Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 18.07.2021. 18:00

Berze žitarica: Kineske cene skaču u nebo - tona pšenice do 360 evra?

Cene ratarskih kultura mnogo su više na kineskim u odnosu na ostale svetske berze uključujući i one evropske. Žitarice skuplje do 160 evra, uljana repica 170, a kukuruz 150 evra za tonu.

Foto: Martina Popić
  • 843
  • 268
  • 0

Proizvodnja ozime pšenice u Kini porasla je za dva odsto u odnosu na lani i dostigla 134 miliona tona, objavio je Državni zavod za statistiku. Međutim, kako piše reuters, kvalitet useva mogla bi da budu narušena zbog obilnih kiša u glavnim delovima proizvodnje. I Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) objavilo je slične procene u kojima očekuju žetvu od oko 136 miliona tona i uvoz od 10 miliona tona ovog zrna.

Veća proizvodnja rezultat je većih zasejanih površina koje su porasle za jedan odsto, što je prvi porast u toj zemlji tokom poslednjih šest godina. USDA procenjuje da je pšenice u toj zemlji zasejano na oko 23 miliona hektara.

Kako bi pomogle sektoru, tamošnje su državne vlasti podigle minimalnu otkupnu cenu i povećale podsticaje. Dakle, Kina je svoju politiku usmerila na sigurnost hrane nakon pandemije Covid-19 i preduzela mere za jačanje snabdevenosti žitaricama.

Razlike u cenama su očigledne

Cene na tamošnjim terminskim tržištima u Dalianu i Zhengzhou znatno su više nego na svetskom ili evropskom tržištu, navodi agrarheute. Na primer, na Zhengzhou tona pšenice ovog meseca košta 2.633 juana, što je 342 evra, a za idući mesec predviđene su i veće - 360 evra, dok su one na ostalim svetskim i evropskim berzama mnogo niže. Na primerice, na pariškoj berzi EuroNext košta 200 evra, a čikaškoj CME 203,42 €.

Što se tiče uljane repice, ona u Kini kotira na oko 764 evra po toni, a na kanadskom ICE-u 589,39 evra.

Tonom kukuruza iz prošlogodišnje berbe na berzi Dalian se trguje po ceni od oko 362 evra po toni, dok su one za novu berbu 335 evra. Istovremeno, na EuroNext-u on košta 236,25 evra, a CME-u 211,97 € po toni. 

Kukuruz zamenjuju jeftinijim varijantama

Minimalna prodajna cena pšenice u Kini za proizvođače hrane za životinje povećana je na 305 evra po toni kako bi se smanjila njena sve veća upotreba u stočarstvu. Zbog izuzetno visokih za kukuruz, kineski trgovci i proizvođači krmiva kupovali su sve više pšenice iz državnih rezervi kako bi ga zamenili u stočnoj hrani.

Kinesko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova izdalo je i smernice sa ciljem smanjenja kukuruznog i sojinog brašna u hrani za svinje i živinu, što bi moglo da utiče i na globalni protok žitarica. Stoga kineski proizvođači krmiva pokušavaju da zamene kukuruz jeftinijim varijantama poput pšenice, ali i rižinim mekinjama, ječmom te sirkom.

Kina povećava proizvodnju kukuruza, viša cena ispraznila skladišta?

Iako vlasti rade na tome da prošire uzgoj kukuruza, kineski ratari povećavaju proizvodnju ostalih useva poput soje i pšenice. Prema kineskom Državnom zavodu za statistiku poljoprivrednici su prošle godine posejali 41,264 miliona hektara kukuruza, a ubrali 261 miliona tona ovog zrna. Ove godine USDA očekuje prinose od 268 miliona tona ss otprilike 24 miliona zasejanih hektara sledeće jeseni.


Tagovi

Kina Berze Žitrice Cene Tržište Stočna hrana


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.