Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 18.07.2021. 18:00

Burze žitarica: Kineske cijene skaču u nebo - tona pšenice do 360 eura?

Cijene ratarskih kultura puno su veće na kineskim u odnosu na ostale svjetske burze uključujući i one europske. Žitarice skuplje do 160 eura, uljana repica 170, a kukuruz 150 eura za tonu.

Foto: Martina Popić
  • 2.805
  • 421
  • 0

Proizvodnja ozime pšenice u Kini porasla je za dva posto u odnosu na lani i dostigla 134 milijuna tona, objavio je tamošnji Državni zavod za statistiku. Međutim, kako piše reuters, kvaliteta usjeva mogla bi biti narušena zbog obilnih kiša u glavnim dijelovima proizvodnje. I Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) objavilo je slične procjene u kojima očekuju žetvu od oko 136 milijuna tona i uvoz od 10 mil. t ovog zrna.

Veća proizvodnja rezultat je većih zasijanih površina koje su porasle za jedan posto, što je prvi porast u toj zemlji tijekom posljednjih šest godina. USDA procjenjuje da je pšenice u toj zemlji zasijano na oko 23 milijuna hektara.

Kako bi pomogle sektoru, tamošnje su državne vlasti podignule minimalnu otkupnu cijenu i povećale poticaje. Dakle, Kina je svoju politiku usmjerila na sigurnost hrane nakon pandemije Covid-19 i poduzela mjere za jačanje opskrbe žitaricama.

Razlike u cijenama su očigledne

Cijene na tamošnjim terminskim tržištima u Dalianu i Zhengzhousu znatno su više nego na svjetskom ili europskom tržištu, navodi agrarheute. Primjerice, na Zhengzhou tona pšenice ovog mjeseca košta 2.633 juana, što je 342 eura, a za idući mjesec predviđene su i veće - 360 eura, dok su one na ostalim svjetskim i europskim burzama puno niže. Primjerice, na pariškoj burzi EuroNext košta 200 eura, a čikaškoj CME 203,42 €.

Što se tiče uljane repice, ona u Kini kotira na oko 764 eura po toni, a na kanadskom ICE-u 589,39 eura.

Tonom kukuruza iz prošlogodišnje berbe na burzi Dalian se trguje po cijeni od oko 362 eura po toni, dok su one za novu berbu 335 eura. Istovremeno, na EuroNext-u on košta 236,25 eura, a CME-u 211,97 € po toni. 

Kukuruz zamjenjuju jeftinijim varijantama

Minimalna prodajna cijena pšenice u Kini za proizvođače hrane za životinje povećana je na 305 eura po toni kako bi se smanjila njezina sve veća upotreba u stočarstvu. Zbog izuzetno visokih za kukuruz, kineski trgovci i proizvođači krmiva kupovali su sve više pšenice iz državnih rezervi kako bi ga zamijenili u stočnoj hrani.

Kinesko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova izdalo je i smjernice s ciljem smanjenja kukuruznog i sojinog brašna u hrani za svinje i perad, što bi moglo utjecati i na globalni protok žitarica. Stoga kineski proizvođači krmiva pokušavaju zamijeniti kukuruz jeftinijim varijantama poput pšenice, ali i rižinim mekinjama, ječmom te sirkom.

Kina povećava proizvodnju kukuruza, veća cijena ispraznila skladišta?

Iako vlasti rade na tome da prošire uzgoj kukuruza, kineski ratari povećavaju proizvodnju ostalih usjeva poput soje i pšenice. Prema tamošnjem Državnom zavodu za statistiku poljoprivrednici su prošle godine posijali 41,264 milijuna hektara kukuruza, a ubrali 261 milijuna tona ovog zrna. Ove godine USDA očekuje prinose od 268 milijuna tona s otprilike 24 milijuna zasijanih hektara sljedeće jeseni.


Tagovi

Kina Burze Žitrice Cijene Tržište Stočna hrana


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]