Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žitarice i uljarice
  • 24.01.2020. 07:30

Azerbejdžan postaje središte izvoza žitarica?

Azerbejdžansko tržište može postati zanimljiva ruta za plasiranje žitarica na Bliski Istok.

Foto: Depositphotos/Rostovdriver
  • 736
  • 45
  • 0

Proizvodnja biljnih ulja u Rusiji, rujan - studeni 2019/20., iznosila je skoro 1,8 milijuna tona (+19,7%, na godišnjem nivou), izvještava UkrAgroConsult.

Proizvodnja suncokretovog ulja porasla je za 25,5% u odnosu na isti period prošle sezone dok je produkcija uljane repice porasla za 2,5%, a sojinog ulja pala za 8,4%.

Prema službenim podacima o zalihama uljarica u ovoj državi od 1. prosinca, one su više za 6,7% u odnosu na prethodni period. Zalihe suncokretovog sjemena bile su za 6% veće u odnosu na prošlu godinu.

Zalihe kazahstanske soje tri puta veće u odnosu na prošlu godinu

Odsjek za statistiku, pri Ministarstvu nacionalne ekonomije Kazahstana, izvještava o sljedećim parametrima, od 1. siječnja:

  • zalihe uljarica veće su za 1,79% u odnosu na godinu ranije;
  • količine ulja u sjemenu suncokreta (-1,2%), uljane repice (-34,4%), lanenog sjemena (-6,8), sjemena šafrana (-10,3%) i senfa (-48,3%);
  • rezerve soje gotovo tri puta veće u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Black Sea Grain.

Turska uvezla više od milijun tona suncokretovog sjemena

Turska je u periodu siječanj-studeni 2019. godine, uvezla 1,02 milijuna tona suncokretovog sjemena, izvještava UkrAgroConsult.

Najveći potraživači te uljarice bili su Moldavija, Rumunjska, Rusija i Bugarska.

Uvoz ovog ulja iznosio je 489.000 tona, uključujući 370.000 t iz Rusije, 67.000 iz Bosne i 25.000 tona iz Bugarske.

Žito u Rusiji ima dobre uvjete za zimsko mirovanje

U periodu od 11. do 20. siječnja temperatura zraka u sjeverozapadnom, centralnom, Volgovskom, južnom, sjeverno kavkaskom saveznom okrugu i zapadnom Sibiru, bila je 7 - 11 °C iznad normale, navodi UkrAgroConsult.

U navedenim regijama, izuzev Sibira, bilo je oborina (15 - 25 mm) u obliku snijega, susnježice i kiše. Od 20. siječnja, snježni pokrivač primjećen je u istočnom dijelu sjeverozapadnog okruga, na sjeveroistoku i većem dijelu južne polovice centralnog okruga, kao i u većem dijelu saveznog okruga Volga. Visina snježnog pokrivača varirala je od jednog do tri centimetra, do 10 - 25 cm. Tlo je smrznuto do dubine od 10 do 20 cm, čak i do 35 - 60 cm na jugu okruga Volga. Snijeg se otopio u zapadnim dijelovima zemlje. Najniža temperatura zemljišta, na dubini od 3cm iznosila je -1 do 0 °C. Južna i sjeverno kavkaska regija, dobile su 5 - 10 mm oborina. Visina snježnog pokrivača iznosila je 5 - 10 cm.

Ozimo žito u zapadnom Sibiru bilo je pod snježnim pokrivačem u rasponu od 20 - 25 cm, u jugozapadnim predjelima do 30 - 40 cm i više na većini drugih dijelova teritorija.

Biljke su u sjeverozapadnom, centralnom, volgovskom, južnom, sjeverno kavkaskom okrugu i zapadnom Sibiru imale odgovarajuće preduvjete za ulazak u zimsku fazu mirovanja.

Ukrajina izvezla 16 milijuna tona pšenice

Prema Državnoj fiskalnoj službi, izvoz žitarica iz Ukrajine u sezoni 2019/20., iznosio je 33,87 milijuna tona do 20. siječnja 2020. To je 7,6 milijuna tona više nego prošle godine, prenosi UkrAgroConsult.

U promatranom periodu, raspodjela izvoza po usjevima bila je sljedeća:

pšenica - 15,5 milijuna tona,
ječam - 3,8 milijuna tona,
kukuruz - 14,2 milijuna tona,
raž - 5.000 tona,
brašno - 207.200 tona

Azerbejdžan kao tranzitna točka

Azerbejdžansko tržište može postati zanimljiva ruta za plasiranje žitarica na Bliski Istok. Analitičari ističu da će se Iran vjerojatno uskoro vratiti na poziciju otkupa žitarica, a kaspijska se luka možda neće moći nositi s povećanom ponudom robe. Dakle, kopneni kanali transporta su metoda izbjegavanja predviđenih teškoća, a to je domena gdje Azerbejdžan može pružiti svoje usluge kao tranzitna točka.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Biljna ulja Proizvodnja uljane repice Zalihe uljarica Izvoz ukrajinskog žita Raspodjela izvoza Plasiranje žitarica Azerbejdžansko tržište


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana je dipl.ing. poljoprivrede te rado istražuje aktualnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i sigurne hrane.