Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dani polja
  • 09.07.2022. 10:30
  • Virovitičko-podravska, Vaška

BASF predstavio nove preparate i tehnologiju zaštite žitarica

Kako postići zaštitu žitarica koja može osigurati visoke i kvalitetne prinose, čulo se na radionici "Budi dio revylucije".

Foto: BASF
  • 608
  • 98
  • 0

"Budi dio revylucije" naziv je radionice kojom je tvrtka BASF pred 200-tinjak poljoprivrednika predstavila rezultate u korištenju njihovih novih preparata i tehnologije.

Tako su prisutni podijeljeni u četiri grupe po njih 50 (zbog Covida) obišli pokusna polja Siniše Hrgovića u Vaškoj, nedaleko od Virovitice na kojima su održani ovogodišnji Dani polja navedene tvrtke.

Četiri predavanja održale su Alma Udovčić, menadžerica za ratarske usjeve regije zapad i Jadranka Aleksić, tehnička direktorica za područje regije zapad.

Bez obzira na zaštitu gnojidba će se odraziti na prinose

U poljoprivredi svaka godina ima razdoblja koja obilježe ili ekstremne suše ili višak oborina. Ona je tvornica na otvorenom tako da ti ekstremi i nisu neočekivani, jer je to dio klimatskih prilika na zemlji.

Upravo stoga za proteklu proizvodnu sezonu žitarica možemo reći da i nije bila ekstremna, ali ostvarenju vrhunskih rezultata svakako trebaju i jesu pridonijeli preparati za zaštitu o kojima je na BASF-ovoj radionici bilo dosta zanimljivih primjera kako postići kvalitetnu zaštitu koja može osigurati visoke prinose prinose, piše Nova Zemlja.

Ovaj pokus uspješno je realiziran s tvrtkom Agro Bio Test koja je bila partner u postavljanju pokusa, a koji su odrađeni po standardima struke.

Uz zasijanu pšenicu u pokusu, ove je godine vođen i nasad ječma kako bi se primjena mogla usporediti na dvije kulture usko povezane. "Kad je riječ o agrotehnici ona je na pokusu što se tiče gnojidbe odrađena u skladu s preporukama", naglasila je Aleksić. No, kako dodaje, mnogi su poljoprivredni proizvođači zbog drastičnog rasta cijena gnojiva tu radnju reducirali. "To će se dakako odraziti na prinose, bez obzira na pravilnu zaštitu i to treba naglasiti" rekla je.

Novosti iz BASF-a

U upoznavanju s novostima, koje je BASF prvi puta prošle godine započeo predstavljati tržištu, prisutne je informirala Alma Udovčić "BASF je u potpunosti pomladio svoj portfolio prošlogodišnjim uvođenjem na tržIšte preparata Revistar Flex, a ove godine Revycare", napomenula je.

Kako kaže, sa zadovoljstvom može reći da ova tvrtka pruža poljoprivrednicima tri kvalitetne fungicidne zaštite kojom obuhvaća tri fungicida, ali četiri aktivne tvari sa četiri sasvim različita načina djelovanja.

Poljoprivrednici su bili podijeljeni u četiri grupe

"U praksi kada novi preparat dođe na tržište prođe neko vrijeme dok ga ono prihvati", pojašnjava dodavši da s velikim zadovoljstvom može reći kako su oni nakon predstavljanja tih preparata iste neuvodili na tržište kao na probu, već su to odmah bile znatne količine koje su nabavljali kako obiteljska poljoprivredna gospodarstva tako i veliki "kombinati".

"To je snažna potvrda da je BASF nakon odlaska Epoksikonazola, koji je bio okosnica BASF-ove palete fungicida i uvođenjem nove aktivne tvari Revysola tržištu ponudio nove proizvode koje ih je odmah prihvatilo“, istaknula je dodavši da je time ta tvrtka dobila snažne igrače na tržištu koje ih sve više traži.

Ključno je držati se planiranog rasporeda tretiranja

Na radionici se čulo kako je parcela na kojoj je rađen pokus početkom sezone bila u deficitu s oborinama. "Bilo ih je za 30 posto manje u odnosu na lani, a i sam raspored oborina bio je loš uz naznaku da je ove godine proljeće bilo sušno i značajno hladno", kazala je Aleksić.

Kako je pojasnila, prvo tretiranje usjeva rađeno je u prvoj polovici travnja kada su bile i niske temperature što je pak neke dovodilo u nedoumicu kada tretiranje obaviti. Drugi tretman je rađen nakon tri tjedna, a treći već nakon 14 dana. "Iz navedenog se vidi da što se tiče samih fungicidnih aplikacija raspored tretmana je bio u nešto užem vremenskom razdoblju“, istaknula je tehnička direktorica.

