Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 07.03.2022. 17:00

Cijena pšenice iznad 400 eura po toni - i kukuruz je blizu

Raste strah od nestašice hrane. Mnoge zemlje zabranjuju izvoz žitarica i hrane, dok druge gomilaju zalihe

Foto: Depositphotos/jovanjaric
  • 8.559
  • 644
  • 0

Svjetsko tržište bilježi velike promjene, a europske zemlje su zabrinute zbog otežane opskrbe žitaricama i vrtoglavog rasta njihovih vrijednosti. Cijene pšenice, kukuruza i ječma rastu iz dana u dan, a sve je više zemalja koje donose ograničenja kada je u pitanju izvoz žitarica i hrane. Razlog tome je strah od nestašice zbog rata u Ukrajini.

Europska pšenica je u petak završila trgovanje po cijeni od 393,75 eura po toni, dok se novom žetvom 2022. trgovalo za 316,25 eura, piše Agrarheute

Za samo deset dana ona je na europskom tržištu budućnosnica porasla za 100 eura. Cijene su u pojedinim trenucima bile iznad 400 eura, a u mnogim regijama razmjena je potpuno stala.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Cijene pšenice u predtržišnoj trgovini u SAD ponovo dolaze do dnevnih maksimuma pa su tako s 85 došli na 1294 centa po bušelu. To će imati veliki utjecaj na cijene i pšenice i kukuruza u Europi, a očekuju se da će prijeći preko 400 eura. Kukuruz je u petak trgovanje završio po 350 eura po toni.

Zabrane izvoza i gomilanje zaliha

Sve je veći broj europskih zemalja koje ograničavaju izvoz žitarica. Mađarska je zabranila izvoz, osim za humanitarnu pomoć. Bugarska popunjava svoje rezerve. Trenutno imaju oko tri milijuna tona i planiraju kupiti još 1,5 milijuna tona pšenice, piše ukrajnski APK-Inform

Analitičari na ovoj poljoprivrednoj platformi procjenjuju količinu pšenice koja još nije izvezena iz Rusije i Ukrajine na ukupno 13,4 milijuna tona. Transport iz luka u Crnom moru je potpuno stao, a trenutno se u njima nalazi 80 stranih brodova koji ne mogu isploviti.

Predviđa se daljnji rast cijena

USDA očekuje da će EU biti na najnižim krajnjim zalihama te žitarice u posljednjih pet godina od 9,9 milijuna tona u usporedbi sa 10,9 milijuna tona u 2020/21. i 13,1 milijuna tona u 2019/20.

Analitičari stoga smatraju da neće biti njezinog izvoza iz Europe. Istovremeno i SAD ima najmanje zalihe u posljednjih pet godina.

I cijene stočnog ječma dostižu nove rekorde. U petak se njime u Hamburgu trgovalo po 340 eura, a predviđa se daljnji rast tijekom ovog tjedna.

Upitna opskrba hrvatskih farmi stočnom hranom?

Proljetna sjetva u Ukrajini je ograničena zbog sukoba, nestašice goriva, sjemena, zaštitnih sredstava i gnojiva. Tamošnje meteorološke službe objavile su da bi površina ozimih usjeva (ozima pšenica, uljana repica) mogla dostići oko 900.000 hektara ili 12 posto ukupne obrađene površine. Procjenjuje se da bi između 90 i 95 posto ozimih usjeva moglo prebroditi zimu bez ozbiljnih oštećenja. 


Tagovi

Tržište žitarica Cijene Cijena pšenice Cijena kukuruza Rat u Ukrajini


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce