Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pivarski ječam
  • 28.06.2020. 07:30

Bečki ječam za bečko pivo - proizvode ga na površini od 105 hektara

Glavni grad Austrije je prepoznao pivarski ječam kao važnu kulturu, a spoj tamošnjih proizvođača te žitarice i poznate pivovare Ottakringer podiže razinu izvornosti njihovog piva.

Foto: Depositphotos/Seregashans
  • 399
  • 37
  • 0

Pivarski ječam ima mnoge prednosti u uzgoju, a rana žetva ove žitarice omoguće ratarima usijavanje drugih usjeva. Nakon njega se uglavnom sije soja, kukuruz, rani suncokret, a neki se ratari odlučuju i na sjetvu siderata, odnosno biljaka za zelenu gnojidbu. Dakle, ova žitarica omogućuje poljoprivrednicima dvije žetve na istom polju u jednoj sezoni čime se postiže ekonomska isplativost proizvodnje.

I Beč, glavni grad Austrije, prepoznao je pivarski ječam kao važnu kulturu. Spoj tamošnjih proizvođača i poznate pivovare Ottakringer podiže razinu izvornosti njihova piva. Ovoga su tjedna gradonačelnik Michael Ludwig i predsjednik Bečke poljoprivredne komore Franz Windisch predstavili projekt suradnje s tom pivovarom, stoji u priopćenju inozemnog ureda ovoga grada.

Od sada će najveći udio u smjesi slada, od koje se proizvodi lager pivo "Wiener Original", dolaziti od lokalnog ječma. Njega u austrijskoj prijestolnici uzgaja čak 17 poljoprivrednih poduzeća na površini od 105 hektara.

Bečko pivo postaje regionalni proizvod

"Trećina zelenih površina u Beču koristi se u poljoprivredne svrhe. Imamo preko 700 angažiranih tvrtki koja prije svega uzgajaju povrće i pšenicu. Beč je jedini grad u svijetu koji ostvaruje značajne rezultate u vinogradarstvu u sklopu samoga grada i ima miješanu vinsku sortu Wiener Gemischter Satz kao regionalno priznati proizvod", podsjetio je gradonačelnik Michael Ludwig.

Beč okružen vinogradima - ima jedan i u samom centru grada

Nadodao je i da mu je drago što suradnjom poljoprivredne komore i pivovare Ottakringer sada i ovo pivo postaje još jedan takav regionalni proizvod. Osim toga, zahvaljujući kratkim putovima dostave u proizvodnom lancu – od polja do trgovine – ovakvom se proizvodnjom piva smanjuju i emisije CO2.

Predsjednik Komore Franz Windisch naglasio je i važnost lokalnih dobavljača. Pandemija koronavirusa je pokazala da nije svejedno od kuda dolaze neophodne sirovine. Ozimi ječam za originalno pivo uzgaja se na ukupno 34 njive u okruzima Favoriten, Simmering, Floridsdorf i Donaustadt, a onda i prerađuje u austrijskoj metropoli.

Craft pivo osvaja potrošače, proizvođači žele veći udjel na tržištu

"Ječam za pivo "Wiener Original“ sije se na bečkim njivama, obrađuje u bečkoj tvornici slada Stadlauer Malzfabrik te pretvara u pivo u bečkom okrugu Ottakring", objasnio je Windisch.

Za dobro pivo ključan kvalitetan slad ječma

Direktor ove pivovare, Matthias Ortner, istaknuo je povezanost njegovog poduzeća i grada Beča. "Mi smo bečka pivovara i naša su piva toliko raznovrsna kao i grad u kojem ih proizvodimo.". Naime, oni proizvode čak 500.000 hektolitara ovog pića ili više od 100 milijuna krigli godišnje.

Hmelj: Ono što pivu daje aromu

"Slad čini dušu piva", objašnjava pivar Tobias Frank. On mu daje okus, a za dobro je pivo ključan upravo kvalitetan slad od kvalitetnog ječma. Taj pivski ječam, kako kaže Frank, koristi isključivo za "Wiener Original“. Naime, ono se proizvodi po preko 100 godina starom receptu za lager pivo. Pritom je cilj da ostane autentično, ali prilagođeno modernom okusu s manje alkohola i gorčine nego u originalnoj recepturi.

I zob novi trend u ratarstvu?

Osim uzgoja ječma, u porastu je i trend uzgoja zobi. Podsjetimo, u Njemačkoj su ove godine posijali 30% više zobi u odnosu na prošlu godinu, a proizvode ju na čak 161.700 hektara. Ondje se ova žitarica može uzgajati bilo gdje zbog klimatskih uvjeta i tla, uključujući i dobru integraciju u rotaciji usjeva i povećanje iskorištavanja kapaciteta postrojenja za preradu. 

Trendovi u ratarstvu: Njemačka ove godine proizvodi 30% više zobi

U posljednje vrijeme, zob je sve traženija na tržištu, a njemačka prehrambena industrija plaća i dobru cijenu za dobru kvalitetu s obzirom na to da je potrošnja zobene hrane, posebno mlijeka, u porastu u cijeloj Europi.


Tagovi

Pivarski ječam Beč Pivo Ottakringer Trendovi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer