu, koja obično čini oko 30 posto svjetskog izvoza.

U Njemačkoj su kupci standardne pšenice za isporuku od ožujka pa nadalje u Hamburgu nudili oko 280 eura po toni u odnosu na ugovor Euronext May, a prodavatelji tražili oko 30 eura više. Cijene se mijenjaju doslovno iz sata u sat. 

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Relaksaciji je doprinijela vijest da Rumunjska i Bugarska, glavni alternativni dobavljači za Rusiju i Ukrajinu, za sada ne planiraju zabranu izvoza.

Kada je u pitanju uljana repica, svibanjske budućnosnice su skočile na rekordnih 904,50 eura po toni, što je prvi put da je Euronext ugovor dostigao prag od 900 eura, jer su rastuće cijene sirove nafte dodatno pojačale napetost na tržištima uljarica. Ugovor je kasnije korigiran za 4,5 posto na 882,75 eura.

Argentina povećava prodaju kukuruza

Poljoprivrednici u Argentini su od 2. ožujka prodali 16,6 milijuna tona kukuruza tijekom sezone 2021/22, objavilo je jučer tamošnje Ministarstvo poljoprivrede.

Do ovog datuma zabilježili su 687,5 tisuća tona prodanog kukuruza, dva puta više nego u istom periodu prošle godine. Ovakvo povećanje je potaknuto nedostatkom te žitarice na globalnom tržištu zbog sukoba u Ukrajini.

Žetva žitarica je počela u sezoni 2021/22, a na burzi u Buenos Airesu procjenjuje se na 51 milijun tona.

Argentinska vlada je krajem 2021. godine postavila ograničenje na izvoz kukuruza za ciklus 2021/22. od 41,6 milijuna tona u pokušaju kontroliranja visoke domaće cijene hrane. Tada je, podsjetimo, isto učinila i Rusija, koja je uvela izvoznu kvotu od 8 milijuna tona. Naime, Moskva je tada bila zabrinuta zbog rasta domaćih cijena te je nastojala osigurati opskrbu vlastitog tržišta.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Pšenica Tržište žitarica Cijene Rast cijena Nestašica pšenice Cijena pšenice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.