Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stočni grašak
  • 05.09.2020. 07:30

Bliži se sjetva stočnog graška – ne traži velika ulaganja, a obogaćuje tlo dušikom

Preporuka je uz njega sijati raž, tritikale, ječam, pšenoraž, pšenicu i zob. Za sjetvu u čistom usjevu treba upotrijebiti oko 150 kg/ha sjemena, a u mješavini sa strninama udio graška treba iznositi 85-90% od sjetvene norme u čistoj kulturi.

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 1.020
  • 80
  • 0

Jedno od rješenja za proizvodnju rane voluminozne krme koja za korištenje dospijeva potkraj travnja i u svibnju iduće godine jest sjetva ozimog stočnog graška.

Dobri predusjevi za ovu kulturu su žitarice i okopavine, a kako piše dr. B. Mišković u svojoj knjizi Krmno bilje, sije se poslije suncokreta, ranih krmnih kultura, žitarica ranog kukuruza te nekih vrsta povrća.

Nikako se ne preporučuje sijati ga poslije drugih vrsta mahunarki, a ne podnosi ni uzgoj u monokulturi. Stoga je savjet pridržavati se plodoreda od 3 do 4 godine.

Nema velika zahtjeve prema tlu

Što se tiče odabira tla, nema velike zahtjeve. Najbolje uspijeva na dubokim plodnim tlima slabo kisele do slabo alkalne reakcije. Dobra tla su ona laka te pjeskovita ilovača uz dovoljno vlage i pristupačnih hraniva.

Treba napomenuti da zahvaljujući simbiozi s korijenskim kvržičnim bakterijama ova kultura za sobom ostavlja značajne količine dušika u zemljištu za naredni usjev. Kako piše feedipedia, smanjuje se potreba dušičnog gnojiva sljedećeg usjeva za 30-50 kg/ha.

Stočni grašak - bogat izvor bjelančevina i aminokiselina

Prije sjetve potrebno je pravovremeno izvršiti obradu tla i to na 25 cm dubine. Za sjetvu ozimog graška tlo se obrađuje tijekom ljeta. Priprema tla za sjetvu se sastoji od tanjuranja, drljanja i kultiviranja. Sije se žitnom sijačicom na međuredni razmak od 12,5 cm i na dubinu između 4 i 7 cm.

Koje sve kulture mogu biti nosači?

Budući da ima zeljastu mekanu stabljiku, koja naraste vrlo visoko, treba potporu da ne polegne. Kao potpora, odnosno nosači mogu služiti različite kulture koje imaju sličan ritam rasta kao i grašak te one koje su otporne na polijeganje, a u vrijeme korištenja su vrlo kvalitetne, te daju velike urode mase odnosno zrna.

Preporuka je uz njega sijati raž, tritikale, ječam, pšenoraž, pšenicu i zob. Za sjetvu u čistom usjevu treba upotrijebiti oko 150 kg/ha sjemena, a u mješavini sa strninama udio graška treba iznositi 85-90% od sjetvene norme u čistoj kulturi.

Dobro podnosi niske temperature

U vegetaciji traži dosta vlage, a kritično razdoblje odnosno vrijeme kada je osjetljiv na nedostatak vode je faza pupanja, cvatnje i oplodnje. Također, valja napomenuti i to da previsoka vlaga uzrokuje polijeganje.

Muzna grla: Sjenaža graška i žitarica - kvalitetno kabasto krmivo

Ono što karakterizira ozimi grašak je to da podnosi vrlo niske temperature, pa čak i one od -20°C. Što se tiče gnojidbe potrebno mu je 50 do 80 kg/ha dušika, 70 do 80 kg/ha fosfora i 80 do 120 kg/ha kalija.

"Stočni grašak pogodan je za hranidbu stoke u svim fazama razvoja. U zelenom stanju za hranidbu muznih krava, u mliječno-voštanoj zriobi zrna za sjenažu (cijela biljka se silira), suho zrno prekrupljeno u sastavu krmnih smjesa i na kraju slama, koju stoka rado jede" , piše savjetodavka Ljubica Kravarščan koja napominje da je to kultura koja sasvim opravdano osvaja sve više prostora na poljima stočara.


Povezane biljne vrste

Grašak

Grašak

Sinonim: - | Engleski naziv: Garden pea | Latinski naziv: Pisum sativum L.

Grašak je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodica Lepirnjača (Fabaceae syn. Legumiosae). Sadrži bjelančevine (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin i dr.), šećer, škrob,... Više [+]

Stočni grašak

Stočni grašak

Sinonim: krmni grašak | Engleski naziv: Field peas, fudder peas | Latinski naziv: Pisum sativum ssp. arvense L.

Stočni grašak pripada porodici mahunarki (Fabaceae). Korijen mu naraste do 1 m u dubinu i dobro je razgranat. Jednogodišnja je zeljasta biljka, mekane puzave stabljike zbog čega... Više [+]

Tagovi

Grašak Stočni grašak Ozimi grašak Sjetva Krmivo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić