Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Setva kukuruza
  • 22.04.2018. 13:00

Banaćani pripemaju kukuruz za sušu

Ratari smanjuju razmak između biljaka i seju različite hibride, kako bi smanjili rizik od suše.

Foto: Pixabay / sarangib
  • 2.610
  • 184
  • 0

Ratari se, poučeni prošlogodišnjim iskustvom, najviše plaše - suše. Tako su Banaćani odlučili da, dok još ima dovoljno vlage u zemljištu, primene različite načine setve, da bi biljke lakše podnele sušni period. Jedan od njih, Predrag Krstić iz Perleza, u setvi kukuruza na 15 hektara koristiće dve vrste hibrida - kraće i duže vegetacije.

"Pokušaću tako da utičem na rizik od suše, a uz to ću i smanjiti razmak između biljaka, kako bi iskoristile više vlage iz zemljišta. Za branje u klipu ići ćemo na 27 centimetara, a za krunjenje na 23-24 centimetra", kaže Predrag za RTS.

Sejali kukuruz početkom meseca, da što pre nikne

Mnogi su kukuruz zasejali početkom meseca, da bi biljke što pre iznikle. Međuti, zemlja se još nije dovoljno ugrejala, pa Ivan Radinović iz Zrenjanina naglašava da je bilo izuzetno teško voditi borbu sa vremenom i da se radilo u tri smene: "Neke njive mogu da se urade, neke ne mogu. Bilo je tu preskakanja, ali meni je prioritet da se kukuruz poseje rano".

Preporuka hibrida: DEKALB, KWS, Pioneer Hi-Bred SRBSyngenta

Proveriti odnos vlage i stanje azota

Zimske vlage, za sada, ima dovoljno u zemljištu - oko 120 litara po kvadratnom metru. Ipak, stručnjaci preporučuju da se pre setve proveri odnos vlage i stanje azota, pa da se na osnovu toga planira setvena norma. "Ako je raspored slučajno nepovoljan, smanjite gustinu setve možda i za nekih desetak odsto", savetuje dr Dragana Latković sa Poljoprivrednog fakulteta Novi Sad. 

Ratarima je dostupno čak 270 različitih hibrida kukuruza, a ukoliko se opredelite za neki novi, prvo ga isprobajte na manjoj parceli, kako bi se uverili u rodnost i otpornost, te ih nakon toga pripremite za setvu naredne godine.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Suša Banat Kukuruz Hibridi Predrag Krstić Ivan Radinović Dragana Latković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.