Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Axereal Croatia
  • 26.10.2020. 09:00
  • Koprivničko-križevačka, Mali Otok, Legrad

Baranašić: Novi hibridi su izazov, ali MAS 34 B mi je donio više od 16 t/ha kukuruza

Poljoprivreda je izazovan posao, a dio tog izazova su i nove selekcije hibrida, kaže Ivica Baranašić koji posebnu pozornost posvećuje sjemenskom materijalu i gotovo svake godine za probu, na manjoj površini, posije neki novi. Pokaže li se dobar, sljedeće godine ide na veće površine.

Foto: Igor Čolaković
  • 3.054
  • 829
  • 0

"Godinama se trudim raditi profesionalno, nastojim ulagati u mehanizaciju, ali i u zemlju, jer ona uvijek vrati uloženo. Uvijek govorim da je biti poljoprivrednik najljepši posao na svijetu. Poljoprivreda je najprije moj način života, a tek onda posao. No, zemlju treba voljeti i cijeniti, treba živjeti s njom i prepoznati što joj treba. Važno je da je ona u dobrim rukama", kaže nam Ivica Baranašić, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Malog Otoka kraj Legrada. 

Na 480 hektara poljoprivrednih površina obitelj uzgaja kukuruz, pšenicu, uljanu repicu, industrijski grašak i ciklu te pivarski ječam i sjemensku pšenicu.

Razvoj gospodarstva u četiri faze

"Poljoprivredna proizvodnja je ozbiljan posao koji zahtijeva dobro, dugoročno planiranje. To mi je bilo jasno već kada sam kao mladić postao gazda, onaj koji donosi odluke. Tada sam razvoj svog gospodarstva zamislio u četiri faze", uvodi nas u priču ovaj ratar potanko pojasnivši što time misli.

Kaže, prva se odnosila na povećanje poljoprivrednih površina. "Godinama sam uspijevao kupovati 15 do 20 hektara nove zemlje, nastojeći okrupniti površine koje obrađujemo. U drugoj fazi razvoja posebno sam se usredotočio na ulaganje u mehanizaciju, pa danas imam dva kombajna, pet traktora od 100 do 270 KS, sijaćice, podrivače, plugove, prskalice, pet velikih prikolica nosivosti i do 17 tona, i drugu mehanizaciju koja nam omogućuje da radimo brže i kvalitetnije", nabraja naglasivši kako je u trećoj fazi posebnu pozornost posvetio agrotehničkim mjerama, od analize i obrade tla, gnojidbe do odabira najboljeg sjemena.

"Nakon godina truda i ulaganja zadovoljan sam ostvarenim rezultatima, kapaciteti i učinci su dobri, pa je sada vrijeme za četvrtu fazu, koja bi našoj proizvodnji osigurala veću dodanu vrijednost. Iako imam nekoliko dobrih otkupljivača, i nema problema s plasmanom, ipak bih želio svoju robu imati na svom gruntu. Na djedovini koju sam nedavno otkupio planiram izgraditi skladišta i silose kako bih urod s naših polja mogao plasirati onda kada će mi to najbolje odgovarati", otkrio je ovaj poduzetni poljoprivrednik.

Druga faza bila je usmjerena na mehanizaciju

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu uz njega radi i supruga Martina, sin Karlo i još tri djelatnika.

"Imam stvarno dobru ekipu, a posebno sam zadovoljan da se za ovaj posao odlučio moj stariji sin Karlo, koji je završio poljoprivrednu školu, a sada vodi OPG kojega je naslijedio od djeda Marijana. Tradicija poljoprivredne proizvodnje u našoj obitelji tako je prenijeta na novi naraštaj", istaknuo je Ivica. 

Zemlja mora biti u dobrim rukama

Ovaj uspješni domaćin kaže kako je uvijek posebnu pozornost posvećivao sjemenskom materijalu, pa je na svojim poljima nastojao sijati i nove hibride.

"Poljoprivreda je izazovan posao, a dio tog izazova su i nove selekcije hibrida", komentira Baranašić koji za sebe kaže da je uvijek bio otvoren prema novitetima pa je gotovo svake godine za probu, na manjoj površini, posijao neki novi. Ako bi se pokazao kao dobar, sljedeće godine bi ga posijao na većim površinama.

"Tako sam na nagovor tvrtke Mlinoprom lani odlučio probati dva nova hibrida kukuruza kompanije MAS seeds, koje sam zasijao na 20 hektara. Posebno mi se svidio MAS 34 B, rani hibrid koji je stvarno odličan i koji nam je lani donio prosječni prinos veći od 15,5 tona po hektaru. Stoga sam ove godine odlučio zasijati ga na 35 hektara, a rezultat je bio još bolji, više od 16 tona prosječno po hektaru."

Hibrid MAS 34 B ove je godine Baranašiću dao više od 16 tona prosječno po hektaru

Baranašić ga opisuje kao robusnog, lijepog za oko. Kaže, stabljika mu je čvrsta, lijepe zelene boje. "Njegovo kombajniranje može početi već u drugoj polovici rujna. MAS 34 B mi se jako dopao pa sljedeće godine planiram još povećati površine pod ovim sjemenom" pohvalio je poljoprivrednik ovaj hibrid tvrtke MAS seeds, koju u našoj zemlji zastupa Axereal Croatia iz Nove Gradiške.

Vrhunski dorađeno sjeme daje odlične rezultate

Hrvoje Dražić, promotor tvrtke MAS Seeds, istaknuo je kako se za hibride ove kompanije odlučuje sve više poljoprivrednih proizvođača i s područja sjeverozapadne Hrvatske.

Ivica Baranašić i Hrvoje Dražić, promotor tvrtke MAS Seeds

"MAS seeds je francuska tvrtka za proizvodnju sjemena specijalizirana u selekciji hibrida i vodeći europski proizvođač u tom sektoru. Primjenjuje najstrože standarde na tržištu vezane uz klijavost i kvalitetu obrade. Svo sjeme koje plasiramo na hrvatskom tržištu je vrhunski dorađeno i daje odlične rezultate.

Njegovu izvrsnu kvalitetu prepoznaje sve više i naših poljoprivrednika koji odabiru upravo MAS 34 B", rekao je Hrvoje Dražić i najavio da će Axereal od sljedeće godine imati u ponudi i novi hibrid kukuruza - MAS 371 D, koji također daje izvrsne prinose.


Fotoprilog


Tagovi

Ivica Baranašić Mas seeds Hibrid kukuruza Uzgoj kukuruza


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.


Partner

Axereal Croatia d.o.o.

Kralja Petra Svačića 17, 35400 Nova Gradiška, Hrvatska
tel: +385 (35) 361 444, fax: +385 (35) 362 507, e-mail: info.croatia@axereal.com web: http://www.axereal.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]