Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest šećerne repe
  • 21.05.2021. 07:30
  • Njemačka

Bakterijska bolest u Nemačkoj uništila 40.000 hektara šećerne repe

Bakterija koja uzrokuje sindrom niskog sadržaja šećera sve se više širi poljima šećerne repe na jugozapadu Nemačke.

Foto: Renata Prusina
  • 219
  • 13
  • 0

Bakterijska bolest Syndrome Basse Richesse (SBR), odnosno sindrom niskog sadržaja šećera sve se više širi poljima šećerne repe u Nemačkoj, javlja agrarheute.

Prošle godine ova bolest uništila je 20.000 hektara ove ratarske kulture, a o čemu smo pisali na Agroklubu. Ali, zabrinjavajuć je podatak da se ove godine taj broj udvostručio. Tako je sada infekcijom zahvaćeno čak 40.000 hektara.

SBR se sve više širi jugozapadnim delom Nemačke. I u Francuskoj je poslednjih godina nanela veliku štetu, a lokalni poljoprivrednici su zbog toga izgubili do 50 odsto prinosa.

Kako prepoznati SBR? 

Simptomi ove bolesti se na biljkama ogledaju u vidu žutih listova što rezultira slabijim sprovođenjem fotosinteze. To na kraju znači 20 do 40 odsto manje šećera. Osim toga, listovi su kopljasti, a vaskularni sistem je nekrotizovan.

Treba napomenuti da su nosioci infekcije cikade. Ovi su insekti na nemačkom području klasifikovani kao ugrožena vrsta pa stručnjacima nije jasno zašto je došlo do masovne zaraze šećerne repe ovom bakterijom.

Insekticidi koji su se koristili u zaštiti, imali su ograničen učinak na cikade u zemljištu, a protiv bakterija se ne može boriti hemijskim metodama. Proizvođačima glavobolje zadaju i lisne vaši koje prenose virus žutice, a neonikotinoidi za njihovo suzbijanje su zabranjeni.

Zašto nemački poljoprivrednici odustaju od uzgoja šećerne repe?

U Nemačkoj je pokrenut i projekat Penta-Resist koji pokazuje kako deluje simbioza između cikada i bakterija te kako utiče na šećernu repu. Cilj je razviti buduće mere zaštite. Profesor doktor Mihael Rostas sa Univerzitetu u Gutingenu se nada da će identifikovati atraktante kojima se ovi insekti koriste kako bi pronašl biljke repe. Prema njemu, to bi moglo pomoći u razvoju metoda zaštite. Osim toga, dugoročni cilj projekta je pronaći otporne sorte na spomenutu bakteriju.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se gaji za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njenom zadebljanom korenu. Iz šećerne repe se dobije 16% svetske... Više [+]

Tagovi

Šećerna repa Nemačka SBR Sindrom niskog sadržaja šećera Bakerija Cikade


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.