Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • KWS
  • 12.06.2019. 10:30

Biti svake godine u plusu nije "nemoguća misija" s ovim hibridima kukuruza

Za sve proizvođače koji prodaju zrno kukuruza nakon žetve, često je prisutna situacija: kada su prinosi visoki, cijena je niska i obrnuto. To je uobičajena pozicija proizvođača koji se želi pripremiti za oba scenarija u isto vrijeme.

Foto: KWS
  • 461
  • 110
  • 1

Za sve proizvođače koji prodaju zrno kukuruza nakon žetve, često je prisutna situacija: kada su prinosi visoki, cijena je niska i obrnuto. To je uobičajena pozicija proizvođača koji se želi pripremiti za oba scenarija u isto vrijeme. Međutim, to je u isto vrijeme i kontradiktorna namjera.

Pripremajući se za proizvodnju kukuruza u godini s niskim prinosima, gdje se obično radi o godini s izraženijom sušom, potrebno je planirati manju količinu gnojiva, jer se očekuju niži prinosi zrna (8 t/ha i niži). Osim toga, potrebno je napraviti strategiju uštede vode, kao što je opisano u brošuri "Vodič za sušu". Konačno, izbor hibrida (CLIMACONTROL³) koji daje bolje rezultate od drugih u stresnim uvjetima, može pomoći u povećanju sigurnosti, odnosno manjem padu prinosa i ostvarivanje bolje pozicije kada su cijene više.

fe
Dobivanje prinosa od 14 t/ha zahtjeva duplo više hranjivih tvari u odnosu na prinos od 7 t/ha

PLUS4GRAIN: "Najbolji hibridi za Vaša najbolja polja"

S druge strane, planiranje ostvarenja rekordnih prinosa, pogotovo na najboljim poljima od svih koje proizvođač posjeduje, također je poznata strategija. Ovakav pristup zahtjeva adekvatnu tehnologiju prilagođenu očekivanim prinosima. Dobivanje prinosa od 14 t/ha zahtjeva duplo više hranjivih tvari u odnosu na prinos od 7 t/ha. Datum sjetve, norma sjetve (gustoća), primjena gnojiva i herbicida mora biti u skladu s hibridom i agroekološkim uvjetima parcele. Na kraju, ali ne i manje važno je da se ovakva strategija mora bazirati na odabiru odgovarajućeg hibrida koji može dati najbolje rezultate u uvjetima proizvodnje koji omogućuju dobivanja prinosa preko 10 t/ha.

Nakon uvođenja istraživačkog programa CLIMACONTROL³, koji povećava sigurnost proizvodnje kukuruza u uvjetima suše, tvrtka KWS je pokrenula još jednu strategiju u proizvodnji kukuruza "Najbolji hibridi za Vaša najbolja polja", pod imenom PLUS4GRAIN.

fdc
KWS-ovi hibridi budućnosti: KARPATIS, KWS SMARAGD i KWS KASHMIR

I u optimalnim uvjetima preko 10 t/ha

Ovaj program pruža raznovrsna rješenja za poljoprivrednike, baziranim na optimiziranju inputa u uvjetima intenzivne proizvodnje, kroz razgranatu mrežu pokusnih polja od kontinentalne do mediteranske klime, u kojima stručnjaci tvrtke KWS ocjenjuju ponašanje hibrida u uvjetima uzgoja koji omogućavaju dobivanje visokih prinosa. Hibridi iz grupe PLUS4GRAIN, imaju sposobnost da daju više prinose u optimalnim uvjetima proizvodnje, u kojima se dobivaju prinosi koji premašuju 10 t/ha. KWS je identificirao genetske izvore koji omogućuju bolju reakciju na različite parametre koji utiču na prinos. Povećanje prinosa je moguće ako se prati jedan ili više od tri parametra: broj zrna po biljci, broj biljaka i masa 1.000 zrna. Intenzivni hibridi imaju izražene ove komponente prinosa, što im daje rezerve za bolje rezultate kada uvjeti sredine to omoguće.

PLUS4GRAIN grupu hibrida kukuruz posjetitelji Centralnog KWS dana polja imali su priliku prvi puta upoznati u Osijeku, a hibridi koji se nalaze u toj grupi su redom noviteti za narednu sezonu, kako naglašavaju iz KWS-a njihovi hibridi budućnosti: KARPATIS, KWS SMARAGD i KWS KASHMIR. Više o ovim hibridima kukuruza svakako ćete saznati uskoro, a njihove rezultate proizvodnje donose nakon žetve.

Za više informacija obratite se tvrtki KWS na jedan od niže navedenih kontakata.


Fotoprilog


Tagovi

KWS CLIMACONTROL³ Hibridi kukuruza Prinos Vodič za sušu PLUS4GRAIN


Partner

KWS Sjeme d.o.o.

Vukovarska 31, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 31 628 628, e-mail: info@kws.hr web: http://www.kws.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]