Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 31.05.2022. 18:00

Cene žitarica: Turbulencije na tržištu se nastavljaju

Promene vremenskih uslova, politički pregovori i druga dešavanja su rezultirali naglim skokovima i padovima cena koje su i dalje visoke.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 687
  • 51
  • 0

U prethodnoj sedmici cene žitarica su ostale visoke, a na tržištu se dešavale skokovite promene rasta i pada. 

I dalje su razlozi suša i toplotni talas koji je zahvatio žitorodna područja, a rekordan rast je usporila vest da bi Rusija, koja očekuje rekordnu žetvu, mogla da dozvoli i izvoz žitarica iz Ukrajine.

Očekivanja su da će se turbulencije na tržištu nastaviti. Pre dve sedmice cene pšenice su skočile na 444 evra, a ona iz novog roda je u petak (27. maja) trgovana za 415 evra po toni.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Na berzama u SAD nije bilo trgovanja zbog državnog praznika, navodi Agrarheute

Rusija, Ukrajina i žitarice

Ove dve zemlje proizvode oko trećine svetske pšenice. S jedne strane se Ukrajina, koja je glavni izvoznik, suočava sa punim skladištima, blokadom izvoza, ali i proizvodnje. Rusija je s druge strane pod sankcijama i ne može da proda žitarice bez poteškoća vezanih za finansijski i logistički sektor.

Međunarodne organizacije strahuju od ozbiljne krize koja će pogoditi siromašnije zemlje Afrike i Bliskog istoka.

Kiša je donela olakšanje (Foto: R.Vojnović)

U svetlu pregovora sa Rusijom i otvaranja crnomorskih luka, zbog ponovnog izvoza ukrajinskog žita, svet je u očekivanju mogućeg diplomatskog dogovora.

Na koju će stranu 22 miliona tona ukrajinskih žitarica - preko Belorusije ili Turske?

Posledica nedostatka, posebno pšenice, globalni je zaštitni refleks. Države su odlučile da zaštite domaće tržište ograničavanjem trgovine određenim osnovnim životnim namirnicama kao što su žitarice, ulje, brašno. Svi pokušavaju da nadopunjuju zalihe, ali su vrednosti na svetskom tržištu toliko visoke da je uvoz za mnoge zemlje nedostupan.

Politički pregovori se nastavljaju, a Rusija je pokazala spremnost da odblokira crnomorske luke u zamenu za smanjenje sankcija i omogućavanje trgovanja, prvenstveno poljoprivrednim proizvodima i đubrivima.

Suša - veliki problem

Vreli talas i nedostatak vlage u zemljištu pogađa Indiju i Francusku. Indija je drugi po veličini proizvođač pšenice na svetu. Posle vrelog talasa i predviđanja smanjenog roda proglasila je zabranu njenog izvoza, ali je kasnije dozvoljen za ugovorene količine. To je dovelo do naglog skoka, a zatim do pada njenih cena na svetskom tržištu.

Usevi u Francuskoj su takođe bili izloženi visokim temperaturama i nedostatku vlage u zemljištu. Kiša koja je pala donela je olakšanje, ali se i dalje najavljuje sušan period i vrućina.

Rod je pod velikim uticajem vremenskih prilika. Kina i Brazil su sklopili sporazum kojim se odobrava uvoz brazilskog kukuruza.


Tagovi

Tržište žitarica Žitarice Prehrambena kriza Suša Cena žitarica Cena pšenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.