Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitatrica
  • 20.04.2022. 15:00

Cene kukuruza najviše u poslednjih 10 godina?

Cene na svetskim berzama nastavljaju da rastu. Veletrgovci kupuju sve što se ponudi.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 1.933
  • 211
  • 1

Kotacije žitarica na čikaškoj berzi CBOT su porasle za dva do tri odsto. Ova nedelja je tamo počela značajnim poskupljenjem.

Cena pšenice u majskom ugovoru porasla je za 2,2 odsto i iznosila je 411,71 USD/t. U odnosu na prošlu godinu kotacije su porasle za 71,4 odsto. Cena kukuruza u ugovoru za isporuku u maju porasla je za 2,9 odsto i iznosila je 320,16 USD/t, a tokom prošle godine porasla je za 37,8 odsto. Sada je postignuta najviša cena od avgusta 2012. godine, navodi Farmer.

Nastavlja se rast cena

Cena pšenice je pred Uskrs porasla za preko 400 evra i nastavlja dalje da raste, kao i cene kukuruza, ječma i uljane repice. Dok analitičari strahuju da će doći do nestašice žitarica zbog sukoba u Ukrajini, uvoznici na veliko kupuju sve što se nudi na tržištu, izveštava Agrarheute.

Međunarodni monetarni fond upozorio je svet da ulazi u veoma opasnu situaciju kada je u pitanju trgovanje žitaricama.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište

Zbog uskršnjih praznika nije se trgovalo u Evropi. U SAD i na svetskom tržištu cene žitarica su u ponedeljak naglo porasle i taj trend se zadržao tokom utorka. Cene kukuruza su u SAD dostigle najviši nivo u poslednjih deset godina, a tome su doprineli nepovoljni vremenski uslovi (suša) u SAD-u i Južnoj Americi i zastoj crnomorskog izvoza.

Prema izveštaju američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA) setva kukuruza je prošle nedelje bila završena sa četiri odsto što je ispod petogodišnjeg proseka od šest odsto.

Saopšteno je da je 30 odsto američkih zaliha ozime pšenice u dobrom do odličnom stanju. Više od dve trećine roda bilo je u području pogođenom sušom.

Onemogućen izvoz ukrajinske pšenice

Izvoz žitarica iz crnomorskih luka je skoro potpuno prestao i to dodatno povećava cene. Mesečno je Ukrajina izvozila pet miliona tona žitarica, a u skladištima je ostalo 20 miliona tona prošlogodišnjeg žita koje nije moglo da se izveze ovog proleća. Problem nastoji da se reši transportom preko kopna, železnicom, i transportom preko luka na Dunavu što nije dovoljno.

Veliki problem je i zadržavanje vagona na graničnim prelazima.

Procene Monetarnog fonda

MMF će smanjiti svoje procene globalnog rasta za 2022. i 2023. jer sukob u Ukrajini podiže cene hrane i energije i dodatni je pritisak na ionako krhke ekonomije, izjavila je direktorka menadžmenta MMF-a Kristalina Georgieva.

Smanjen je očekivani rast, iako će većina zemalja i dalje zadržati pozitivan trend, rekla je Georgieva. Najavila je da će nove prognoze biti objavljene na prolećnom sastanku MMF-a i Svetske banke.

"U ekonomskom smislu, rast je opao, a inflacija porasla. U ljudskom smislu, prihodi su pali, a siromaštvo poraslo", komentarisala je. 


Tagovi

Tržište žitarica Cijena kukuruza Ukrajinska kriza Zalihe žitarica MMF Kristalina Georgieva Cene žitarica Cena pšenice


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.