Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitatrica
  • 26.04.2022. 15:00

Cene žitarica - pšenica neće ići ispod 400 evra?

Trgovci traže nove dobavljače, kupci su oprezni, a sukob u Ukrajini i loši vremenski uslovi u SAD-u dodatno komplikuju stanje na tržištu žitarica.

Foto: Depositphoto/simazoran
  • 2.738
  • 375
  • 0

Tržištem žitarica i dalje dominira uticaj sukoba u Ukrajini, teške vremenske prilike u SAD i suša u drugim proizvodnim regionima. 

Cena pšenice je i dalje iznad 400 evra, kao i raži i kukuruza u zrnu. Nešto ispod ove sume potrebno je izdvojiti za ječam i ovas. 

Slična situacija je i sa kukuruzom za koji se očekuje velika potražnja zbog industrijskih sektora kojima je on osnovna sirovina.

Potraga za novim dobavljačima

Trgovci su i dalje u potrazi za novim dobavljačima, a trgovina na evropskom tržištu je usporena, navodi Agrarheute.

Mlinari kupuju oprezno, u nadi da će cena pasti. Oslabila je potražnja proizvođača stočne hrane. Jednim delom je tome doprinelo širenje ptičjeg gripa i smanjenje broja jedinki živine.

Francuska FranceAgriMer agencija je izvestila da je 92 odsto ozime pšenice u dobrom ili vrlo dobrom stanju. To je povećanje od šest bodova u odnosu na 2021. godinu i 12 bodova u odnosu na petogodišnji prosek. Revidirali su izvozni cilj za Francusku za 100.000 tona na 5,8 miliona tona.

Istovremeno je nemačko "Raiffeisen udruženje" (DRV) procenilo žetvu na 22,7 miliona tona što predstavlja povećanje od 1,2 miliona tona u odnosu na prošlu godinu. Problem koji može dovesti do smanjenja količina je nedostatak vlage u zemljištu. Žetva kukuruza procenjena je za 190.000 tona na 4,32 miliona tona što je smanjenje u poređenju sa 4,44 miliona tona u prethodnoj godini.

Pšenici preti nedostatak vlage (Foto: Depositphoto/beorm)

Cene ječma i dalje rastu na svetskom tržištu, ali na evropskom ostaju stabilne i ograničenog rasta zbog epidemije ptičijeg gripa i dostignutog visokog iznosa.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište

Egipat je tradicionalno veliki uvoznik pšenice i ostalih žitarica. U poslednjem tenderu je kupio 240.000 tona francuske, kao i 50.000 tona pšenice iz Bugarske i 60.000 tona iz Rusije. Istovremeno, ova država je odlučila da smanji zahteve prema kvalitetu za indijsku pšenicu

Loše stanje u SAD-u

Ozima pšenica u SAD-u je pogođena lošim vremenskim uslovima. USDA je smanjila zalihe koje su prethodno kvalifikovane kao dobre do odlične, na 30 odsto. To je pad od 23 procentna poena u odnosu na prošlu godinu. Podbacila je setva jare zbog vrlo hladnog vremena na severu SAD-a. Završena je na samo osam odsto površina.

Problemi sa setvom kukuruza u SAD i Ukrajini će i dalje uticati na njegovu veliku cenu. Vremenske prilike i sukob su osnovni problemi, ali i rast cena goriva i drugih inputa koji dodatno povećavaju troškove proizvodnje. 


Tagovi

Tržište žitarica Cena žitarica Cena pšenice Cena kukuruza Cena ječma


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.