Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pšenica
  • 01.09.2020. 07:30

Britanski mlinari otkupljuju nemačku pšenicu nakon drastičnog pada prinosa

Do sada je otkupljeno između 200.000 i 300.000 tona, a osim nemačke, uvezena je i kanadska koja nudi visok nivo proteina potreban za mešanje s niže proteinskom britanskom pšenicom. 

Foto: Depositphotos/herraez
  • 124
  • 72
  • 0

Nakon najavljenog drastičnog pada prinosa pšenice za oko 35 odsto u Velikoj Britaniji, mlinari poslednjih nedelja uvoze nemačku pšenicu.

Proizvođači brašna su još pre par meseci počeli sa rezervacijom ove žitarice. Ali, nisu razlog samo manji prinosi, već manje zasejane površine. Prema zadnjim podacima njihovog Ministarstva poljoprivrede, ove godine ima čak 24 odsto manje površina, što predstavlja najveći pad još od 1970-tih godina, a kao glavni razlog navodi se vlažno vreme tokom jesenje setve i sušno proleće.

Nemačka i Poljska ostvarile bolji rod pšenice od Francuske

Do sada je otkupljeno između 200.000 i 300.000 tona, a osim nemačke, uvezena je i kanadska koja nudi visok nivo proteina potreban za mešanje s niže proteinskom britanskom pšenicom, navodi Reuters.

Problem sa trgovinom?

Iako plasiranje trenutno ide bez problema, brojni trgovci su zabrinuti šta će se desiti ako Evropska unija i Britanija ne sklope povoljan sporazum o trgovini. Dogovor o tranziciji ističe 31. decembra, a uslovi trgovine s ključnim partnerima, poput Nemačke, nakon tog datuma još uvek nisu dogovoreni

Ova zemlja prošle godine uvezla je 1,05 miliona tona pšenice uključujući preko 155,000 tona iz Nemačke. Kanada je bila glavni dobavljač prošle sezone sa nešto više od 441.500 tona, a ove godine očekuje se mnogo veći broj. 


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Tagovi

Pšenica Otkup Prinosi Velika Britanija Nemačka Kanada Trgovinski sporazum


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.