Dodaje da je za neke poljoprivednike bilo upitno ima li bolesti ili nema, no vidjelo se da septoria i hrđa nisu izostale. "Ipak treba naglasiti da je ovisno vremenskim prilikama ključno planirani raspored tretiranja izvršiti na vrijeme", napomenula je Aleksić te dodala kako su u praćenju pokusa ječma korišteni dronovi kojima se utvrđivao razvoj i kontrola rasta biljaka.

Hrđa i septoria nisu izostale

Što se pak pšenice tiče, za nju su koristili drugu tehnologiju kojom su dobili koliko u sebi dostiže nivo klorofila nužnog za obavljanje fizioloških procesa u fazi njenog razvitka. Na cijelom pokusu koji je odrađivan različitim folijarnim tehnologijma tj. bez obzira jesu li rađena dva ili tri tretmana količina klorofila dostizala je zavidnu razinu od približno 50 posto što je pak jako dobar rezultat.

Dvije varijante korištenja preparata

"Na ovoj smo parceli odradili dvije različite tehnologije, ali koje su u biti iste kombiniranjem tretiranja s dva preparata u različitim tretmanima“, kazala je Udovčić o korištenim preparatima na ječmu.

Tako su na jednom prvi tretman odradili s Revycareom, a zatim s Priaxorom, dok su u drugoj varijanti radili obrnutim redoslijedom.

"Kada pogledamo zdravstveno stanje ječma možemo uočiti da nema neke velike razlike", napomenula je. Kako je kazala, ovu radionicu su organizirali kako bi u aktualnim vremenskim uvjetima predstavili svoje programe zaštite u pšenici i ječmu.

"U postavljenom pokusu kontrola je pokazala da se zaraza "popela" do zastavice dok je pšenica s dva i ona s tri fungicidna tretmana ostala zdrava", pojasnila je Udovčić.

Stoga, dodaje, i mora konstatirati da se razlika vidjela, a to je ona koja će se sigurno očitovati u količini prinosa u kojoj pravilna agrotehnika donosi "plus" kilograme tj. stotine kilograma u odnosu na parcele gdje je biljci zaštita bila reducirana, pa shodno tome i prinos u odnosu na "zaštićeni" umanjen.

Rezultati pokusa

Kako kaže Udovčić, u pokusu su se jako lijepo mogle vidjeti razlike kako između kontrole i tretiranih varijanti tako i između varijante sa dvije odnosno tri fungicidne zaštite. "Svakako bi istaknuli našu tehnologiju koja podrazumijeva Revystar Flex u prvom tretmanu, Priaxor za zaštitu zastavice te Revycare za primjenu na početku cvatnje", istaknula je dodavši da je to tehnologija na koju se proizvođač može maksimalno osloniti i od koje može očekivati maksimalne rezultate.

Nove preparate prihvatili mladi, ali i iskusniji poljoprivrednici

"Može se stoga reći da nije samo BASF, kao proizvođač koji je stvorio novu kolekciju preparata, na dobitku već je to i svaki poljoprivredni proizvođač koji je dobio sredstva koja će mu osiguravati vrhunske prinose i kvalitetu", kaže Udovčić rezimirajući da je prihvaćanje novih preparata, a što je vrlo zanimljivo, bilo jednako kako kod mlađih poljoprivrednika, tako isto i kod onih iskusnijih koji godinama obrađuju zemlju. "To je dobro za sve jer će se od same proizvodnje moći maksimizirati dobiveni rezultat", poručila je.

Na upit da izdvoji top sredstva zaštite koji dolaze iz BASF-a, ona odgovara da je na prvom mjestu Priaxor koji već nekoliko godina ostvaruje rast prodaje, a što je dakako rezultat njegove kvalitete i prihvatljive cijene. "To je preparat za koji možemo reći da je iz "novog vala" koji pruža proizvođačima visoku razinu zaštite", pojasnila je.

Na drugom mjestu bi, kaže, istaknula Corum bez kojeg nema prave proizvodnje soje. "Kad je riječ o voćarstvu tu je već godinama Delan za kojeg možemo reći da je bez njega proizvodnja jabuke nezamisliva", dodaje rekavši da u taj krug proizvoda svakako treba dodati i Systivu koja je u nekoliko godina koliko se primjenjuje postala nezaobilazan preparat za zaštitu, ječma, ali i pšenice.


Fotoprilog


Izvori

Nova Zemlja


Tagovi

BASF Dani polja Budi dio revylucije Alma Udovčić Jadranka Aleksić


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

BASF Croatia d.o.o.

Slavonska avenija 1b, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 60 00 027, e-mail: matea.basic@basf.com web: http://www.agro.basf.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]