Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 08.06.2020. 12:00

Cena pšenice ove godine - 20 dinara?

Deo zemljoradnika smatra da kilogram ovogodišnjeg roda treba da bude 20 dinara, malobrojni otkupljivači nude između 16,5 i 17,5 dinara. S druge strane, procene cene Ministarstva poljoprivrede kažu da će se cena pšenice kretati oko 160 evra po toni. Više i konkretnije, znaćemo sa početkom žetve.

Foto: Stefan Ribac
  • 1.132
  • 185
  • 0

Još nekoliko nedelja deli nas od nove žetve pšenice i naravno, sve interesuje koliko će koštati novi rod. Očekivanja su da ćemo u ovogodišnjoj žetvi imati manje žita nego lane zbog dugog sušnog perioda tokom zime, ali opet dovoljno za domaće potrebe i za izvoz, prenosi list Dnevnik.

Deo zemljoradnika smatra da kilogram ovogodišnjeg roda treba da bude 20 dinara, koliko već nekoliko meseci košta žito, dok su ratari u Banatu mišljenja da nova pšenica treba da staje 24 dinara, jer je u južnom i srednjem Banatu tokom maja bilo malo kiše, pa se usev nije oporavio od dugog zimskog sušnog perioda.

Moguća teška godina za ratare Banata zbog lošeg stanja pšenice?

U Agrarnoj komori poljoprivrednih proizvođača Srbije kažu za ovaj medij da nova pšenica treba da bude 21,5 dinar i da će koštanje ispod te cene ići na štetu zemljoradnika. Iz "Žita Srbije" poručuju da trgovanje 'na zeleno' još nije počelo i da malobrojni za žito još u polju, u zavisnosti od kvaliteta, nude između 16,5 i 17,5 dinara.

Na osnovu izveštaja Produktne berze Ad u Novom Sadu, cena pšenice prošlogodišnjeg roda na domaćem tržištu prošle nedelje beležila je silazne trendove. Izvoz je smanjen, dok su domaći mlinari snabdeveni. Berzanski ugovor za pšenicu minimalne hetolitarske mase 76 kg zaključen je po jedinstvenoj ceni od 18,80 din/kg bez PDV-a.

Procena za ovu godinu 160 evra po toni

U iščekivanju žetve pšenice roda 2020. godine, ono što najviše brine poljoprivredne proizvođače jeste cena i očekivani prinos. Tražnja pšenice novog roda na paritetu FCA sa isporukom robe u julu, bila je na cenovnom nivou od 148 eur/t u dinarskoj protivvrednosti na dan plaćanja po srednjem kursu NBS. Minimalne parametre kvaliteta koje su kupci tražili su bili: protein 12, gluten 24, HL 76, analiza na DON toksin ispod 1200 ppb.

Ministarstvo poljoprivrede predstavilo prve procene cena proizvoda u 2020. godini

Podsetimo još da je Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa USAID-om objavilo prognozu cena deset odabranih poljoprivrednih proizvoda u 2020. godini.

U dokumentu koji sadrži procene cene navodi se će se cena pšenice kretati oko 160 evra po toni sa unutargodišnjim varijacijama gde će najveće vrednosti dostizati pred žetvu, a najniže u vreme žetve. Očekivanja su i da će cena u proleće prvo početi da se snižava kao i da će u jesen imati rast.

Ova procena zasnovana je na pretpostavkama da će rod u svetu 2019/2020 biti u granicama promene poslednjih pet godina (+/- 2-3 odsto) i da će se u drugom kvartalu će ukinuti carine od 100 odsto na srpske proizvode za uvoz na Kosovo.


Tagovi

Cene pšenice Rod pšenice Prinos Žitarice Produktna berza Ratari Banata Žetva 2020 Procene cena


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.