Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište žitarica i uljarica
  • 07.01.2017. 12:00

Bescarinske kvote za pšenicu, kukuruz i ječam

Dok Argentina potiče uzgoj soje, Brazil zbog nestašice dopušta uvoz GMO kukuruza. Kina održava interventnu cijenu pšenice.

Foto: stux/pixabay.com
  • 4.817
  • 524
  • 0

Europska unija nedavno je odobrila proširenje bescarinskih kvota koje se dodjeljuju određenom broju poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

U sektoru žitarica, Europski parlament i Vijeće Europe odobrili su otvaranje godišnjih bescarinskih kvota za 100.000 tona pšenice, 650.000 tona kukuruza i 650.000 tona ječma. Mjera će biti od najveće koristi za krušnu pšenicu, pšenične pahuljice, pšenično brašno, kukuruz i kukuruzno brašno. Ove poboljšane mogućnosti pristupa tržištu imaju rok trajanja od tri godine.

U Kini minimalna interventna cijena

Nakon što je rusko Ministarstvo poljoprivrede u rujnu objavilo suspenziju izvozne carine za pšenicu s rokom do 01. srpnja 2018. godine, 05. listopada dala je objašnjenje da ponovno uspostavljanje mjere nije isključeno u slučaju izvanrednih okolnosti.

Kina je najavila da će u 2017. godini održati minimalnu interventnu cijenu pšenice na sadašnjoj razini, tj. na 349 dolara po toni. Po tom planu, Vlada kupuje žito od seljaka po određenoj državnoj cijeni kad domaće cijene padnu ispod određene granice, kako bi se očuvali ruralni prihodi i stabilnost na domaćem tržištu.

U Brazilu nestašica stočnog kukuruza

Budući da u Brazilu nestašica domaćeg stočnog kukuruza i dalje utječe na sektor proizvodnje svinjetine i peradi, Nacionalna tehnička komisija za biološku sigurnost službeno je odobrila uvoz genetski modificiranog kukuruza (Syngenta 3272, MON 87.460 i MON 87427) iz SAD-a.

Kina je 20. listopada suspendirala aukcije kukuruza iz državnih rezervi. Aukcije će se nastaviti u svibnju 2017. godine, kada se dovrši prodaja ovogodišnjeg uroda.

Argentina potiče proizvodnju soje

Argentina je objavila odgodu za predviđeno smanjenje izvoznih carina na soju do 2018. godine. U razdoblju od siječnja 2018. do prosinca 2019. godine, porez na izvoz soje s 30% smanjivat će se za 0,5% na mjesečnoj osnovi. Kako bi potaknuli proizvodnju soje, Vlada je također najavila uvođenje nove isplate subvencija poljoprivrednicima u sjevernim pokrajinama.

Kao nastavak kontinuiranog plana da se prebace s proizvodnje kukuruza na proizvodnju soje, Kina je 20. listopada 2016. objavila planove za povećanje površina pod sojom sa 6,5 milijuna hektara na 9,3 milijuna hektara do 2020. godine.

Izvor: AMIS studeni 2016., obrada: TISUP, Foto: stux/pixabay.com


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

Soja Kukuruz Pšenica Tržište Zalihe Cijena Bescarinske kvote


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)