Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS sjeme
  • 01.06.2018. 07:00

Centralni KWS dan polja u Osijeku okupio 400 ratara

Na pokusnim tablama državnog Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo južno od Osijeka održan je Centralni KWS dan polja gdje je više od 400 okupljenih ratara dobilo brojne informacije o asortimanu ove sjemenske kuće.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.174
  • 73
  • 0

Na pokusnoj tabli državnog Zavoda za sjemenarstvo i rasadničarstvo kod Osijeka u srijedu 30. svibnja 2018. održan je KWS Centralni dan polja 2018. Više od 400 zainteresiranih ratara okupilo se na jednom mjestu, a među njima je bilo i farmera iz cijele regije. Tako je uz domaće proizvođače iz Hrvatske KWS ugostio i poljoprivrednike iz susjedne Bosne i Hercegovine, Slovenije te Srbije, a događaj su posjetili stručnjaci i iz KWS-ovog sjedišta u Njemačkoj. Svi su oni tako imali priliku razmijeniti iskustva te na jednom mjestu vidjeti što KWS nudi na ovom tržištu. 

Predstavnici KWS-a upoznali su okupljene s novostima, a čuli su se i stručni savjeti agronoma.

Smart sistem kontrole korova u šećernoj repi

Organizatori su poseban naglasak stavili na novi način kontrole korova u šećernoj repi pod nazivom Conviso Smart. Naime, KWS je u suradnji s Bayerom razvio novu tehnologiju kojom se jednostavnije i učinkovitije bori protiv korova. Koncept čine dvije komponente, Smart KWS sjeme i njemu odgovarajući herbicid Conviso One. Odlikuje se održavanjem najbolje sigurnosti usjeva uz manji broj primjene herbicida. Posjetitelji su uz ostale klasične sorte šećerne repe, imali priliku vidjeti kako nova KWS-ova sorta Smart Belamia KWS izgleda uživo.

"Prva je to Smart sorta koja je u dvogodišnjem testiranju pokazala rezultate ravne klasičnim sortama šećerne repe. S obzirom da je ona proizvođačima predstavljena na prošlogodišnjim Danima polja, a ove su je sezone poljoprivredni proizvođači prvi puta posijali i na svojim poljima, ovo je bila izvrsna prilika za razmjenu iskustava, mišljenja, ali i prilika za dobivanje najnovijih informacija i savjeta od stručnih savjetnika na polju", istaknuo je Dražen Jurišić, direktor divizije šećerne repe i žitarica.

ClimaControl³ hibridi kukuruza

Unazad dvije godine, posjetitelji imaju priliku vidjeti i KWS hibride iz grupe ClimaControl³. Hibridi su to kukuruza, izrazito tolerantni na stresne uvjete, osobito sušu. Istaknuti su ClimaControl³ hibridi - novitet Kapitolis te već dobro poznati KWS 2370, Kamparis i Konfites koji kod poljoprivrednih proizvođača izazivaju velik interes. Odlikuju se sposobnošću da, u tri faze razvoja kukuruza (prije cvatnje, za vrijeme cvatnje i nakon cvatnje) uspjevaju minimizirati probleme uzrokovane periodima suše.

"Ove godine prikazan je i jedan novitet, hibrid Kollegas, koji se ističe stabilnošću prinosa u različitim proizvodnim godinama. On je kako mi iz KWS-a znamo reći pouzdan kolega na Vašim poljima, jer se uvijek možete osloniti na njega. U prodaji će se naći već u sljedećoj kukuruznoj sezoni što opet pokazuje kako KWS stalnim istraživanjima na regionalnoj razini radi na pronalasku odgovarajućih rješenja za naše lokalno uzgojno područje", naglasio je prilikom obilaska pokusnih polja Dominik Mikolčević, voditelj selekcije hibrida kukuruza i uljarica.

Uvijek među prvima, hibridi uljane repice

Zbog dobre i stabilne cijene koju ostvaruje površine zasijane uljanom repicom iz godine u godinu rastu. Prošle je tako zasijana rekordna površina ove kulture, a KWS sa svojim hibridima uljane repice zauzima preko 50% sjetvenih površina u Republici Hrvatskoj.

Pavle Sklenar, direktor divizije kukuruza i uljarica okupljenim je proizvođačima otkrio više detalja: "Naš najprodavaniji hibrid uljane repice je Hybrirock, koji je zasijan na gotovo 30% površina u državi. Uz njega se također ističu i novi hibridi Alwaro KWS te Umberto KWS koji su pokazali veliki potencijal i to s prinosima od 5 t/ha. Važno je i napomenuti kako je ove godine na pokusnom polju predstavljen i KWSov novi hibrid, Himalaya CL, prvi KWS clearfield hibrid uljane repice."

Osim informacija koje su poljoprivrednim proizvođačima pružene na samom pokusnom polju, sve dodatne informacije o novim hibridima i sortama, agrotehnici te novim tehnologijama zainteresirani mogu naći i u novom izdanju magazina "Uspješnim na svim poljima", koji KWS tradicionalno tiska. Maja Družijanić, voditeljica marketinga KWS-a u uvodnom je obraćanju govorila i o dodatnim mogućnostima koje su pripremili: "Osim klasičnog izdanja magazina, svi ovdje imaju priliku prelistati i veliko, XXL izdanje magazina. U njemu se nalazi i Vodič kroz sušu u 10 koraka, koji su stručnjaci iz KWS-a osmislili kako bi proizvođači na jednom mjestu imali sve potrebne savjete i preporuke."

Uz novitete i zanimljive promocijske načine i alate, ne preostaje nam ništa drugo nego iščekivati sljedeće KWS Dane polja.


Fotoprilog


Tagovi

KWS Sjeme Dan polja Maja Družijanić Dražen Jurišić Dominik Mikolčević Pavle Sklenar


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]