Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 23.06.2022. 18:00

Cene pšenice padaju: Za novu žetvu smanjene za 16 evra/t

Mogućnost otvaranja koridora iz crnomorskih luka i rekordna ruska žetva smanjuju cene žitarica.

Foto: Vedran Stapić
  • 1.557
  • 242
  • 0

Cene pšenice nastavljaju da padaju, a ovoga puta analitičari uzrok vide u najavljenom izvozu iz Ukrajine i visokim prinosima u Rusiji. Ovome treba dodati strah od recesije i očekivanja od žetve u Evropi i SAD, piše Agrarheute

Za novu žetvu u Evropi cene su smanjene za 16 evra i iznose 372,50 evra/t, dok je na čikaškoj berzi ona pala za 5,7 odsto i dostigla najniži nivo u poslednja dva i po meseca.

Otvaranje crnomorskih luka

Dodatnom padu su doprinele najave o mogućem izvozu ukrajinskih zaliha za koje koje iz EU i SAD-a stižu privremena skladišta, ali i najavljeni pregovori oko izvoza preko Crnog mora. Delegacija Turske je u Moskvi i pokušava se postići dogovor o sigurnim morskim koridorima kako bi žito iz ukrajinskih luka bilo transportovano. Ove planove potvrdila je ruska novinska agencija TASS, a Ujedinjene nacije su pozvale Rusiju, Ukrajinu i Tursku da se dogovore oko ruta. Sastanak bi se trebalo održati tokom sledeće sedmice u Istanbulu uz učešće turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i generalnog sekretara UN-a Antonija Guteresa.

Očekuje se dogovor o otvaranju tri koridora iz crnomorske luke Odesa što bi omogućilo prevoz ukrajinskih i ruskih poljoprivrednih proizvoda.

Ukrajinski silosi su puni (Foto: Depositphotos/artiemedvedev)

I Ukrajina i Rusija postavile su uslove pristajanja na ovakav plan. Dok Rusija traži ukidanje nekih sankcija kako bi olakšala izvoz žitarica i đubriva, Ukrajina trži sigurnosne garancije za svoje luke.

Rekordna ruska žetva

Istovremeno, u Rusiji ove godine očekuju rekordne prinose žitarica. Ova zemlja je najveći svetski izvoznik pšenice i veliki proizvođač ječma. Zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima očekuju se da će žetva doneti veoma visoke prinose, a pšenica ostvariti rekordan rod.

Poljoprivredna konsultantska kuća "Sovecon" saopštila je u utorak da je podigla svoju prognozu za žetvu pšenice u 2022. za 0,6 miliona tona na novi rekord od 89,2 miliona tona. Ovaj broj je i veći od prognoziranog u maju, kada se govorilo o 87 miliona tona

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Procene prinosa ukazuju da će ovo biti izuzetno dobra godina. Analitičari su povećali procenu za posejane površine jare sa 12,10 na 12,65 miliona hektara, a prognoza prinosa poboljšala se u regionu Volge i Urala.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Žetva žitarica Tržište žitarica Cene žitarica Cena pšenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.