Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište uljarica
  • 30.07.2022. 18:00

Cene uljane repice naglo porasle

Suša, visoka temperatura, visoke cene energenata su rezultirale poskupljenjem uljarica.

Foto: Depositphotos/masterwilu
  • 1.824
  • 187
  • 0

Nije ni 10 dana prošlo od pada cena uljane repice, da bi tržište opet zabeležilo veliki rast vrednosti uljarica.

Razlog naglog skoka je ne samo cena repice i soje, nego i palminog ulja i ponovnog rasta cena u energetskom sektoru, navodi Agrarheute.

Cene uljane repice na evropskom fjučers tržištu su veće za 22 evra po toni i sada iznose 664 evra po toni. Novembarski ugovori su porasli za 24 evra na 667,50 evra po toni, a porasle su i za soju i palmino ulje.

Takođe, evropske cene gasa porasle su na 300 evra po MWh zbog najavljenog smanjena isporuke gasovodom Severni tok. Istovremeno su porasle za sirovu naftu u Evropi i SAD, što je uticalo na tržište biljnih ulja.

Visoke temperature umanjile prinose

U SAD su nepovoljne vremenske prilike umanjile prinos soje i kukuruza. Prognostičari ne očekuju dobar rod, pa su smanjili očekivanja kada su u pitanju obe kulture. Suša i nedostatak vlage negativno deluju na oprašivanje kukuruza i razvoj zrna u mahunama soje. Avgustovski ugovor za soju porastao je za 59 centi na 15.80 dolara po bušelu, što je preračunato u evropske mere 15,47 evra za 27,2154 kilograma soje, odnosno 572 evra za tonu.

[Tržište] Ispravljene netačne cene soje iliti šta su to bušeli?

Trenutna cena soje je preko 16 dolara po bušelu.

Veća zainteresovanost kineskih kupaca uticala je na rast cene palminog ulja na berzi u Kuala Lumpuru.

Evropa uvezla više uljane repice

U Francuskoj je žetva uljane repice procenjena na četiri miliona tona, u poređenju sa skoro 3,3 miliona tona u 2021. godine. Nastavlja se uvoz iz Australije.

Prema podacima Evropske komisije u prve tri sedmice nove marketinške godine evropski obim uvoza te uljarice iznosio je 380.000 tona, što je povećanje od 127.000 tona u odnosu na prethodnu godinu. Najveći dobavljač je Australija sa 316.000 tona, zatim Kanada sa 30.000 i Ukrajina sa 17.000 tona.

Kretanje cena uljane repice na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište > Uljana repica

Nemačka je najveći kupac sa 116.000 tona, a slede je Francuska sa 87.000 i Holandija sa 82.000 tona. Očekuje se da će tržište i dalje biti pod uticajem straha od recesije i pada potrošnje biogoriva. Nizak vodostaj na Rajni uzrokuje stalne logističke probleme u Nemačkoj i takođe deluje na cene.


Tagovi

Tržište uljarica Berza Cene uljarica Cena uljane repice Cena soje


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li znate koje su ovo životinje? Mala pomoć: Majka ih je okotila 13 :D